138

Fetele ascunse din Kabul

FETELE ASCUNSE DIN KABUL OK final Q.cdrFetele ascunse din Kabul este cea mai recentă carte lansată la Editura Meteor Press, despre povestea apărării secrete a femeilor din Afganistan împotriva discriminării, scrisă de Jenny Nordberg.

În traducerea lui Mihai – Dan Pavelescu, cartea deschide seria unor lucrări de actualitate cu privire la condiţia femeii într-o lume în care supravieţuirea şi afirmarea în orice domeniu al vieţii sunt rezervate în mare parte bărbaţilor, aşa cum trecutul cât şi prezentul le confirmă.

Daca pe meleagurile noastre lupta femeilor se da mai ales pentru probleme ca: violenta domestica, participarea pe piata muncii, armonizarea vietii de familie cu cariera, drepturi sexuale si reproductive, reprezentari ale femeilor in mass-media, participare si reprezentare politica, sunt colturi de lume unde insasi existenta si identitatea femeii sunt in pericol.

Titlul surprinde realitati infioratoare. In Afganistan, nasterea unui fiu reprezinta un motiv de sarbatoare, iar sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelita ca o nenorocire. Astfel, a aparut si un “al treilea tip” de copil: o fata crescuta temporar ca baiat si prezentata ca atare lumii exterioare. Jenny Nordberg realizeaza un tablou impresionant al societatii in care multe femei isi traiesc clandestin copilaria si pubertatea intruchipand sexul favorizat social, pentru ca ulterior sa fie silite sa se marite si sa aiba copii. Fetele ascunse din Kabul are in centru personaje remarcabile, care dau viata acestei carti: Azita, parlamentara care nu vede alta optiune decat sa-si schimbe a patra fiica, Mehran, in baiat; Zahra, adolescenta baietoasa care se lupta cu pubertatea si refuza incercarile parintilor ei de a o transforma iarasi in fata; Shukria, maritata si mama a trei copii dupa ce a trait 20 de ani ca barbat; si Nader, care participa la rugaciuni alaturi de Shahed, politista sub acoperire, ambele ramanand deghizate ca barbati si la maturitate. In centrul acestei relatari emotionante se afla o perspectiva inedita a sacrificiilor extreme facute de femeile si fetele afgane pe fundalul violent al celui mai indelungat razboi purtat de americani. Fetele ascunse din Kabul le urmareste evolutiile dramatice ale vietii, dar examineaza in acelasi timp propria noastra istorie si traseaza paralele cu opresiunile la care sunt supuse personae din alte parti ale lumii.

Jenny Nordberg este jurnalista premiata si locuieste in New York. Corespondenta si editorialista pentru cotidianul national suedez Svenska Dagbladet, ea a realizat numeroase reportaje de investigatii, printre altele pentru ziarul New York Times, unde a publicat o serie de articole care i-au adus Premiul Pulitzer pentru Reportaje Nationale in 2005. In anul 2010 a primit Premiul Robert F Kennedy pentru Excelenta in Jurnalism, pentru un documentar TV despre femeile afgane. Este membra a asociatiei International Consortium of Investigative Journalists.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.