Pisicile, arogante și nesociabile? Ele nu, doar tu

Pisicile au proasta reputație de a fi arogante și neprietenoase, dar un studiu recent publicat în Science Direct (Behavioural Processes) sugerează că această notorietate nu e pe deplin justificată. Pisicile nu sunt nesociabile din fire. Doar tu ești.

pisica arogantă și neprietenoasă

foto: pexels

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon au ales 46 de pisici care să participe într-o serie de două experimente pentru a vedea cum reacționează în prezența umană. Deloc suprinzător, acestea au preferat să-și petreacă timpul mai degrabă cu o persoană entuziastă și atentă, în locul uneia care le-a ignorat. Dar cei care nu au pisici ar putea fi surprinși de cât de mult și-au dorit pisicile să stea cu o persoană și nu singure.

Studiul arată că pisicile domestice detectează starea de atenție a omului și își modifică reacțiile și comportamentul în funcție de persoana cu care stau, demonstrând că sunt sensibile la semnalele sociale umane.

În primele două experimente, pisicile (jumătate aparținând unor familii, jumătate aduse dintr-un adăpost) au petrecut câte două minute cu o persoană care a stat pe podea, fără să se miște. Apoi pisicile au mai petrecut încă două minute cu aceeași persoană care stătea nemișcată pe podea, dar de data asta putea să cheme pisica și s-o mângâie, dacă aceasta se apropia la chemare.

Al doilea dintre cele două experimente a implicat același proces, dar cu pisicile care aparțineau cuiva și cu proprietarii lor.

„În ambele grupuri am descoperit că pisicile petrec mult mai mult timp cu persoanele care le dau atenție decât cu cele care le ignoră”, spune șefa echipei de cercetare, Kristyn Vitale, într-un articol din Washington Post.

În plus, pisicile din adăpost au fost chiar mult mai atente decât cele din familii, căutând în mod vizibil și mai mult timp atenția oamenilor decât celelalte, chiar și atunci când omul nu le chema și nu le mângâia. Asta poate reflecta o mai mare nevoie de atenție, ca rezultat al unei creșteri dure. Ori faptul că viața din adăpost le face mai puțin temătoare în prezența unor persoane nefamiliare, spun autorii studiului.

Poate că acesta nu e un argument suficient să vă luați o pisică în loc de câine, dar vă poate ajuta să vă priviți cu alți ochi tagma pisicească. Rezultatele studiului sunt susținute de cercetări anterioare, care au stabilit clar că piscile preferă interacțiunea umană jucăriilor sau hranei. Alte studii au arătat că pisicile sunt mai sensibile decât ne imaginăm la semnalele umane, de la mângâieri sau voce la stări de dispoziție și emoții.

„La urma urmei, abilitatea de a urmări indiciile oamenilor a contribuit la succesul pisicii în casele acestora, ca și în cazul câinilor domestici”, spun autorii.

Este adevărat că și pisicile au personalități diferite, ca și oamenii. Și că sociabilitatea pisicească poate atinge toată gama de atitudini, de la prietenoase la țâfnoase. Dar cu siguranță există pisici mai atașate de stăpânii lor decât unii câini.

Cercetătorii ne sfătuiesc să nu atribuim pisicii caractere umane sau preconcepute și să petrecem mai mult timp cu ea, dacă vrem un animal sociabil. Ca în orice relație om-animal domestic, se pare că și de data asta omul dă tonul, așadar pisicile noastre sunt așa cum le obișnuim.

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.