463

Tort cu fructe și nucă

Ce poate fi mai bun și energizant decât un tort cu fructe de sezon, dulce-acrișor, ornat cu frișcă sau înghețată? Eu l-am făcut în septembrie, cu mere, pere, piersici și prune – combinațiile sunt nesfârșite, în funcție de anotimp și de ce fructe ai în casă. Practic, e un pandișpan cu nuci pisate, împănat cu fructe aromate. Se servește cu frișcă, spumă de fructe sau înghețată, după gust.

18

Cu înghețată de zmeură

16

12Ingrediente:

  • Pentru stratul de fructe: 2 mere, 1 pară, 1 piersică, 6 prune, miezul de la 4 nuci, în sferturi, 50 gr unt, 3 linguri de zahăr brun, 1/2 pachet zahăr vanilat. O mențiune pentru zahărul vanilat – NU vanilinat, cel din urmă având doar aroma vaniliei, nu și baton de vanilie. Atașez fotografia, ca să știm despre ce vorbim 🙂
  • Pentru aluat: 8 ouă, 4 linguri de zahăr brun, 1 plic de zahăr vanilat (Bourbon), 5 linguri de făină, 3 linguri de nucă pisată

Preparare:

Fructele se curăță de coajă (merele, para) și piersica și se taie felii, apoi se așează într-un strat generos pe fundul unei forme (vas smălțuit, ceramică sau sticlă termorezistentă) în care vom coace tortul, după ce în prealabil am uns-o cu unt din belșug. Printre feliile de fructe așezăm câteva sferturi de nuci. Presărăm zahărul și vanilia (opțional scorțișoară) și câteva bucățele de unt (din restul de la 50 gr cu care am uns forma) și dăm la cuptor cam 30-40 de minute, la 160 grade Celsius. La cuptor, fructele se înmoaie, se rumenesc, iar zeama scade și împreună cu zahărul se formează un sos gros.

4

Amestecul de fructe scos din cuptor

Separat, se prepară aluatul de pandișpan, în care am înlocuit 3 linguri de făină cu aceeași cantitate de nucă pisată (linguri cu vârf). Se poate folosi și nucă măcinată, caz în care se simte doar ca aromă, nu și ca textură. Pandișpanul se face simplu: se freacă gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat, se amestecă apoi cu făina și nuca și la urmă cu albușurile bătute spumă tare (se amestecă ușor, ca să nu se lase).

2

Gălbenușuri cu zahăr

3

Peste gălbenușuri se toarnă făina și nuca pisată

6

Albușurile bătute spumă peste care am pus un plic de zahăr vanilat (Bourbon)

7

La final, albușul bătut spumă se amestecă cu restul aluatului

După ce amestecul de fructe scoase din cuptor s-a răcit, peste el se toarnă aluatul. Iar peste aluat se pun jumătățile de prună, ca în imagine. Se dă la cuptorul încălzit a 170 grade Celsius și se ține o oră sau până s-a copt (încercat cu scobitoarea).

8

Aluatul se toarnă peste fructe

10

Se pun și prunele

Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se răstoarnă pe o farfurie sau un platou de tort. Nu se taie decât după ce s-a răcit bine, altfel riști ca fructele să se desprindă de aluatul pufos. Se servește cu frișcă bătută, spumă de fructe sau înghețată de vanilie, eu l-am ornat cu înghețată de zmeură.

13

Enjoy!

Mihaela Doina Radulescu
follow me

Mihaela Doina Radulescu

managing editor at 24life.ro
Jurnalist, cu experiență de peste 20 de ani în presă (BBC București, revistele Viva! și Avantaje), vă invit să vă bucurați de un jurnalism de calitate (interviuri, reportaje, știri, documentare) și promovare inteligentă (PR, copywriting, creative writing), de data asta pe 24life.ro. Motto: ”Life is an experiment. The more experiments you make the better”
Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.