Prăjitura Răcoarea pădurii, de Gabriela Rauca Almășanu

Prajitura Răcoarea pădurii este un dulce incredibil de pufos și delicios, cu fructe, ușor și răcoros – în versuri! pentru zilele fierbinți de august. Rețeta este creație proprie a Gabrielei Rauca Almășanu, ca și poezia inspirată care o însoțește. Vă invit să va delectați cu ele…

Prăjitura Răcoarea pădurii

Ai văzut cum vin, vreodată

Copiii, de la pădure?

Cu gurița colorată,

De la fragi și de la mure.

 

Gândind la a lor figură,

Strălucind a bucurie,

Am creat o prăjitură,

Cu aspect de poezie.

 

Poftă, vreau să îți aducă,

Bunătatea, de-i pe masă,

Cu un blat pufos, de nucă

Și o cremă savuroasă.

 

Iar rețeta, dacă-ți place,

Pas cu pas o voi descrie,

Foarte simplu, s-o poți face,

În a ta bucătărie.

 

Pentru blat, pui, prima dată,

Ouă, zahăr și făină,

Apoi, nucă măcinată,

Praf de copt și sare fină!

Bați albușurile bine,

În castron, cu zahăr tos,

Pân’ de el spumă s-or ține,

De-l întorci, cu susu-n jos.

 

Rând pe rând, pui gălbenușuri

Și mixezi, cât poți de tare,

Peste spuma de albușuri,

Presărând și-un pic de sare.

Cu mișcare cât mai fină,

Învârtind, de jos în sus,

Mai iei nucă și făină,

Dacă praf de copt ai pus.

 

Iar în următoarea fază,

Iei o tavă și atent,

Tu o învelețti la bază,

Cu hârtie pergament.

 

Compoziția preparată,

O așezi încet, să fie,

Cât mai bine nivelată,

Peste baza cu hârtie.

Și în rola încălzită,

Să o lași ți-a mai rămas,

Până-i bine rumenită,

Numai trei sferturi de ceas.

 

Când e copt, blatul îl lasă,

Pe-un grătar, să se răcească,

Deoparte, pe o masă,

Ca să se mai odihnească.

C-un cuțit, cu lama lungă,

Transversal, apoi îl tai,

Ca pe urmă, să ajungă,

Două jumătăți să ai.

 

Frișca și cu brânza toată,

Cu putere le mixează,

Pune sare, presărată

Și zahăr încorporează.

Într-un bol, ia și pasează,

Fructele amestecate

Și-ncet le încorporează,

În cremă apoi pe toate.

Șase foi de gelatină,

Ia-le și le hidratează

Și când moi o să devină,

În mână, tu le presează.

 

După ce le-ai scurs de apă,

Pune-le-n lapte fierbinte

Și în crema preparată,

Toarnă-le, cu luare-aminte.

În tavă, o jumătate,

De la blat, o pui ca bază,

Crema-n două o împarte

Și pe foaie o așază

A doua foaie o pune,

Unge-o cu crema rămasă,

Ornează cu fructe bune,

Să fie cât mai frumoasă.

Și la urmă, de se poate,

Tu la frigider o lasă,

Să rămână peste noapte,

Ca să fie răcoroasă.

Iar de vrei o bunătate,

La micul dejun, să fie,

În bucăți tu o împarte

Și-o pune pe farfurie.

Pe cât e de-mbietoare,

Tot atât o să te facă,

La a pădurii răcoare,

Să visezi, cât o să-ți placă.

 

Și-amintiri îți vin în minte,

Cu aromă de culoare,

Savurând, cât mai cuminte,

Din crema răcoritoare.

 

Iar această bunătate,

Am făcut-o cu plăcere,

Răcoroasă, cât se poate

Și-aromată cât se cere.

  • Ingrediente Prajitura Răcoarea Pădurii

    Ingrediente Prajitura Răcoarea Pădurii


    Ingrediente pentru blat:
    8 ouă
    4 linguri de făină
    10 linguri de zahăr tos
    200 grame migdale (nuci, alune de pădure) măcinate
    1 praf de copt
    1/2 linguriță sare

    Ingrediente pentru cremă:
    750 grame fructe de pădure (afine, zmeură, coacăze, mure, fragi)
    10 linguri de zahăr
    500 grame brânză italiană Mascarino
    300 grame brânză de vaci dulce
    200 ml frișcă lichidă
    6 foi, sau 30 grame praf de gelatină
    100 ml lapte
    1/2 linguriță sare

    Pentru decor:
    Diferite fructe
    O mică parte din crema preparată, sau mai bine decat atât, frișcă bătută.

Text și foto: Gabriela Rauca Almășanu. Găsiți mai multe rețete și poezii delicioase pe pagina ei de facebook
Gabriela Rauca Almășanu locuiește la Viena, mai multe despre cum a ajuns acolo și ce prin ce experiențe a trecut găsiți în interviu.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.