10 întrebări la interviul de angajare: ce vor să afle și cum să răspunzi

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

Angajatorii vor răspunsuri bine gândite, detaliate și oneste – iar ca să le dai, trebuie să știi exact la ce se referă întrebarea. Experții au decodificat 10 întrebări la interviul de angajare, ce vor să afle de fapt angajatorii și ce ar trebui să răspundă candidații…

Chestionarele din interviu sunt formulate astfel încât să obțină informații precise. Unii angajatori vor să te cunoască mai bine ca persoană, caz în care pun accent pe calificările, experiența și opiniile tale; alții vor să-ți evalueze competențele și reacțiile în anumite situații.

1. Întrebare: Ce poți să ne spui despre tine?

Ce vor să afle: o întrebare intenționat deschisă și imprecisă, prin care ți se testează opinia despre tine și capacitatea de decizie (ce alegi să spui).

Cum să răspunzi: Descrie pur și simplu câteva dintre punctele tale tari (abilități) și felul în care ți le-ai exercitat în reușite profesionale specifice. Dacă ești la primul job, descrie-ți reușitele academice, materiile care te-au pasionat, diplomele și premiile, activitățile extracuriculare la care ai excelat. Când ai terminat ce ai avut de spus, așteaptă remarca interlocutorului, în liniște, chiar dacă acesta tace o vreme – s-ar putea să-ți verifice și reacția la stres.

2. Întrebare: Faci parte din (colaborezi cu) vreo organizație profesională?

Ce vor să afle: Calificările tale

Cum să răspunzi: Oferă numele organizației, cine o conduce și ce funcție deții în cadrul ei.

3. Întrebare: Ai fost șef/coordonator de echipă?

Ce vor să afle: Experiența ta

Cum să răspunzi: Explică felul în care i-ai motivat pe ceilalți în desfășurarea și realizarea unui anumit proiect.

4. Întrebare: De ce crezi că ești persoana cea mai potrivită pentru această funcție?

Ce vor să afle: conștiința de sine, capacitatea de analiză și motivația interioară

Cum să răspunzi: Răspunsul la întrebare nu e ocazia pe care o aștepți să te lauzi: ”pentru că sunt inteligent, frumos, harnic și merit ce e mai bun!” În schimb, poți să pregătești exemple concrete despre felul în care abilitățile și experiența ta profesională sunt aceleași cu competențele cerute în descrierea postului. Și nu uita, angajatorii nu au nevoie de dovezi că te-ai implicat într-o anume activitate, ci vor să știe cât de eficient ai fost! Oferă-le informații clare despre contribuția ta la proiect și impactul ei asupra rezultatului final.

5. Întrebare: Care sunt așteptările tale de la noul job?

Ce vor să afle: Opiniile tale

Cum să răspunzi: Explică felul în care cerințele noului post te vor ajuta să crești profesional și personal. Este o bună ocazie să demonstrezi că ți-ai făcut temele: informează-te asupra organizației/departamentului la care vrei să te angajezi, felul în care mediul de lucru și alte caracteristici te vor ajuta să dai cei ai mai bun. Studiile spun că 75% dintre candidați sunt respinși tocmai pentru că nu sunt suficient de familiari cu structura și cerințele companiei.

6. Întrebare: De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă?

Ce vor să afle: opiniile tale, exact ca în întrebarea anterioară; ce te nemulțumește în prezent și ce aștepți de la următorul loc de muncă

Cum să răspunzi: Nu spune niciodată ceva negativ depre angajatorul de la care vrei să pleci și nu menționa nici salariul ca posibilă motivație. Mergi pe calea sigură a ”dorinței de a-ți asuma responsabilități și provocări noi” sau ”noi oportunități de a-ți folosi talentul și abilitățile”. Cu ocazia asta, poți să treci din nou în revistă calitățile pe care le consideri relevante pentru noul job.

7. Întrebare: Descrie o situație în care a fost nevoie să acționezi independent

Ce vor să afle: Competențele tale demonstrate în trecut

Cum să răspunzi: Când descrii situația respectivă, spune și ce decizii ai luat și cum ai acționat pentru a obține un anumit rezultat

8. Întrebare: Care a fost cea mai dificilă situație prin care ai trecut?

Ce vor să afle: punctele slabe, erorile pe care le-ai făcut anterior

Cum să răspunzi: În primul rând, faptul că întrebarea nu se referă explicit la o situație de muncă, s-ar putea să ai tentația de a răspunde cu o problemă personală și modul în care ai rezolvat-o – nu face asta! Rămâi la domeniul strict profesional. Concentrează-ți răspunsul pe soluție, și nu pe problema în sine.

9. Întrebare: Cum reacționezi la termene strânse și ce faci ca să le respecți întocmai?

Ce vor să afle: Abilitatea ta de a controla o presupusă situație viitoare

Cum să răspunzi: Dă un exemplu de situație similară cu care te-ai confruntat în trecut și felul în care ai rezolvat problemele puse de aceasta.

10. Întrebare: Cum îți organizezi timpul și stabilești ordinea priorităților?

Ce vor să afle: ca și mai sus, dacă ești o persoană organizată, ce tactici și strategii aplici

Cum să răspunzi: Indiferent ce modalități ai pentru rezolvarea sarcinilor profesionale, trebuie să fii în stare să le descrii, prin exemple. Nu exemple de realizări la care ai folosit un management corect al timpului, ci felul concret în care ai făcut acest lucru.

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.