682

Cum scapi de calculii renali și/sau împiedici formarea lor

Se spune că o eliminare de calculi renali este mai dureroasă decât o naștere. Dar până să ajungă la dimensiuni dificil de eliminat, „pietricica” este întâi la stadiul de nisip sau pur și simplu nu se formează! Medicii îți spun cum scapi de calculii renali sau previi formarea lor.

Litiaza renală este o afecțiune prin care la unul sau ambii rinichi se formează o depunere solidă, asemănătoare cu nisipul sau pietrișul. Aceasta este de fapt o acumulare de minerale din urină. Pietrele variază în mărime de la câțiva microni la câțiva milimetri, apar și cresc fără simptome și nicio atenționare prealabilă, până te trezești la Urgență, cu dureri de nesuportat.

calculii renali - cea mai bună soluție împotriva lor

foto: pexels

Fiecare din noi are un oarecare risc de a face pietre la rinichi, spune dr. Ziya Kirkali, a urolog la NIH.  Este o afecțiune foarte des întâlnită. În SUA, una din 11 persoane suferă de litiază renală.

Pietrele renale pot apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea se formează între 40 și 60 de ani. Dintre cei care elimină cândva o piatră, jumătate vor face mai face încă cel puțin una.

„Probabil că cea mai importantă cauză a litiazei renale este deshidratarea, spune dr. Ziya Kirkali. Concentrarea urinei duce la acumulare de minerale și formarea de pietre. Nu pot sublinia îndeajuns cât de important este să bem suficientă apă, acesta fiind CEL MAI EFICIENT MOD DE PREVENIRE a formării pietrelor la rinichi.”

În timpul celei mai călduroase luni din an, riscul de deshidratare se dublează. „Este așadar foarte important să bem mai multă apă decât bem de obicei în timpul lunilor reci”, precizează Dr. Ziya Kirkali.

Nu consumul ridicat de alimente bogate în calciu duce la formarea de pietre, așa cum se credea până de curând. Predispoziția genetică este cel mai important factor, dar și altele. Creșterea concentrației de calciu în urină poate fi și o consecință a aportului prea mare de vitamina D, unor afecțiuni renale (acidoză tubulară renală) sau glandulare (hiperparatiroidie), infecții urinare, cancer, tratamente diuretice, antiacide sau steroizi. De asemenea, suplimentele de vitamina C în exces cresc concentrația de oxalați în urină. Studii recente au descoperit că și obezitatea și sedentarismul reprezintă un factor de risc pentru calculii renali.

Detectarea litiazei renale se face prin analize de laborator (urină, sânge) sau imagistică (ecografie, tomografie, radiografie). Testele de sânge pot detecta existența unei infecții urinare și nivelurile ridicate de minerale . „Cam 80% din pietre sunt oxalați de calciu”, spune Dr. Ziya Kirkali. Știind din ce sunt făcute pietrele, le putem elimina mai ușor.

Tratamentul mai depide de dimensiunile pietrei și localizarea acesteia. TC-ul și radiografia pot detecta cu precizie aceste coordonate. În funcție de ele, tratamentul poate consta doar într-un  consum ridicat de lichide, însoțit sau nu de administrarea unui medicament. Sau o procedură de spargere sau chiar îndepărtare chirurgicală a pietrei, cel mai adesea laparoscopic. Sau prin nefrolitotomie percutanată – introducerea unui nefroscop în zona renală, cu care se sparge și extrage piatra.

Calculii mai pot fi eliminați nechirurgical prin ureteroscopie (prin tractul urinar) sau litotriție extracorporeală, cea mai populară dintre toate. Această procedură presupune spargerea pietrei cu un fascicul de unde de șoc generat de un aparat în  contact cu pielea. Nu necesită internare, anestezie sau recuperare îndelungată. Dar nu poate fi aplicată pentru calculii mai mari de 2 centimetri. Fragmentele de calculi pot genera durere la eliminare prin urină.

Specialiștii spun că, dacă ai avut pietre o dată, ai un risc dublu să faci pietre în continuare. Ca să împiedici acest lucru, sfatul lor e simplu: bea cât mai multă apă!

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.