3 destinații de vacanță relaxată pentru vara asta

De la vacanță, fiecare așteaptă câte ceva. Unii vor aventură și zboruri cu parapanta, alții să stea toată ziua la plajă. Unii vor petreceri în club, alții să viziteze muzee. Pentru cei care vor o vacanță relaxată, în care să se bucure de odihnă activă la prețuri decente, am selectat pentru vara asta 3 destinații inspirate de experiența personală și de Lonely Planet.

Vacanță relaxată 2023

Malta, vedere din port, satul de pescari Marsaxlokk Foto: ©Violeta Matei

1. Grecia – 3 destinații de vacanță relaxată cu familia și copiii

Grecia înseamnă continent, insule și peninsule, mare, plajă și vestigii istorice. Dacă vrei locuri liniștite, curate, unde te poți bucura în tihnă de natură și mâncare delicioasă la prețuri decente, încearcă unul dintre cele trei: Halkidiki, Thassos și Creta, cele mai potrivite pentru o vacanță relaxantă.

Eclipsată de insulele din sudul Greciei, peninsula Halkidiki la Marea Egee este însă locul perfect pentru un concediu cu familia. Nu ratați Salonic, al doilea mare oraș grecesc, centru cultural cu tradiție antică și capitala gastronomică a Greciei.

Salonic, pe faleză. Foto: ©Violeta Matei

Salonic, pe faleză. Foto: ©Violeta Matei

Salonic, Turnul Alb, Foto: ©Violeta Matei

Salonic, Turnul Alb, Foto: ©Violeta Matei

Salonic, Foto: ©Violeta Matei

Salonic, Foto: ©Violeta Matei

În Halkidiki și Thassos ajungem foarte ușor cu mașina, în Creta un zbor cu avionul de o oră și 45 de minute. Toate 3 sunt destinații apropiate geografic de România, cu o mulțime de oferte de cazare la prețuri modice, mâncare bună, plaje întinse și peisaje minunate, locuri de joacă pentru copii și relaxare pentru părinți.

2. Malta are câte ceva pentru fiecare

De zeci de ani iubită de turiștii europeni, Malta a devenit un punct de atracție pentru vizitatorii din toată lumea, în special pentru templele preistorice, scuba diving și forfota orașului Valetta, minunata ei capitală. În Malta, fiecare găsește ceea ce își dorește: iubitorii de istorie pot vizita ruine și temple, cei dornici de peisaje uluitoare găsesc golfuri și peșteri subacvatice și locuri senzaționale pentru scufundări.

Minuni marine

În peisajul maltez impresionează contrastul dintre malurile stâncoase de calcar și golfulețele acoperite cu apă limpede și plaje roșu-aurii. Porturile de agrement sunt pline cu ambarcațiuni, de la vaporașe mai mari sau mai mici la iahturi și bărci de viteză. Dacă vrei să faci snorkelling, acesta este locul: o lume subacvatică fascinantă, cu peșteri, stânci și resturi de epave. La suprafață, bolte și golfulețe izolate sunt legate prin structuri surprinzătoare. Chiar și la o vizită scurtă în Malta, o plimbare simplă cu feribotul prin Grand Harbour în Valleta poate marca o experiență magică.

Vacanță relaxată 2023. Port Valetta, Malta

Malta, vedere din portul satului de pescari Marsaxlokk, extrem de pitoresc Foto: ©Violeta Matei

Un cocktail mediteraneean de culturi

Malta e în principal de religie romano-catolică, dar adăpostește și un amestec de culturi așezate aici de-a lungul a multor generații. Mâncarea tradițională malteză cuprinde arome siciliene și din Orientul mijlociu, preparate cu ingrediente locale, cum ar fi mierea sau carnea de iepure. Maltezii sunt calzi și primitori. Elemente de arhitectură sofisticate și moderne se împletesc cu oaze pierdute în timp, mai ales în Gozo (a doua mare insulă din arhipelag), unde biserici cu turnuri imense domină ansamblul.

Istoric și contemporan

Malta a fost o insulă râvnită de-a lungul veacurilor, mărturie stau zidurile de apărare ridicate împotriva invadatorilor. Capitala Valletta a fost fondată de cavalerii Sfântului Ioan în 1566, prin construirea unei biserici (astăzi, Catedrala Sf Ioan). Mdina și Victoria sunt orașe-fortăreață, iar turnurile de pază împânzesc coasta. Chiar și bărcile de pescuit malteze amintesc de trecut, cu provele lor pictate cu ochi, asemeni bărcilor feniciene. Valetta a fost numită Capitala Culturii în 2018, un centru de design și arhitectură contemporană. De vizitat: Palatul Marilor Maeștri (acum Parlamentul Maltez) și Muzeul Național de Arte Frumoase.

Malta, Templul Tarxxien, Foto: ©Violeta Matei

Malta, temple megalitice, Foto: ©Violeta Matei

Temple megalitice

Templele megalitice din Malta, apreciate de UNESCO drept „capodopere arhitecturale unice” și au fost incluse pe lista patrimoniului mondial în 1992. Siturile descoperite în Malta și Gozo au dezvăluit construcții aparent sofisticate și figurine miniaturi sau sculpturi uriașe de „femei grase”, cel mai probabil simbol al fertilității, care au supraviețuit mileniilor și sunt expuse în muzeele malteze. În aer liber, temple gigantice și turnuri din diferite epoci sunt astăzi „cele mai vechi monumente aflate în picioare din lume”. Cel mai uluitor sit dintre toate este însă sub pământ: Hal Saflieni Hypogeum, o necropolă veche de 5000 de ani săpată în rocă. Situri megalitice mai mici se află peste tot pe insule, ca semne ale trecerii civilizațiilor care le-au construit.

3. Iordania, mistere antice și peisaje uluitoare

În Iordania nu am ajuns încă, dar plănuiesc să o fac, cât mai curând. Asta pentru că Iordania e o destinatie de văzut, măcar o dată în viață. Și se pare că și sigură pentru turiști, chiar dacă ai auzit contrariul. O oază sigură în mijlocul unei zone de conflict, Iordania își întâmpină vizitatorii cu un patrimoniu arhitectonic si cultural celebru, cu orașe prietenoase și peisaje deșertice impresionante.

Ospitalitate străveche

În Iordania există o tradiție a ospitalității, încă de pe vremea caravanelor. Neguțătorii babilonieni, legionarii romani, armatele musulmane și cruciații europeni au trecut pe-aici de-a lungul vremii, lăsând în urmă monumente faimoase: amfiteatre romane, castele medievale și mozaicuri creștine fascinează și astăzi călătorii de toate neamurile, aflați în căutarea minunilor culturale antice sau a originii creștinătății.

Petra, o minune a lumii

Petra, „orașul trandafiriu” (culoare dată de stânca în care a fost săpat) din inima Iordaniei, este bijuteria coroanei antice nabateene. Supranumit și orașul „pierdut”, a fost redescoperit în 1812 de către exploratorul elvețian Burckhardt și declarat în iulie 2007 una dintre „cele 7 noi minuni ale lumii”.

Petra

Vizitatorii sunt atrași aici nu doar de frumusețea construcției, dar și de miturile țesute în jurul ei de lungul timpului. Loc de pelerinaj al capetelor încoronate arabe în evul mediu, conform miturilor arabe și creștine, Petra a fost asociat cu imaginea biblică a profetului Moise, despre care se spune că aici a făcut să iasă apa din stâncă. În ciuda a aproape 100 de ani de excavații, se pare că doar 1% din oraș a fost scos până acum la lumină. Deși Petra nu și-a dezvăluit încă niciuna dintre comorile despre care vorbesc legendele locale, el rămâne una dintre cele mai mari comori ale lumii, pe lista celor pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață.

Peisaje deșertice impresionante

Mergi să vezi apusul la Wadi Rum și n-o să uiți niciodată priveliștea. Iar peisajele impresionante nu se află doar în sud-est, ci și la Marea Moartă, în punctul terestru cu cea mai joasă altitudine, în canioane, în oaze cu palmieri și flori. Călătoria e minunată și nu are nevoie de prea multă planificare sau un buget spectaculos.

Un loc sigur

Deși multă lume evită Iordania din cauza conflictelor din zonă, se pare că locul este mai sigur pentru turiști decât multe altele. Și primitor. Cu toate valurile de refugiați care au venit de-a lungul timpului (din Teritoriile Palestiniene, Irak și mai recent din Siria) și numărul mare de turiști care o vizitează anual, Iordania demonstrează totuși că e o țară primitoare. Confruntată cu provocările modernizării și urbanizării, a reușit să-și păstreze tradițiile trecutului și rămâne una dintre cele mai sigure țări în care poți regăsi esența culturii Orientului mijlociu.

Citește și:

În Pakistan, pe Drumul Mătăsii: „Fii călător, nu turist”!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.