Calculează-ți riscul de infarct

SCOREPosterHigh_Proof.pdfLuând în calcul nivelul colesterolului, tensiunea arterială și alți indicatori specifici, cu ajutorul evaluării unui medic specialist și al tabelului realizat de Societatea Europeană de Cardiologie, îți poți afla riscul de infarct în următorii 10 ani sau de îmbolnăvire cardiovasculară și vârsta vaselor de sânge.

„Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces din țara noastră (circa 65% dintre cauzele de mortalitate) iar ceea ce este cel mai îngrijorător este scăderea, în ultimii 20 de ani, a vârstei la care se produce infarctul miocardic. Modificarea stilului de viaţă este foarte importantă în prevenirea bolii coronariane ischemice. Practic, majoritatea factorilor de risc cardiovascular se pot ameliora prin măsuri simple, dar susținute”, afirmă dr. Alexandra Ioana Vasile, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și CardioClinic din București. „Se poate calcula scorul de risc global ESC – HeartScore elaborat de European Society of Cardiology (stabilește riscul de deces prin boala cardiovasculară în următorii 10 ani), riscul relativ (adică comparativ cu o persoană de aceeași vârstă care nu suferă de risc cardiovascular), vârsta vaselor sangvine și elabora un plan de acțiuni pentru reducerea riscului cardiovascular”.

cardioclinic

dr. Alexandra Ioana Vasile, medic primar cardiolog CardioClinic din București

Noul serviciu de evaluare cardiovasculară și prevenție este pus la dispoziție de CardioClinic, singurul laborator privat de ecocardiografie din România acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie – Asociația Europeană de Imagistică Cardiacă. Echipa medicală este formată din medici primari cardiologi sau cu alte specialități cu o bogată cazuistică și peste 15 ani de experiență în spitale universitare renumite din București: Institutul Național de Boli Cardiovasculare Prof. CC Iliescu-Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și Spitalul Colțea.

Dacă în anii `90, infarctul miocardic apărea, de obicei, după 45 de ani, în prezent el se produce chiar și la 25 de ani. În aceste condiții, prevenția are un rol important iar un examen cardiologic este cu atât mai necesar pentru a descoperi eventualele riscuri, care țin atât de stilul de viață dar și de istoricul familial.

În ultimii 25 de ani, vârsta de producere a unui infarct miocardic a scăzut de la 45 la 25 de ani.

Conform previziunilor OMS, boala coronariană va rămâne principala cauză de deces în următorii ani, ea reprezentând 12,2% din mortatitalitea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA sau bolile hepatice.

Principala cauză de îmbolnăvire este reprezentată de afectarea stratului interior al arterelor coronare, legată de anumiţi factori de risc, cum sunt fumatul, tensiunea arterială ridicată, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, obezitatea şi alţi factori incluzând sexul, etnia şi istoricul familial de boală coronariană.

Știai că?…

  • În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic.
  • Raportul făcut public în anul 2012 relevă că anual, 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
  • Speranța de viață în România este una dintre cele mai reduse din Europa. Astfel, românii mor, în medie, cu 15 ani mai devreme decât, de exemplu, francezii.
  • Boala cardiacă ischemică va rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută din mortalitatea generală, conform Organizației Mondiale a Sănătății
  • În 2010, aproape 30 la sută dintre pacienţii cu boală cardiacă ischemică prezintă risc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer. Jumătate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru se reinternează la trei luni de la primul episod de sindrom coronarian acut.
  • Principalii factori de risc: diabetul (studiile recente arată o prevalență a diabetului în jur de 9% în populația generală), obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul și istoricul familial de boală cardiacă ischemică.
  • Incidența infarctelor în rândul tinerilor a crescut. Avem infarct la 40 de ani, dar și cazuri la 20-30 de ani. Principalii factori de risc pentru infarctul la tineri sunt fumatul și stresul. La aceștia se adaugă dieta, stilul de viață dezordonat, sedentarismul și consumul de droguri.
  • Hipertensiunea la copii a devenit o problemă – unul din 10-15 copii are valori tensionale peste cele recomandate. Aceasta este influențată de factori de risc precum supraponderabilitatea, urmarea unei diete sărăcioase sau lipsa unui program zilnic de exerciţii fizice. Pe lângă acești factori, există o serie de boli congenitale responsabile de hipertensiunea la copii; astfel, toți copii hipertensivi trebuie investigați și urmăriți de un medic cardiolog.

 Material realizat cu sprijinul CardioClinic București.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.