Rezultatele unui studiu recent realizat de Social Progress Imperative plasează Finlanda în fruntea listei celor 12 țări cu cel mai mare progres social. Studiul a cuprins 133 de țări (94% din populația lumii), vezi care sunt celelalte 11 și unde se află România.
Studiul realizat în 2016 de Social Progress Imperative (o organizație non profit cu sediul în SUA) demonstrează că economia și PIB-ul unei țări influențează puternic nivelul de trai al locuitorilor, dar nu este și singurul indicator al progresului social.
Studiul definește „progresul social” drept capacitatea unei societăți de a îndeplini cerințele primare ale cetățenilor ei, de a pune la dispoziție construcții care să permită locuitorilor și comunităților menținerea și creșterea calității vieții și de a oferi tuturor condițiile în care aceștia să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare.
Realizatorii studiului au luat în calcul cele 3 dimensiuni ale progresului definit mai sus: îndeplinirea nevoilor de bază ale oamenilor (accesul la hrană și îngrijire medicală, apă potabilă și condiții de locuit, siguranța personală); bunăstarea (accesul la cunoaștere, informație și comunicație, sănătate și dezvoltare, calitatea mediului) și oportunitatea (drepturile și libertățile personale, dreptul de a alege, toleranță și integrare, accesul la educație).
Calculul a cuprins 133 de țări respectiv 94% din populația globului. Cu peste 2 miliarde de oameni, două țări – China (indice de progres social mediu scăzut) și India (progres social scăzut) – au avut o influență puternică asupra valorii indicelui mediu general de progres social. Pe de altă parte, țările cu un indice ridicat de progres au populații reduse și îmbătrânite față de țările care stau mai prost la progresul social. În general, țările cu scoruri înalte au populații echilibrate pe următoarele grupe de vârstă (cu un număr aproape egal de persoane): mai tinere de 25 de ani, cu vârsta între 25 și 54 și peste 55 de ani. În țările cu progres social scăzut, speranța de viață este mai mică și natalitatea – mai mare.
Progresul social în lume e diferit în funcție de vârstă. Astfel, aproape 40% din populația globului cu vârsta peste 55 de ani trăiește în țări cu progres social mediu înalt și înalt, în timp ce în același țări doar 22% au sub 25 de ani. Rezultă că peste jumătate din populația țărilor cu progres social scăzut și foarte scăzut are sub 25 de ani!
12 țări cu cel mai mare indice de progres social în lume
Pe primele locuri se află, ca de obicei, țările scandinave. Deși te-ai aștepta ca locuitorii țărilor cu climă caldă (unde recoltele sunt bogate tot timpul anului, investiția în energie termică redusă și viața mai ușoară) să o ducă mai bine, paradoxal, progresul social crește spre latitudinile nordice, pe măsură ce clima se înăsprește.
România se află pe locul 42, între Panama și Bulgaria.
12. Irlanda. Irlandezii vor fi încântați să afle că țara lor e în grupa celor 12 cele mai puternice țări din lume, cu un scor ridicat la „asigurarea nevoilor de bază”, Dublinul fiind printre cele 5 orașe din Europa cu cel mai mare potențial de dezvoltare.
11. Noua Zeelandă. „Cea mai tânără țară din lume” e și una dintre cele mai frumoase. În topul 12 al țărilor cu cel mai mare indice de progres, Noua Zeelandă marchează un scor ridicat la capitolul „Oportunități”, cu o populație scăzută și ofertă crescută de lucru.
10. Islanda. Poate că nu are o climă prietenoasă, dar cu siguranță are un indice ridicat de progres, mai ales la îndeplinirea „nevoilor de bază”, cu un PIB de aproximativ 45 mii de euro pe cap de locuitor (27.500 euro media europeană și 7.500 euro în România). O țară mică, dar puternică în lume – acum și cu echipa de fotbal.
9. Marea Britanie, cu un scor de 88,58 – mare parte din el asigurat de NHS, sistemul lor național de sănătate, considerat ca unul din cele mai performante din lume. Pe lângă nota mare la asigurarea „serviciilor medicale de bază”, Marea Britanie se laudă cu un sistem de educație competitiv și acces liber la un învățământ de calitate.
8. Olanda. Olanda este recunoscută pentru toleranța ridicată, pentru respectarea drepturilor și libertăților personale și a dreptului de a alege, accesul la educație universitară – așadar cu scoruri ridicate la „Oportunități”, prezența ei în top 10 fiind perfect îndreptățită.
7. Norvegia. Țările scandinave sunt de multă vreme în top 10 țări cu cel mai înalt progres social. Poate că este o țară scumpă, dar Norvegia înregistrează scoruri bune la „alimentație și îngrijire medicală de bază”, ca și la „accesul la educație”, și sistemul de învățământ, despre care se spune că e unul dintre cele mai bune din lume.
6. Suedia. Suedia este o țară frumoasă, cu multe zone verzi, preocupată de ecologie și educație. Are indicatori ridicați la tot ceea ce numim civilizația modernă: accesul la igienă și condiții bune de locuit, dar și respectarea drepturilor personale.
5. Elveția. În Elveția viața e scumpă, dar merită să plătești pentru ea, susțin indicatorii studiului. Cele mai bune scoruri obținute de Elveția au fost la capitolele „servicii medicale”, „nutriție” și „acces la cunoștințe de bază”.
4. Australia. Se pare că aceia care vor să emigreze în Australia au și motive puternice să-și dorească o viață nouă „în sud”. Australia are un sistem excelent de educație, oportunități profesionale și un puternic respect față de libertățile personale. Și stă foarte bine la „toleranță și integrare”.
3. Danemarca. Danemarca este țara cu un sistem social deschis și cu una din cele mai bune mobilități sociale și o distribuție cât mai echitabilă a veniturilor populației. A primit note la fel de bune la „îndeplinirea nevoilor de bază” și „sănătate și bunăstare”, care cresc și speranța de viață.
2. Canada. Canada e o țară mare, cu o populație de doar 35 milioane de cetățeni, care au acces la unul din cele mai bune sisteme de îngrijire din lume. Se pare că „sănătatea” e punctul forte al canadienilor. Educația și „oportunitățile” sunt la fel de bine cotate.
1. Finlanda. Se spune de ceva vreme că țările nordice au cel mai ridicat standard de viață, iar acum în Finlanda e recunoscut oficial. Finlanda a primit cele mai bune note la majoritatea indicatorilor raportului de progres social, de la nevoile de bază până la bunăstare și libertăți personale.
Index Progres Social 2016
Locurile 1-66
Locurile 67-133
surse: 2016 Social Progress Index și Business Insider
- OPI cucerește topurile toamnei cu noua colecție Metallic Mega Mix - September 8, 2024
- IKEA a aflat de ce dormim prost și cum ne îmbunătățim somnul - September 8, 2024
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
Comments