Expoziție eveniment „În lumea personajelor lui Löwendal”

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Fundația Löwendal au organizat vineri, 13 octombrie, ora 18.00 vernisajul expoziției „În lumea personajelor lui Löwendal”, cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea lui George Löwendal (1897-1964). Îndrăgostit de plaiurile bucovinene și de oamenii locului, Löwendal le va dedica mare parte din creația lui, ca pictor, scenograf și unul dintre cei mai puternici artiști ai realismului românesc.

expozitie George Lowendal

Născut în 1897 la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după Primul Război Mondial printr-un accident al sorţii. Va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuţi, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înfiinţatului Teatru Naţional. Scenografiile sale cunosc o deosebită apreciere la Cernăuţi sau la Timişoara, iar despre pictorul George Löwendal se vorbeşte ca despre unul dintre cei mai puternici artişti ai realismului românesc, pânzele sale fiind elogiate în epocă de critici de referinţă precum Ionel Jianu şi Ion Frunzetti.

Vernisajul a avut loc la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111 cu participarea domnului Liviu Constantinescu – Director General al Muzeului Național de Artă al României si a doamnelor Ariadna Löwendal-Dănilă – Președinta Fundației Löwendal, prof. dr. Ruxandra Demetrescu și drd. Cristina Cojocaru – critici și istorici de artă curatorii expoziției, arh. Irina Nemțeanu – arhitectură de expoziție și dr. Liliana Chiriac – Șef Muzeul Colecțiilor de Artă.

expozitie George Lowendal expozitie George Lowendal

Publicul prezent la deschiderea expoziției, peste 300 de persoane, a avut ocazia să descopere forța artistică a lui George Lowendal. Conceptul curatorial a reunit peste 120 de lucrări din creația artistului, căteva dintre acestea fiind expuse în premieră: Bătrâna de la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea și Elisaveta Mardare, aparținând Pinnacotecii Muzeului Municipiului București, lucrări supradimensionate executate de către artist în anul 1935, în pastel și cărbune pe hârtie.

Prezenta expoziție-dosar dorește să evidențieze forța creatoare cu care Löwendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influențate de lecția impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Selecția de lucrări aparținând Fundației Löwendal este propusă de curatorii expoziției Ruxandra Demetrescu și Cristina Cojocaru împreună cu arhitecta Irina Nemțeanu și ilustrează diversitatea activității artistice a lui George Löwendal: lucrări de șevalet, grafică și desene proletcultiste, schițe de costume și proiecte scenografice, alături de texte și fotografii ilustrând biografia aristului. Acest proiect de alăturare a diversității creației artistului și propus pentru spațiile Muzeulul Colecțiilor de Artă este inedit în rândul evenimentelor organizate de Fundația Löwendal.

Expoziția de la Muzeul Colecțiilor de Artă din București este continuarea unei îndelungate activități desfășurate de urmașii lui George Löwendal, în mod special de nepoata acestuia, Ariadna Löwendal-Dănilă, care și-a dorit să pună în valoare a operei artistului. ,,Graţie amintirilor mamei, bunicul a fost o prezenţă zilnică şi în copilăria mea. Am crescut într-o casă plină de caietele, desenele, documentele şi schiţele sale şi am ştiut dintotdeauna cât de valoroase sunt toate aceste mărturii. Totuşi, nu mi-aş fi închipuit că într-o zi va fi rândul meu să scot la lumină aceste comori. Mama şi mătuşa mea au avut mare grijă de arhiva bunicului dar după dispariţia lor, mi-am dat seama că e rândul meu să-i perpetuez amintirea. De fapt, doream să întreprind ceva important pentru a-i cinsti memoria şi această dorinţă s-a intensificat odată cu trecerea anilor” (Ariadna Löwendal-Dănilă, președinta Fundației Löwendal)

Proiectul expozițional ,,În lumea personajelor lui Löwendal” este realizat de Muzeul Naţional de Artă al României și Fundaţia Löwendal, în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru (FNT).

În următoarele luni sunt programate evenimente artistice care se doresc tot atâtea momente de reevaluare a unei creativităţi ce poate fi descifrată prin destinul şi opera lui George Löwendal – de la emigraţia din Rusia revoluţionară la completa sa integrare ca scenograf şi pictor în România postbelică.

Evenimentele organizate în cadrul Festivalului Național de Teatru, 20-30 octombrie 2017, vor avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă din București şi vor evoca mai întâi peregrinările dureroase ale destinului acestui emigrant cu genealogie princiară şi a progresivei lui integrări într-o cultură „de primire” – cea română prin conferința susţinută de George Banu – „Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist” – sâmbată, 21 octombrie 2017, ora 17.00.

În seria de momente dedicate aniversării lui George Löwendal, se înscrie și conferinţa „Ioan Holender: despre operă şi scenografie” – în care cunoscutul impresar și director austriac de operă originar din România, Ioan Holender, va face interesante referiri și trimiteri la creaţia lui Löwendal în calitate de scenograf și director de teatru. Conferința va avea loc vineri, 27 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă.

George Lowendal, autoportret, 48 de studii de expresie, București, 1936, print digital după fotografii originale

Expoziția este deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111, în perioada: 14 octombrie 2017 – 31 ianuarie 2018

Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00 – 18.00 (octombrie – aprilie)

Accesul ultimului vizitator este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului.

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună.

Tarif bilet întreg: 10 lei (cu reducerile obișnuite)

Studenții de la facultatea de arte beneficiază de intrare gratuită.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.