10 lucruri uimitoare despre creierul nostru

De când au descoperit că gândirea se produce în cap și nu la inimă, așa cum credeau în antichitate, oamenii n-au încetat să studieze complicatul proces de gândire și să-i afle secretele. Am selectat 10 lucruri uimitoare despre creierul nostru, expuse de Tim Brownson, expert în life coaching și NLP

creier

1. Fiecare gând reprezintă un drum fizic parcurs de impulsurile neuronale către creier. Cu cât ai mai des acel gând, cu atât ți-e mai ușor să refaci drumul până la el, motiv pentru care îl vei avea și mai frecvent. De aceea „repetiția e mama învățăturii”, iar dacă vrei să-ți pui ceva în minte, nu trebuie decât să faci efortul de a-ți repeta ceea ce vrei – restul face creierul, singur. Iată de ce un gând gen „arăt ca dracu” sau „sunt prost” nu sunt prea bune de repetat.
2. Și pentru că tot vorbim de gânduri, ai în jur de 70 mii pe zi, deși unele ar putea să fie aceleași, repetându-se în buclă – ai grijă la ce te gândești.
3. Reașezarea evenimentelor negative într-o lumină pozitivă resetează creierul, la propriu. Așa că, în loc să privești totul în negru și să intri în depresie, ai putea să vezi partea pozitivă a lucrurilor, ca metodă de inducere a relaxării și fericirii, asemănător meditației practicată constant.
4. Într-un creier normal există 100 de miliarde de neuroni și două mecanisme separate pentru memoria pe termen scurt și lung. Cum spune George Miller în „Numărul magic șapte, plus sau minus 2: limite ale capacității noastre de a procesa informația” (1956!), se pare că în memoria de scurta durată nu putem stoca mai mult de 5 până la 9 informații la care am fost expuși rapid. Asta nu înseamnă 5-9 biți, unități de măsură ai informației, ci elemente/bucăți de informație. Desigur, memoria pe termen lung are capacitate mult mai mare, ale cărei limite nu sunt cunoscute încă.
5. Dacă este întreruptă circulația sanguină la creier, în 10 secunde leșini.
6. Vederea periferică devine mai bună noaptea – tot atunci piloții pot supraveghea mai ușor traficul.
7. Nu este adevărat că folosim doar 10 % din creier, cum susține legenda; ok, și unele filme SF. Adevărul e că îl folosim pe tot. Nu există porțiuni neactivate în creier, așa cum nu ne putem lipsi de nicio bucată din el, oricât de mică, fără să ni se altereze funcțiile.
8. Creierul continuă să muncească și când dormim, menținând ritmul cardiac, tensiunea, digestia și în general se îngrijește de tot ce trebuie ca să nu ne trezim morți.
9. Deși e foarte sensibil, creierul nu doare, așa că, dacă n-ar fi acoperit de craniu, ne-am putea lovi la el fără să ne deranjeze prea tare. Doar că îndepărtarea scalpului și calotei craniene s-ar putea să doară ceva.
10. E dificil să îți obligi creierul la concentrare non stop, mai mult de 90 de minute. De aceea, pentru a maximiza rezultatele când înveți, ia pauze mici și dese în loc de o singură pauză, mai lungă.

foto: © Hepta

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.