Când ne îmbolnăvim, dăm fuga la farmacie, uitând de remediile bunicii. Cercetătorii susțin că multe plante au puteri terapeutice uluitoare, mai eficiente chiar decât ale preparatelor sintetice și în orice caz mai puțin dăunătoare. Există 3 condimente folosite ca medicamente din cele mai vechi timpuri, recunoscute astăzi pentru aroma lor, dar și pentru puterile vindecătoare.
SCORȚIȘOARA
Mere coapte cu scorțișoară și cuișoare, tură dulce, plăcinte cu fructe, dulceață și vin fiert – toate au un element comun: parfumul delicios și inconfundabil de scorțișoară. Folosită la prăjituri, băuturi și feluri sofisticate de mâncare, scorțișoara e foarte apreciată pentru aroma dulce condimentată, dar și ca remediu natural în diverse boli.
Există 4 specii de scorțișoară, cea mai aromată și scumpă fiind cea de Ceylon (din Sri Lanka), cultivată și în India, Madagascar și Brazilia. Celelalte sunt înrudite cu aceasta, două dintre ele sunt de proveniență chinezească și indoneziană, obținute din scoarța unui conifer asiatic.
Efecte terapeutice
Scorțișoara conține mult mangan, fier, calciu și fibre, plus cinamaldehidă, acetat și alcool de cinamil – puternic antioxidante, care reduc vâscozitatea sângelui.
Chinezii i-au atribuit din cele mai vechi timpuri efecte benefice și de întinerire asupra organismului, indienii credeau că scorțișoara reglează ciclul menstrual și atenuează durerile nașterii. Vechii egipteni o foloseau în amestecul de îmbălsămare, grație puternicelor ei proprietăți antimicrobiene.
În zilele noastre, cercetătorii de la Universitatea Nanjing (China) au dovedit că extractul de scorțișoară inhibă producerea acidului uric (gută). Rezultatele unui alt studiu au descoperit că scorțișoara reduce nivelul de lipide și are proprietăți antiinflamatorii și anticoagulante. Studiul a arătat că o doză mică de scorțișoară luată zilnic (6 gr) scade glicemia, trigliceridele, colesterolul rău (LDL) și total la persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, scade tensiunea sangvină în cazul bolnavilor de hipertensiune. Un studiu paralel a arătat că extractul de scorțișoară administrat bolnavilor de diabet de tip 2 a redus seminificativ nivelul glicemiei.
Păstrare și consum
Într-un recipient etanș, la întuneric – ideal, scorțișoara de Ceylon din magazinele specializate și nu cassia chinezească, mai ieftină, care se găsește peste tot. Scorțișoara măcinată își pierde aroma după 6 luni, batonul rezistă 1 an. Se folosește la deserturi, băuturi, dar și la pepararea cărnii. Scorțișoara formează cu chimenul, șofranul de India și ghimbirul o combinație clasică pentru condimentarea cărnii în Orient și Africa de nord.
Se folosește ca atare, în cât mai multe preparate și băuturi, împotriva hipertensiunii, hiperglicemiei și dislipidemiei. În combinație cu miere, scorțișoara e un antibacterian excelent cu proprietăți antiinflamatoare, care poate fi folosit cu succes împotriva durerilor în gât și răcelilor (virozelor).
Extern: Amestecul de miere și scorțișoară poate fi folosit și ca unguent împotriva problemelor pielii (acnee).
CHIMEN ȘI CHIMION
Sunt foarte asemănătoare ca aspect, mulți nu fac diferența și nu știu că acestea au aromă și efecte terapeutice diferite.
Chimionul (Cuminum Cyminum) face parte din aceeași familie cu feniculul, este ușor amărui și puternic aromat. Chimenul (Carum Carvi) din familia pătrunjelului și are semințe mai închise la culoare, cu gust dulce-picant, ușor piperat.
Chimionul era folosit de egipteni la condimentarea mâncării, dar și în amestecurile pentru îmbălsămare, pentru efectul lor antibacterian și conservant. Romanii și grecii îl foloseau în scop medicinal, dar și în cosmetică, la albirea tenului. Semințele de chimion sunt un condiment apreciat în bucătăria nord-africană și indiană și este un ingredient cheie în amestecul de chilli și curry. Chimenul este mai obișnuit în Europa, Orientul mijlociu și țările mediteraneene, în patiserie, carne, brânzeturi și varză.
Efecte terapeutice
Dintre cele două, chimionul este folosit frecvent ca medicament. Este o sursă de fier, bogat în uleiuri volatile asociate efectului de scădere a nivelului glicemiei în sânge. În amestec cu lapte și miere, semințele de chimion sunt folosite în Asia folosite pentru a ușura nașterea, ameliorarea stărilor de greață și creșterea lactației după naștere.
Chimionul este un cunoscut calmant digestiv, eficient împotriva balonării, folosit în indigestii, datorită conținutului bogat în cuminaldehide, care stimulează glandele salivare, ajută eliberarea de enzime și acizi biliari pentru ușurarea digestiei și calmarea durerilor de stomac. Dacă ai probleme digestive, bea un ceai de chimion. Ceaiul de chimion este folosit și la sugari, pentru calmarea colicilor.
Se pare că semințele de chimion au proprietăți antibacteriene, inclusiv împotriva Helicobacter pilori, asociată ulcerului stomacal. Chimionul este asociat și scăderii nivelului glicemic din sânge și deci recomandat bolnavilor de diabet de tip 2.
Păstrare și consum
Semințele de chimion și praful se păstrează în recipiente de sticlă ermetic închise, în locuri răcoroase și uscate, 6 luni – 1 an. Semințele de chimion se prăjesc foarte puțin înainte de consum, pentru a le potența aroma. Se combină bine cu preparatele de pui și leguminoase precum lintea, fasolea, dar și cu orezul brun, caise uscate și migdale.
GHIMBIR
Ghimbirul este o rădăcinoasă foarte apreciată în bucătărie, pentru savoarea pe care o dă preparatelor și băuturilor. Varietatea africană/indiană este mai închisă la culoare, iar speciile din Kenia au coaja albă, roșie sau galbenă.
Ghimbirul e un condiment culinar folosit în sud-estul Asiei de-acum 4000 de ani. Romanii au adus ghimbirul din China 2000 de ani mai târziu și l-au făcut cunoscut lumii întregi. Pe la anii 1850, ghimbirul proaspăt se afla pe mese în barurile din Irlanda și UK, așa cum stau sarea și piperul în zilele noastre.
Efecte terapeutice
Ghimbirul este o sursă bogată de substanțe antioxidante, folosit de generații la tratarea diverselor afecțiuni: pentru stimularea apetitului, în dispepsie, împotriva flatulenței, grețurilor în general, tusei, în artrită, migrene, infecții respiratorii.
Grețuri de sarcină și rău de mișcare. Studiile au descoperit că extractul de ghimbir consumat de 4 ori pe zi timp de 4 zile reduce semnificativ grețurile matinale din perioada sarcinii. De asemenea, ghimbirul are efect important în prevenirea și tratarea răului de mișcare.
Osteorartrită. Într-un studiu randomizat dublu-orb, cercetătorii au observat că participanții la studiu care au consumat extract de ghimbir au simțit o reducere accentuată a durerii de genunchi față de cei din grupul de control.
Cancer. Studiile realizate pe șoareci au descoperit că gingerolul, substanța care dă aroma specială a ghimbirului este și antioxidantul care micșorează numărul de tumori și dimensiunea acestora. Ghimbirul induce apoptoza celulelor cancerigne ovariene și ține sub control inflamația, De asemenea, s-a descoperit că ghimbirul protejează împotriva apariției cancerului de colon la șoarecii injectați anterior cu celule cancerigene.
Păstrare și consum: Ghimbirul proaspăt se depozitează la temperatura camerei. Poate fi consumat ras, tăiat fin sau felii și nu trebuie curățat de coajă. Centrul rădăcinii este mai fibros și conține cele mai puternice arome. Se poate folosi proaspăt, ca atare, în salate sau preparate diverse sau fiert în apă, pentru un ceai calmant.
Extern, poate fi folosit pentru tratarea arsurilor pielii și ca analgezic.
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments
1 Responses to “3 condimente folosite ca medicamente”
Scortisoara, ghimbirul si cuisoarele nu lipsesc din bucataria mea. Sunt condimente exceptionale, cu foarte multe efecte benefice.