Cum a găsit Corina Ozon formula succesului de autor

Corina Ozon profilNoua rețetă a succesului: lansezi un blog și scrii în el; cititorilor le plac poveștile, le publici într-o carte; scoți al treilea tiraj în 6 luni; publici încă o carte, în continuarea celei dintâi; scrii scenariul filmului și aștepți să apari pe generic. Simplu, nu? Aflați cum a găsit Corina Ozon formula succesului de autor în România și ce planuri mai are…

„Julie și Julia: 365 de zile 524 de rețete, 1 bucătărioară de apartament” e doar un exemplu din succesele noi de autor cu formula: blog-carte-film. Julie Powell a scris pe blog timp de un an (2002) despre rețete și experiențe culinare care au devenit carte (2005) și apoi film – „Julie și Julia”, cu Amy Adams, regizat de Nora Ephron.

Cartea Corinei nu este despre bucătăreală, ci despre sex, al patrulea ingredient obligatoriu din rețetele de succes (după talent, muncă grea și acces la Internet). Doar că aici nu e vorba despre sexul descriptiv și plictisitor prin repetiție, ca cel din Fifty Shades, ci despre sexul ca filosofie de viață. Nimic nu pare neverosimil în Zilele Amanților, ba dimpotrivă, totul e perfect posibil și probabil. Imposibil e să nu te recunoști, măcar o dată, în vreunul dintre personaje sau în gândurile lor. Toți și toate sunt acolo: amanta, nevasta, soțul, șeful, secretara, ședințele, delegațiile, prietenii, invitații străini, Paștele, nunta și înmormântarea – cele mai importante sărbători la români. Dacă mai pui și textele de pe whatsapp și facebook, ai exact epicul românesc actual, despre care vorbește și-l înjură toată lumea, fără să-l înțeleagă prea bine nimeni.

Corina l-a înțeles și intuit perfect, cu spiritul ei de observație călit la școala de jurnalism și PR (10 ani la ziarul „Ora” și televiziune la Antena 1, plus un update de 2 ani în producție la Intact Media). A absolvit un MBA la Paris, lucrează în PR la Imprimeria Națională și are o fiică liceană, pe care o cheamă – culmea! – Iulia. „Aş putea spune, fără emfază, că scriu cam de când mă ştiu. După ce am ieşit din presă, mi-am făcut un blog, ca să nu uit să scriu”, spunea ea într-un interviu în Gazeta Românească. Blogul se numește www.iulicika.wordpress.com, după numele fiicei ei, Iulia. Am fost curioasă să aflu când are timp să scrie, cu un job full time, la serviciu și acasă, ca mamă singură. Și mai ales de ce, când e clar că la noi, nu banii pot fi motivația unei scriitoare…

Corina Ozon lansare la Timisoara

Autografe la Timișoara

24life.ro: De ce scrii? Când scrii? Îți doreai de multă vreme să scrii o carte?

CO: Scriu din plăcere și ca formă de exprimare a trăirilor mele și, mai ales, ca formă de comunicare. Dacă vei răsfoi blogul meu, www.iulicika.wordpress.com, vei vedea că scriu, în general, despre viață, situații limită și experiențe profesionale. Am fost timp de 12 ani jurnalist, iar acest lucru nu trece toată viața. Scrierea mea poartă amprenta aceasta, a relatării directe și obiective despre oameni și legăturile lor, despre întâmplări din viața mea de gazetar. Povestirile despre amanți au venit din aceeași inspirație de a vorbi, fără ascunzișuri, despre realitatea de lângă noi. Îmi trecuse prin cap să scriu o carte, dar nu știam că se va petrece atât de curând. Scriu mai mult în weekend, noaptea, și în serile când am puțin timp. Am un job stabil, lucrez în PR, și am și o fată, căreia trebuie să-i acord timp. Nu e ușor,însă m-am obișnuit să dorm 4-5 ore pe noapte și să mă împart. Sunt o norocoasă, pentru că familia mă sprijină, iar prietenii îmi sunt alături.

24life.ro: De ce o carte, după ce ai scris textele pe blog? Care a fost diferența?

CO: Cartea a fost practic cerută de cititorii de pe blog și de pe Facebook, unde eu obișnuiam să postez textele. Încurajată de câțiva scriitori, îl menționez aici pe Alexandru Petria, care a insistat să mă gândesc la o carte, și de interesul editorului Alexandru Voicescu, patronul editurii Herg Benet, a apărut ”Zilele amanților”. Dintre diferențele enumerate de tine, excludem din start cea legată de bani. Se știe că venitul din scris este nesemnificativ. Însă, da, am câștigat mulți prieteni și oameni deosebiți. Din luna ianuarie am un fanclub al cărții, care numără aproape 400 de membri. S-a format acolo echipă pe cinste, alături de care organizăm evenimente și petrecem clipe frumoase. Cât despre notorietate, ea se oglindește în topurile vânzărilor, cartea se află la al treilea tiraj în șase luni și s-a situat pe locul doi în topul preferințelor cititorilor anul trecut. Primesc feedbackuri multe de la oameni din toate colțurile lumii, din SUA și Canada, până în Iran și Australia. În rest, eu sunt aceeași.

24life.ro: Care a fost reacția familiei, prietenilor, cunoscuților?

CO: Părinții mei nu au știut de roman, până a ieșit de la tipar. Dat fiind limbajul direct și frust, îmi făceam oarecum griji despre ce vor crede, pentru că eu nu vorbesc așa în viața de zi cu zi. Unii spun că aș fi chiar pudică, însă nu e chiar așa. Să zicem, mai degrabă, că reușesc să îmi adaptez nivelul de limbaj în funcție de situație. Fratele meu și fiica mea au fost mereu alături. Prietenii și cunoscuții au reușit să facă diferența între omul Corina Ozon și scriitorul Corina Ozon. Majoritatea mesajelor pe care le primesc de la cititori conțin mulțumiri că i-am făcut să râdă și că le-am redat gustul pentru lectură. Aceasta este cea mai mare bucurie a mea.

24life: Ai un scriitor preferat/mentor literar?

CO: Nu am mentori, în general, și nici modele. Am luat mereu ceea ce a fost bun și potrivit personalității mele. Am o admirație pentru scriitorul Ștefan Caraman, care a avut curajul de a veni în literatura de azi cu un registru lingvistic lipsit de metafore și menajamente. De altfel, el se numără printre autorii care mi-au făcut recenzia la carte și a caracterizat-o foarte bine ”O carte cinică și vie”. Un alt autor pe care îl admir este Adrian Teleșpan și al său roman ”Cimitirul”. Dacă mi-ar plăcea să mai fie cineva printre noi acum, aceia aș vrea să fie IL Caragiale, Ion Băieșu și Vlad Mușatescu.

Noul val de literatură sinceră și lipsită de ipocrizie se bucură de succes.

24life.ro: E un val fără precedent la noi de scriitoare tinere, drăguțe și vocale – crezi că e doar o coincidență că au apărut toate acum? Sau o consecință firească a vremurilor?

CO: Da, sunt onorată să fiu contemporană cu scriitoare îndrăznețe ca Petronela Rotar, Cristina Nemerovschi, Ana Barton și Lorena Lupu. Cred, pur și simplu, că apariția lor este o consecință firească a faptului că gusturile cititorilor în materie de literatură s-au schimbat și se plasează la un alt nivel. Oamenii vor să citească despre realitate, așa cum e ea. Și nu cum e redată în jurnalele de știri sau la emisiunile de cancan. Sunt convinsă că actuala literatură echilibrează mult și e un scut la asaltul informațional toxic la care suntem supuși prin intermediul mass media. Românii și-au dat seama că realitatea prezentată prin aceste canale nu reflectă autenticul. Pe acest fond, noul val de literatură sinceră și lipsită de ipocrizie se bucură de succes. Și, nu în ultimul rând, este meritul editurii Herg Benet, care a avut curajul și inspirația de a publica aceste cărți.

24life.ro: Care dintre etapele ce presupun lansarea unei cărți și succesul ei ți se pare cel mai dificil de realizat?

CO: Cel mai greu este să menții un succes, pentru că piața abundă de scrieri bune și oameni talentați. Cu alte cuvinte, marketingul este esențial într-o piață concurențială. Aplicând aici principiul lui Pareto, putem spune că 20% constă în actul scrierii unei cărți și 80% în promovarea acesteia. Interacțiunea cu cititorii nu e neapărat o strategie, cât un act de bun simț. Fără public, nu exiști. Cât despre scriitură (temă, personaje, stil), eu cred în inspirație, pur și simplu, nu într-un act programat. Cititorii nu pot fi păcăliți și fac diferența între o scriere sinceră și una calculată și forțată.

24life.ro: Cartea conține elemente autobiografice, personajele există și în realitate?

CO: Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, cartea este autentică, iar personajele se regăsesc printre noi. Mai mult, cititorii îmi spun că se regăsesc în personaje. Aceasta este dovada cea mai bună că am reușit să oglindesc cu fidelitate scene din societatea noastră actuală.

24life.ro: Apariția cărții a schimbat ceva în viața ta de fiecare zi?

CO: A adus multe schimbări din cauza organizării timpului meu. Nu mai ies atât de des ca pe vremuri, însă acum s-au cernut și prietenii adevărați, cei care îmi sunt aproape și la bine și la greu. Priorităție s-au schimbat și ele, în sensul că acum știu să mă focusez pe lucrurile cu adevărat importante și să acord atenție persoanelor care merită.

24life.ro: Și întrebarea „obligatorie” – Ce planuri de viitor ai?

Tocmai am încheiat romanul „Nopțile amanților”, continuarea cărții ”Zilele amanților”. Va ieși de la tipar în luna mai. Va urma o serie de lansări în țară: Iași, Tîrgu Mureș, Sibiu, Timișoara. Lucrez la scenariul pentru un scurt metraj, după „Zilele amanților”, la propunerea unei producătoare, căreia i-a plăcut foarte mult cartea. De asemenea, am mai multe propuneri de dramatizare a romanului. Vom vedea ce se concretizează. Am în vedere încă două romane, despre care nu pot spune mai multe deocamdată.

24life.ro: Ai vreun sfat pentru potențialele scriitoare debutante?

CO: Evit să dau sfaturi, în general, pentru că eu consider că este loc pentru toată lumea. Însă mi-aș permite să repet ceea ce tot spun când sunt întrebată depre asta: actul scriiturii nu poate izvorî decât din sinceritatea cu tine însuți/însăți și apoi raportat la cei din jur. Cu alte cuvinte, cine are de gând să scrie o face mai întâi pentru sine și pentru ceilalți, și nu pentru a vâna celebritatea. Actul de scriitură este o ardere intensă, care consumă multă energie și timp, însă este ceva asumat și nu un act de meritocrație. Iar dacă reușești ca asta să răzbată dincolo de rânduri, publicul va înțelege și va ști să aprecieze.

Foto: arhiva autoarei

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.