Se spune că sănătatea e cel mai prețios dar, pe care nu ajungi să-l apreciezi cu adevărat decât după ce dispare. Abia atunci realizezi că orice tratament și orice valoare sunt un preț mic pentru un câștig atât de mare.
Nu-mi plac spitalele și doctorii, detest sălile de așteptare în general și cozile pe la cabinete în mod special. Și nici n-am niciun chef să-mi cheltuiesc banii pe medicamente. Aș vrea să am o viață lungă, sănătoasă și fericită, fără să prind în raza privirii vreun medic sau tratament. Nu știu dacă e un țel realizabil, dar am auzit de unii care au murit încercând să-l atingă. Religia sau convingerile i-au împiedicat să apeleze la medic și au plătit încercarea cu sacrificiul suprem. Anul trecut prin noiembrie, o tânără din Suceava a murit la spital pentru că părinții ei au refuzat din motive religioase ca fata să primească o transfuzie de sânge. O știre din time.com relata în 2014 cazul unor părinți din SUA care și-au lăsat doi copii mici (un bebeluș de câteva luni și un copil de 2 ani) să moară de pneumonie pentru că religia și convingerile îi împiedicau să le administreze vreo medicație. „Credem în vindecarea divină”, au spus cei doi în apărarea lor la un tribunal din Philadelphia.
Sănătatea flower power și viața fără de griji
Am cunoscut o mămică mândră de faptul că nu le dă copiilor ei (are trei, cu vârste între 1 și 5 ani) niciun medicament. Nici măcar un antitermic. Wow! Bravo ei! Nu știu dacă spunea adevărul pe de-a întregul, dar i-am admirat convingerile; și eu sunt împotriva abuzului de medicamente. Pe de altă parte, știți cum e să încerci să-i scazi febra bebelușului cu 40 de grade Celsius doar cu ciorăpei îmbibați în spirt? Și așteptând să intre în convulsii, de la un moment la altul?… Eu n-am încercat, dar bănuiesc că trebuie să ai nervii tari. Sau să iei vreo două-trei calmante. Mamele știu de ce.
Cred în beneficiile medicinei alternative în anumite cazuri, dar mai ales în stilul de viață sănătos și depistarea precoce a problemelor. Nu cred în „vindecători”, „terapii minune” și ignoranță.
Bate așa, un vânt de relaxare și „neglijare zen” a suferințelor noastre, probabil pe principiul că ce nu știi nu te poate răni. Eu l-am numit sănătatea flower-power, pentru că promovează „vindecarea de la natură” și viața fără de griji. Pentru adepții ei, medicina alopată e cam ca religia pentru atei – nu cred în ea până când nu îi salvează o dată…
Mie mi-a salvat mama, în urmă cu vreo 15 ani, când am fost recunoscătoare sorții că m-a plasat într-o lume civilizată, cu acces rezonabil la servicii de sănătate (deși mulți le înjură). Era într-o dimineață de februarie, când mama m-a întrebat brusc unde ne aflăm și în ce an suntem. Am crezut că glumește, dar vorbea serios. Făcuse un accident vascular cerebral ischemic, despre care am aflat o oră mai târziu, la Spitalul Colentina. I-au administrat în perfuzie un medicament de care nu mai auzisem, iar în următoarele trei ore și-a revenit complet. Medicul de gardă mi-a spus că, în astfel de cazuri, timpul de reacție e determinant pentru recuperarea integrală. Mama urmează de-atunci un tratament pentru circulație și protecția vaselor, e sprintenă și activă, face piața, gătește, călătorește, n-ai spune că are 82 de ani. Ieșim din țară cel puțin o dată pe an, am bătut Europa împreună în ultimii 15 și sper să o facem ani mulți de-acum înainte. E adevărat, ia 4-5 pastile zilnic (pentru circulație, pentru tensiune, pentru inimă) dar acesta mi se pare un preț foarte mic pentru un câștig atât de mare…
Sănătatea la români
Raportul Health at a Glance 2014 arată că România este țara cu cea mai mică rată de obezitate din Europa și cu cea mai scăzută incidență de diabet (de tip 1 și 2) – vești excelente! Doar că suntem și printre țările cu cea mai mică speranță de viață… Este oare posibil să ne supraevaluăm sănătatea, fără argumente reale, statistice și medicale?
Sănătoși să fim, minte ne mai trebuie. Conform aceluiași raport, la noi se fac cele mai puține RMN-uri și tomografii computerizate din Europa; avem cele mai puține angioplastii și alte intervenții coronariene și cea mai mare rată de mortalitate prin accident vascular. Unde e diferența? În prevenție și tratament.
În 2012 s-au cheltuit 753 de euro pe cap de român cu asistența medicală, față de 3800 euro per capita în Olanda sau Austria, de exemplu. În 2015, statul a alocat sănătății un procent de 4% din PIB – mai mic decât în 2014 și cel mai mic dintre toate țările UE. Pe de altă parte, studiile spun că românii cheltuiesc tot mai mult din buzunarul propriu pentru tratamente și asistență medicală. Dar „mult” pentru noi, înseamnă foarte puțin la scară europeană și contemporană. Din fericire, există și varianta economică a multor tratamente – medicamentele generice.
Ce sunt medicamentele generice
Aflu de pe site-ul medicamentelor generice sunt echivalentele terapeutice ale medicamentelor inovative (originale). Conțin aceeași substanță activă, se administrează la fel, au aceleași indicații, sunt la fel de sigure și au aceeași eficacitate. Sunt supuse aceluiași control strict înainte de acordarea licenței de producție și aprobarea comercializării. Cu 2 diferențe:
- Apar după 10-15 ani. Medicamentele generice intră în fabricaţie în momentul în care brevetul unui medicament inovativ expiră, în medie după 10 -15 ani. La finalul acestei perioade, orice companie îl poate produce şi dezvolta, fără însă a schimba formula substanţei active, iar produsul rezultat se numeşte medicament generic.
- Sunt mult mai ieftine. Medicamentele generice au un cost între 20% şi 90% mai mic deoarece, în cazul medicamentelor generice, nu mai sunt necesare studiile iniţiale de cercetare si dezvoltare. Mai ieftin nu înseamnă mai slab calitativ, ci pur și simplu produs după expirarea patentului.
90% dintre medicamentele de astăzi au fost descoperite și produse în ultima sută de ani și toate genericele au fost cândva „originale”. Mulți bolnavi așteaptă expirarea câte unui patent pentru a-și putea achiziționa același medicament, de două ori mai ieftin. La tratamente similare, prețul face diferența.
Un om informat e un om sănătos
Am cunoscut la un moment dat o femeie de 38 de ani, care făcuse un infarct după ce ani de zile avusese tensiunea arterială sistolică 17-18 (de la 12-13, cât este normal). Am întrebat-o de ce nu și-a tratat hipertensiunea și a dat din umeri, fără să știe răspunsul. Știa că are tensiune mare, nu și că poate muri din asta. A avut noroc să ajungă la medic în timp util pentru o intervenție cu montarea unui stent coronarian, iar eu i-am publicat atunci povestea.
Unii nu-și iau medicamentele din neglijență, alții spun că n-au bani. Și nici sistemul nu prea îi ajută… România nu și-a mai crescut cheltuielile pe medicamente din 2011. În condiții de subfinanțare cronică a sistemului de sănătate, pare ciudat să nu iei în considerare genericele pentru un acces echitabil la tratament al tuturor categoriilor de pacienți. Dar mai ales al celor cu boli cronice (cardiovasculare, metabolice, pulmonare, cancer), care au nevoie de pastile toată viața. Știai că diabetul netratat îți distruge încet vasele și organele, iar hipertensiunea, denumită și „ucigașul tăcut”, nu te deranjează prea tare înainte să te omoare?!
Citește, informează-te! Schimbă-ți stilul de viață! Fă-ți analizele, mergi la medic, urmează tratamentul de care ai nevoie. Dacă nu găsești medicamentul cu pricina, roagă farmacistul să-ți ofere o variantă similară, cu acceași substanță activă. Nu-ți neglija sănătatea, e cel mai prețios dar.
https://youtube.com/watch?v=nuvqw2dHFNM%26feature
Mai multe: www.facebook.com/MedicamenteGenericeRomania/
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments