Cafeneaua Campionilor

2Alex și Katy au cea mai frumoasă meserie din lume: barista. Sunt câștigători a numeroase concursuri naționale și internaționale de pregătire a cafelei și visează să aibă propriul local – Cafeneaua Campionilor, unde cafeaua să fie o artă, practicată de cei mai buni.

Pregătirea unei cafele de calitate e un proces dificil, care presupune talent, studiu și ani de exercițiu, perseverență și atenție la detalii. Iar cel care o face la nivel profesionist se numește barista – o meserie destul de nouă la noi, dar frumoasă, creativă și în plină ascensiune.

Alexandru Niculae și Ecaterina Szasz sunt absolvenți de „Afaceri Internaționale” – nicio legătură cu barista, zic. Dar aflu că, la cursurile de „Barista Basics” pe care le-au urmat în 2012, au fost cei mai buni. „Aveți talent”, le-au spus trainerii. „Aveți stofă de campioni”! Câteva luni mai târziu, Katy era la prima ei participare la Concursul Național de Latte Art și primul succes – locul 6 pe țară. „Sunt puțini barista buni în București, nu mai mult de 10-15”, spune Alex. El are cinci certificări recunoscute internațional și două titluri de campion național, unul la cafea filtrată și unul la prăjire; ea e dublu campioană națională și are argintul mondial la prepararea cafelei la ibric; amândoi sunt traineri și oferă consultanță celor care doresc să-și deschidă o cafenea, de la achiziționarea aparaturii, amenajarea și organizarea spațiului, până la recrutarea și instruirea personalului. Și când te gândești că totul a pornit de la un cappuccino…

Un cappuccino buclucaș

Acum vreo trei ani, Katy și Alex lucrau într-un mic restaurant, propria afacere (ea manager, el – adminstrator), când sora ei mai mare, de profesie barman (cu experiență inclusiv pe vase de croazieră), a cerut un cappuccino. Katy i-a făcut unul cu „spumă de lapte, cum era pe-atunci”, povestește ea. „Ăsta nu e cappuccino”, a decretat musafira, strâmbând din nas. Katy avea 25 de ani, dar multă ambiție, curiozitate și dorință de perfecționare. „M-am enervat foarte tare”, își amintește ea. Și a început căutările pe net despre „cafeaua adevărată”. Așa a ajuns pe site-ul SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) și la cursurile de specializare în prepararea celei mai cerute băuturi din lume – cafeaua.

1Astăzi, Alex e specialist în prăjirea profesionistă a cafelei. „Importăm în jur de 15 sortimente, din 12 țări. Iar prăjirea e cea mai importantă etapă în procesul de preparare al cafelei, e determinantă în gustul obținut la final.” Timpii de prăjire sunt foarte importanți și sunt stabiliți doar de specialiști, în funcție de aspectul, culoarea, textura și mirosul boabelor. „Ai nevoie de toate simțurile”, râde Alex. „Marja de eroare e foarte mică, pentru o cafea bună.” El a făcut cursuri de specializare în Spania și Israel.

Dragoste și cafea

Cu boabele prăjite de Alex, Katy a participat de două ori la Concursul Internațional de cafea la Ibric, în 2014 la Rimini, unde a luat locul 5 mondial, apoi în 2015, la Atena, unde a luat argintul. Pentru cel din urmă, ea s-a pregătit câte 4 ore pe zi, timp de două luni. A imaginat și prezentat o poveste despre legătura dintre cafea, iubire și solul vulcanic din El Salvador, locul de proveninență al cafelei. Juriul a fost impresionat, publicul a aplaudat cu încântare, lumea spune că a fost cea mai bună prezentare, un adevărat spectacol. Ca să îl poată susține, Katy și Alex au luat lecții de actorie timp de 3 luni, la Inlight Center, cu actrița Alina Grigore. Rolul trebuie știut pe de rost, concurentul are la dispoziție 15 minute pentru a realiza 6 băuturi (2 tradiționale la ibric și 4 cocktailuri pe bază de cafea, calde și reci) în timp ce-și spune (în engleză) povestea. Pentru concursul de cafea la ibric, el i-a ales și prăjit o cafea din El Salvador, echilibrată ca aciditate și densitate, în care simți „parfumul înțepător de citrice, dulceața de melasă și aroma bogată de ciocolată neagră…” „Alex e trainerul meu”, spune ea. „Katy va fi curând de neegalat”, spune el, cu mândrie. S-au sprijinit reciproc și au crescut împreună, într-un domeniu în care performerii internaționali au în spate o întreagă echipă. Singuri, au acumulat în doi ani, cât alții – în zece.

Prăjirea e foarte importantă

Gustul produsului final depinde de mulți factori, care se regăsesc în cultivarea, prăjirea și prepararea cafelei. Alex spune că prăjirea e cea mai importantă. Poți să strici un soi bun de cafea printr-o prăjire greșită, așa cum poți să „ridici” unul, dacă știi cum să-l prăjești profesionist. În concursurile de prăjire, alegerea se face în orb, pe mostre de tip capping (un fel de infuzie) din același tip de cafea, prăjită diferit, de fiecare dintre concurenți. Anul acesta, Alex a câștigat locul întâi la Campionatul Național de Roasting Coffee și va merge peste câteva zile la Mondiale în Suedia, la Gothenburg. Până atunci, se pregătește în Atena, la o familie de prieteni foști campioni, care îi pun la dispoziție un prăjitor similar cu cel al sponsorului din concurs. Alex duce cafeaua. Îl întreb cine e sponsorul lui, și Alex îmi arată către sine. „Investești foarte mult în asta, dacă vrei să faci performanță”, spune el. „Pe Katy o sponsorizează Boutique du Pain, (unde ea lucrează ca trainer), dar eu îmi cumpăr singur toate ustensilele și aparatura necesară pentru concurs.” Iar din premii nu te alegi cu vreun ban, ci doar cu gloria.

Și totuși, ce-i motivează? Alex spune că pasiunea. „Îmi place să beau o cafea bună”, râde el. „Când ieșim din țară, căutăm întotdeauna locurile unde putem bea o cafea bună.” O cafenea anume din Miami le-a schimbat viziunea asupra cafelei, pentru totdeauna. „Am fost la Miami, la sora lui Katy, unde am vizitat o cafenea, ne-am împrietenit cu patronii, am degustat totul, am fost foarte impresionați. Aveau prăjitorul lor, cafeaua mirosea a pâine proaspăt scoasă din cuptor”, spune Alex, visând la o cafenea a lor, în care aroma cafelei prăjite să se simtă de departe. „Cafeneaua Campionilor”, îl completează Katy, în același vis. Un cuplu de campioni, cu proiecte pe măsură – le dorim succes!

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.