3 zile în Bangkok, „Orașul Îngerilor”

Auzisem deja atâtea despre Bangkok încât ne-am zis că trebuie să îl vedem cu ochii noștri. Am făcut rezervările online cu multe luni înainte și am ajuns în aprilie la Bangkok – sau Orașul Îngerilor („Krung Thep”), cum este numit de localnici. Ce am văzut acolo vă arătăm și vouă.

 

raul

cu barca pe râul Chao Praya

Bangkok - Templul Wat Arun, văzut de pe râul Chao Phraya

Bangkok – Templul Wat Arun, văzut de pe râul Chao Phraya

Cazarea

N-am vrut să riscăm în privința cazării așa că am ales un hotel de 5 stele, Marriott Hotel Sukhumvit, la 2 minute de stația de metrou aerian, Thonglor BTS. Aproape de centru, unde sunt galeriile de artă și design și cluburile în care vibrează viața de noapte a capitalei. Și aproape de al doilea cel mai mare centru comercial din Asia (Siam Paragon), dar și de tradiționalele tarabe (dacă preferi marfa designerilor locali) și de celebra „Street Food”. În hotel există un restaurant, spa și un bar pe terasă la ultimul etaj, unde ne-am delectat cu priveliștea și câteva cocktailuri.

deschidere

Vedere de la fereastra camerei

piscina 2

Piscina hotelului

view 2

noaptea

vedere de pe terasa barului

Am fost la Casa lui Jim Thompson – Regele mătăsurilor

Jim Thompson a fost un spion american care s-a îndrăgostit de Thailanda, s-a stabilit la Bangkok și a investit în industria mătăsurilor thailandeze. Datorită lui, mătasea locală a ajuns să fie cunoscută în toată lumea. În 1967, Jim a dispărut în condiții misterioase în timpul unei plimbări în jungla malaeziană. Cu 8-9 ani înainte, Jim (care studiase arhitectura) și-a construit o casă foarte originală, combinând stilurile a 6 case tradiționale thailandeze cu viziunea lui contemporană. Cea mai mare dintre ele a fost adusă din Bangkrua (cartierul din Bangkok unde erau plasate țesătoriile) și a devenit sufrageria noii case, care era situată central, într-o zonă cu vegetație luxuriantă. Astăzi, casa-muzeu este administrată de fundația James HW Thompson sub patronajul ASR Maha Chakri Sirindhorn și este deschisă zilnic vizitatorilor.

terasa

Terasa casei lui Jim (în interior nu ai voie să fotografiezi)

matase

mostre de mătase din gogoși de mătase colorată manual, cum se lucra în atelierele lui Jim Thompson

gradina

În grădina casei

Am vizitat Templul lui Buddha întins

De fapt, un complex de temple budiste cunoscut sub numele de Wat Po, Temple of Reclining Buddha. Dacă vrei să intri în atmosfera thailandeză, imposibil să-l ratezi. A fost reconstruit de regele Rama I, extins și renovat de Rama III. Cuprinde cea mai mare colecție de reprezentări ale lui Buddha din Thailanda, inclusiv o statuie de 46 m lungime – Buddha întins, aurit, relaxat, cu un zâmbet în colțul gurii, râzând de turiștii se chinuie fără succes să îl prindă în selfie-uri (pe toată lungimea). În templu se află azi o școală de medicină thailandeză, cunoscută ca locul de naștere al masajului tradițional thailandez, învățat și practicat în templu.

Reclining Budha

Reclining Budha

Phra Ubosot 2

călugări și localnici la templu în timpul rugăciunii

1

Palatul Regal (Grand Palace), primul pe lista cu atracții turistice

Dacă n-ai decât o zi pentru vizite în Bangkok atunci rezerv-o Palatului, pentru că ai ce vedea: arhitectură și decorațiuni uluitoare până în cele mai mici detalii. Construit în 1782, timp de 150 de ani reședința regilor thailandezi, sediul administrativ al guvernului și chiar monetăriei,  Palatul Regal din Bangkok a rămas centrul spiritual al Thailandei și se bucură în zilele noastre de atenția exclusivă a vizitatorilor.

2

Statui, aur, podoabe, turiști… mulți turiști

4

Intrare in Palat

1

Accesul turiștilor este limitat de lucrările de restaurare

3

restaurare

Artistul lucrează la restaurarea picturii murale originale

DSC00127

DSC00124Într-una din clădiri este o statuie faimoasă, din smarald, a lui Buddha datând din secolul al XIV-lea – o statuie foarte mică și ascunsă privirii de plutoanele compacte de vizitatori, ai grijă să n-o ratezi.

Bine de știut: în temple vizitatorii sunt obligați să respecte o ținută adecvată caracterului sacru al locurilor: bărbații cu pantaloni lungi, bluze cu mânecă și șosete (nu ai voie în sandale cu piciorul gol), femeile – similar, umeri acoperiți și picioare așijderea.

Ce ne-a impresionat mai tare în Bangkok

  • Cazarea – hotelul e curat, aerul condiționat e discret dar eficient,  iar priveliștea din cadă e imbatabilă – doar un perete de sticlă te desparte de zgârie-norii și traficul animat al orașului.

baia 2

  • Mâncarea – aici am descoperit un desert fabulos, mango cu orez lipicios (sticky rice). Desertul e faimos și pe bună dreptate, iar perioada aprilie-mai este sezonul de coacerii fructului de mango – când este cel mai gustos, după spusele localnicilor. Într-adevăr, mango-ul galben e foarte bun și extrem de aromat, nu are nimic de-a face cu mango-ul pe care îl găsim noi în Europa. De altfel, chiar și fructe „banale” cum ar fi pepenele roșu sau galben au un gust extraordinar acolo. În ce privește felurile principale, food court-urile de la mall sunt excelente – dacă te ghidezi după cozile lungi de la restaurante nu ai cum să dai greș. La mâncarea de pe stradă nu ne-am încumetat, mirosurile neplăcute ne-au ținut departe.
orez cu mango

sticky rice cu mango

rata cu legume

rață cu legume

salata cu jamon, pepene si dragon fruit

salată cu jamon, pepene galben și dragon fruit

  • Scenele parcă desprinse dintr-un film SF. Mall-urile supermoderne, zgârie-norii de sticlă, metroul ușor care „zboară” pe deasupra orașului și adolescenții thailandezi „ocupați” cu smartphone-uri de ultimă generație contrastează puternic cu scenele de „lumea a treia”: traficul haotic și autobuzele din anii 60, cocioabele de pe malul râului Chao Phraya, tarabele cu mâncare foarte populare printre localnici (inclusiv meniurile cu insecte…)

1 4

2

  • Căldura și aglomerația – am nimerit în extrasezon pentru turiștii europeni, dar în plin sezon al turiștilor chinezi! Aglomerația și temperaturile de 38-40 grade la umbră ne-au îngreunat considerabil parcurgerea traseelor turistice. Dar ne-a făcut mare plăcere să ne oprim din când în când să ne tragem sufletul la răcoare și să savurăm o apă rece sau sucul direct din nuca de cocos și/sau o înghețată! Morala: data viitoare mergem de Crăciun, nu de Paște.

Text și foto: DV

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.