Poate că unii au fericirea în gene, dar fericirea se poate și învăța. Depinde de noi să ne însușim deprinderile care ne aduc fericirea și să renuțăm la cele care ne-o alungă. Iar o listă cu 10 obiceiuri care aduc nefericirea pe termen lung și cum putem scăpa de ele. Dacă reușim, vom avea o viață mai veselă și putem deveni mai buni.
1. Nemulțumirea cronică
E adevărat că e bine pentru psihic să-ți descarci of-ul în situații de stres, dar e o mare diferență între o ieșire trecătoare și nemulțumirea cronică. Morocănosul cronic tinde să se plângă continuu de ceva din viața lui, problema lui e întotdeauna mai importantă și mai dificilă decât a celorlalți. O spune tuturor celor care au timp să-l asculte, dar devine brusc neatent și dezinteresat la problemele interlocutorului. Nemulțumitul cronic tinde să se plângă de slujba lui, de partener, de lipsa banilor, de viața lui în general, de nedreptățile și persecuțiile a căror victimă este.
Dacă te-ai surprins într-o astfel de ipostază, renunță la ea. Vorbește despre lucrurile importante în viața ta și concentrează-te pe binele de care te bucuri – cu toții avem persoane și întâmplări bune în viața noastră, doar că de multe ori uităm că ele există. Sau credem că ni se cuvin. Dacă ai o problemă, gândește-te cum s-o rezolvi, nu cum s-o spui tuturor celor din jur. Văicăreala constantă nu face decât să-ți îndepărteze prietenii și să-ți aducă și mai multă nefericire.
2. Mergi la shopping ca să te distrezi
Viața înseamnă acumularea de experiențe, nu de obiecte. Desigur ultima rochie sau cel mai nou tip de mobil achiziționat astăzi te fac să te simți bine o zi – două, dar din a treia musai să cumperi iar ceva nou ca să recapeți aceeași senzație de mulțumire. Caută experiențe, oameni noi, nu lucruri. Dacă nu-ți permiți călătorii în străinătate, vizitează obiectivele locale. Citește o carte, ieși cu prietenii, încearcă sporturi noi, mergi la cățărări sau bungee jumping, sari cu parașuta, aleargă pe plajă, închiriază o bicicletă, mergi la munte cu prietenii, invită la o cafea o persoană străină – sunt multe lucruri noi de încercat pe lumea asta, experiențe care nu au nicio legătură cu shopping-ul. Vei avea mai mulți bani în buzunar și mai multă mulțumire în suflet.
3. Îți faci griji pentru orice și pentru nimic
Nu poți controla viitorul, indiferent ce faci. Poți să eviți un accident? Uneori da, alteori ba. Poți să provoci întâlnirea vieții? Greu de spus. Să împiedici o despărțire? Poate… Poți să eviți o boală gravă? Hmm… Ideea e că avem un control limitat asupra întâmplărilor vieții, de aceea nu are niciun rost să ne facem griji pentru ele. De ce să pierzi vremea gândindu-te la ce nu s-a întâmplat încă? Cu atât mai puțin să faci „predicții” sumbre. Mai bine folosești timpul în mod util construind planuri realizabile și concentrându-te pe ceea ce se întâmplă în viața ta – acum! Prezentul este cel care îți aduce un viitor mai bun – concentrează-te pe prezent, dacă vrei să-ți aranjezi viitorul.
Când ești în liceu, te gândești ce bine o să fie la facultate. Când ești la facultate și vezi că responsabilitățile se dublează, abia aștepți să mergi la serviciu, ca să ai bani. La serviciu visezi să faci carieră, iar când o ai și vezi ce-ai dat la schimb, crezi că fericirea e de fapt în cuplu. Apoi în copii. Și uite așa, înainte să-ți dai seama prea bine ce se întâmplă te trezești că ai pierdut jumătate din viață sperând că următoarea etapă o să-ți aducă fericirea…
Fericirea e aici și acum. Există în fiecare etapă de viață și în fiecare experiență pe care o trăiești – depinde de tine să îți dai seama de asta.
4. N-ai nicio pasiune
Și aici nu vorbesc de pasiunea pentru o persoană, ci pentru o acitivitate care îți place foarte mult – un hobby. Hobby-ul este ceva ce faci sau urmărești timp de ore în șir fără să simți că trece timpul. Serviciul și televizorul nu sunt pasiuni, chiar dacă îți place ce muncești și nu stimți timpul petrecut la televizor. Hobby-urile sunt ceva ce te antrenează în activități pasionante, în cursul cărora capeți abilități noi și din care ai putea să trăiești cândva, dacă ai suficientă experiență și pricepere. Oamenii fericiți tind să aibă pasiuni, indiferent că acestea sunt să șahul, pictura, mersul pe munte, designul vestimentar sau un meci de fotbal cu prietenii. Timpul dedicat unui hobby este un timp câștigat, pe care ți l-ai dedicat ție și pasiunii tale, care îți aduce bucurie și mulțumire sufletească. Hobby-urile de grup au și avantajul socializării.
5. Te-ai obișnuit să-i judeci pe ceilalți
Oamenii mari vorbesc despre idei, oamenii obișnuiți despre lucruri, iar cei mărunți despre… ceilalți. Oamenii nefericiți se distrează vorbind despre eșecurile celorlalți, singurele care îi fac să se simtă mai bine și importanți. Au tendința de a-i judeca pe cei din jur – „Uite la ăla, ce tâmpit” sau „Nu pot să cred cum e îmbrăcată!” Dacă te surprinzi analizând persoane pe care nu le cunoști, abține-te. Batjocura la adresa semenilor poate că te face să te simți bine pe moment, dar de fapt scoate în evidență propriile tale temeri și nesiguranța pe care astfel încerci să o bagi sub preș. Dimpotrivă, dacă încerci să îi iei așa cum sunt, să îi apreciezi și complimentezi, vei vedea că lucrurile se schimbă în bine pentru tine. Poate că va fi mai greu la început, dar cu timpul vei ajunge să crezi cu adevărat în valoarea celor din jur. Vei deveni o persoană simpatică, iar oportunitățile nu vor întârzia să apară.
6. Păstrezi dușmănii și ură timp de zeci de ani
Cu toții am fost ținta unei păcăleli sau dezamăgiri, atacurilor celorlalți. Poate că te-au înșelat prieteni buni și oameni pe care îi credeai apropiați sau în care ai avut încredere. Treci peste șoc, mergi mai departe. Ura și supărarea sunt ca o greutate pe care o porți cu tine în spate – viața îți va fi mai ușoară dacă scapi de balast. Nu e nevoie să redeveniți prieteni, e suficient să ierți, înțelegând că oamenii greșesc adesea. Iertarea te va elibera de angoasa și depresia provocată de incident și îți va permite alte relații, mai bune.
7. Nu te interesează nimic
Indiferența și lehamitea merg mână-n mână cu apatia și depresia. Încearcă să-ți păstrezi vii curiozitatea și dorința de cunoaștere. Învățatul nu trebuie să fie o corvoadă, ci o pasiune. Oamenii care învață ceva nou zilnic sunt oameni fericiți. Nu-ți refuza bucuria cititului, cărțile și netul sunt pline de informații și tutoriale în toate domeniile, de la gătit la geografie, istorie, sport și dans, economie și științe. Cititul și cunoașterea îți deschid orizontul, îți permit subiecte noi și fascinante de conversație, îți cresc stima de sine – adică îți pavează drumul spre fericire.
8. Banii sunt importanți, dar nu pe locul 1
Media de lucru e de 8 ore pe zi – o treime din viață ne-o petrecem la serviciu, așa că ar fi bine să-ți placă ce faci în timpul ăsta. Chiar dacă nu ai jobul ideal, imposibil să nu găsești ceva interesant la el – doar de aceea te-ai angajat, în primul rând. E adevărat că de-atunci a trecut ceva vreme și s-au schimbat multe, dar analizează bine situația înainte de a da vina pe serviciu pentru toate nemulțumirile tale.
Dacă nici așa nu găsești nimic interesant în slujba ta, schimb-o, mergi mai departe. Nemulțumirile de la serviciu pot constitui un motiv important de supărare și griji în viață, nu le căra după tine prea mult. Chiar dacă aceasta este singura modalitate prin care știi să îți câștigi traiul, studiază posibilitățile de a o schimba. Banii nu sunt totul în viață. Și așa ajungem la cel de-al doilea mare motiv de nefericire – banii.
Toată lumea vrea mai mulți bani și cu toții cred că dacă ar avea mai mulți bani fericirea lor ar crește direct proporțional cu contul din bancă. Oare așa să fie?…
Psihologii spun că această convingere e doar o iluzie. E adevărat că banii îți pot rezolva niște probleme concrete la care tocmai te gândești, îți înlesnesc accesul la servicii, produse și o viață mai bună, dar nu poți cumpăra orice cu bani și nici nu sunt garanția fericirii pe termen lung. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Princeton, starea de bine și nivelul de mulțumire cresc cu creșterea venitului, dar doar până la un anumit nivel – stabilit de americani la 75.000 dolari pe an (în jur de 6.000 dolari/lună/familie). Dacă ai banii ăștia (moșteniri, case, mașini, etc), dar nu ai atins fericirea, mai mulți bani nu ți-o vor aduce. Dacă nu ai atâția bani și crezi că „banii aduc fericirea”, gândește-te la lucrurile cu adevărat importante în viață, care te fac fericit și care nu se pot cumpăra cu bani, indiferent de sumă: sănătate, iubire, prietenie, șansă.
9. Rețelele de socializare
Una dintre cele mai importante motive de nefericire în viață e singurătatea, forțată sau auto-impusă. Aici nu mă refer la parteneriat și la cuplu, ci la lipsa de socializare. Adică poți să fii în cuplu, dar singur/ă. Singurătatea poate fi definită în acest caz ca lipsă de stimuli sociali. Din păcate, avansul tehnologic și rețelele de socializare amplifică singurătatea. Dependența de rețele ne face să uităm de interacțiunea umană reală, față-n față. Interacțiunea prin rețele și nu în realitate e preferată de persoanele introvertite. Din păcate, rămânând în zona de confort, acestea își limitează creșterea personală și își reduc șansele de a construi relații personale viabile.
N-ai nici un program pentru seara asta? În loc să dai like-uri și să comentezi pe facebook la statusurile altora, sună-ți prietenii și ieșiți la o terasă – vei constata cu surprindere cât de mult contează o discuție „normală” pentru starea de bine pe termen lung.
Dacă ești singur/ă și ai impresia că ai nevoie de o persoană anume ca să fii fericit/ă, s-ar putea să greșești major. Psihologii spun că nu poți să-ți găsești fericirea într-o relație sănătoasă până când nu ești fericit cu tine însuți. Convingerea că o relație îți aduce fericirea este total greșită și premisa unei relații nesănătoase. Nu-ți căuta partenerul pe net, ci în viața de toate zilele – încearcă să te înscrii în cluburi pentru persoane singure și în activități de grup care încurajează socializarea. Acolo ai mai multe șanse să întâlnești oameni asemeni ție, cu care ai mai multe în comun decât cu cei de pe net.
10. Fără scop în viață
Una dintre cele mai interesante și provocatoare acitivități este setarea unui scop în viață și atingerea lui. Oamenii fericiți au planuri pe termen scurt și lung. Proiectele pe termen scurt (să începi un program de fitness, să îți schimbi jobul, casa, să înveți o limbă străină sau să iei lecții la chitară) îți permit mici realizări care îți cresc încrederea în sine și te motivează pentru cele pe termen lung.
Și oamenii nefericiți își fac planuri în viață. Diferența dintre fericiți și nefericiți este că ultimii își propun țeluri irealizabile. Studiile arată că persoanele cu depresie își setează adesea ținte imposibil de atins. Nerealizarea lor aduce firește frustrare și sentimente negative. Din acest motiv stabilirea unor niveluri progresive de atins este importantă pentru stima de sine și succesul în viață. Începe cu ceva ușor de înfăptuit și dezvoltă-te treptat către visul cel mare – de tine depinde să-l realizezi.
Sursa: Info Barrel Health
- Monet, pentru prima dată în România, la MNA Cluj - October 11, 2024
- Royal Passport Day vine cu 40% discount pe 15 octombrie - October 11, 2024
- Jacheta de aviator reinventată și alte noutăți în colecția de toamnă Primark - October 11, 2024
Comments