94

De ce cuplurile prefera parteneriatul fără acte

by Boykung at FreeDigitalPhotos

by Boykung at FreeDigitalPhotos

Cererile în căsătorie vin din ce în ce mai rar, susțin statisticile. Și tot mai multe cupluri preferă parteneriatul fără acte…

Numărul cererilor în căsătorie a scăzut la jumătate, în ultimii ani. În România anului 2012, s-au căsătorit cu 44% mai puține cupluri decât în 1990. În 2007, rata căsătoriilor era de 9 la mia de locuitori, conform datelor oferite de INS. În 2010, a scăzut la 5,4. Dar oricât de puțini s-ar căsători în România, tot stăm mai bine la capitolul asta decât alți europeni: Bulgaria (3.22 căsătorii/mia de loc), Belgia (4.23), Cehia (4.44), Ungaria (3.55), Italia (3.59), Polonia (5.98), Grecia (5.08), Franţa (3.84) şi Spania (3.63).

Am fi tentați să dăm vina pe sărăcie, care ne gândim, e un motiv suficient să taie din elanul întemeierii unei noi familii. A venit criza, oamenii nu se mai căsătoresc. Dar lucrurile stau exact pe dos: din ce în ce mai mulți stau împreună! Așadar, viața în doi are avantajele ei, inclusiv economice. E mai ușor să împarți cheltuielile de întreținere, la fel și responsabilitățile unui menaj în doi: ea gătește, el cară cartofii și apa, etc. Doar căsătoriile s-au împuținat, deci asumarea oficială a responsabilităților. Nu și iubirile, care au rămas aceleași. Numărul de cupluri necăsătorite, care durează de ani de zile, fără să simtă nevoia oficializării, crește constant. Deși numărul căsătoriilor a scăzut evident, rata divorțurilor a rămas aceeași, de 1,5 la mia de locuitori. Deci lumea nu divorțează mai frecvent, ci pur și simplu nu se mai căsătorește.

De ce durează? Un cuplu necăsătorit poate dura ani de zile, din varii motive, dar în principiu, pentru că partenerii se potrivesc. Sau nu se potrivesc, dar s-au obișnuit la căldurica emoțională a celuilalt și, din comoditate, refuză să se despartă.

De ce nu se căsătoresc? Din comoditate. De teamă. Pentru că unul din ei (sau amândoi) nu este sigur că a făcut cea mai bună alegere. Pentru că nu vrea să ia o decizie definitivă și speră că viața i-ar putea oferi ceva mai bun. În urmă cu 100 de ani, conveniențele și tradiția i-ar fi obligat să se căsătorească. Acum nu îi mai obligă nimeni. Ceea ce ar putea fi un pas înainte și o șansă extraordinară pentru fiecare, se transformă în timp pierdut în relații lungi, care pot fi frustrante.

Ce vor femeile? Femeile vor, de la barbatul lor, mai ales afecțiune, protecție, sprijin, siguranță. Lucruri pe care le pot obține prin căsătorie. Căsătoria nu înseamnă promisiunea acestor lucruri pentru totdeauna, dar măcar reprezintă validarea iubrii lor și siguranță pe termen mediu. Ea își doreste o familie, copii, un camin. El își însușește acest ideal (chiar dacă diferă de cel propriu) și își asumă automat cel puțin 50% din obligatiile care duc la realizarea lui. Sau nu. Cand nivelul de implicare e inegal, locomotiva familiei își da duhul și trenul matrimonial se oprește în gară, pentru divorț.

Ce vor bărbații? Bărbații vor, de la partenera lor, iubire, sex, pasiune, joacă, distracție. Așadar, altceva decât ce vrea ea. Iar bărbaților, căsătoria nu prea le dă ce vor, ba dimpotrivă, le aduce mai ales ce nu vor. Atracția si iubirea îi fac să-și dorească un trai împreună. Cu iubita, e ca la mama acasa, doar că mai bine. Ea a preluat din obligațiile mamei, are grijă de el și, în plus, e mereu în priză: atentă la el, la relație în general, la ambițiile și imaginea cuplului.

În loc de concluzie. Femeile văd cuplul ca pe un mediu propice dezvoltării amândurora. Ele vor încerca, chiar dacă nu-și dau seama, să-și modifice partenerul, să-l aducă mai aproape de idealul lor. Bărbații, la rândul lor, nu consideră că trebuie să se schimbe și nu doresc nici ca partenera lor să evolueze, ci să rămână așa cum au cunoscut-o: tânără și entuziastă. Dacă asta totuși nu se întâmplă, iar partenera lor devine, în timp, preocupată de carieră, ambițioasă, și… mamă, o pot avea din nou pe cea veche! Cum? Înlocuind-o, paradoxal, cu o variantă a ei ceva mai tânără.

foto: Image courtesy of Rosen Georgiev at FreeDigitalPhotos.net

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.