Cum poți să-ți realizezi visul, împotriva tuturor obstacolelor, eșecurilor și pronosticurilor descurajante? Aflați 4 secrete ale oamenilor de succes, dezvăluite de personalități recunoscute internațional în domeniul literaturii, cinematografiei și sportului.
Copilăria e frumoasă și pentru că la vârste mici nu s-a găsit încă nimeni care să ne ucidă speranțele. Pentru că atunci putem să credem în visul nostru și în faptul că îl vom împlini cândva. Mulți dintre noi au tăria să și-l urmeze până mai târziu în viață și aceia sunt vizionarii, cei care ignoră descurajările, „sfaturile binevoitorilor” și uneori chiar „evidența”, pentru a și-l realiza. 4 oameni care au reușit în viață în pofida tuturor așteptărilor își dezvăluie secretele:
1. Stephen King, scriitor: Nu lua refuzurile personal
„Carrie”, prima și cea mai cunoscută carte a celebrului autor de literatură horror, fantastică și SF – Stephen King a fost respinsă de 30 de ori. Când King a aruncat cartea la gunoi, soția lui a recuperat-o din tomberon și l-a convins să o mai trimită o dată. Doubleday Publishing a lansat-o în 30.000 de exemplare, în aprilie 1974, iar restul e istorie. Cartea a fost reeditată de zeci de ori, a devenit adaptare pentru scenă, marele și micul ecran, a fost chiar și musical pe Broadway. Iar Stephen King a scris și publicat de-atunci sute de cărți și a fost numit „cel mai vândut autor” al tuturor timpurilor.
Stephen King a început să scrie din adolescență, dar fără să stârnească vreun interes. Povestirile lui nu erau luate în seamă și au primit atâtea scrisori de refuz de la edituri, încât cele din urmă au smuls din perete cuiul în care erau agățate, povestește King undeva în memoriile lui (`On Writing”): „Am înlocuit cuiul cu un piron și am continuat să scriu”. Prima lui carte, Carrie, e tradusă astăzi în mai multe limbi și a fost re-publicată în peste 350 milioane de exemplare.
Și asta pentru că autorul ei nu a luat respingerile personal. Specialiștii spun că secretul stă în separarea „obiectului creat” de persoana care îl realizează. „Lucrarea este munca mea, nu sunt eu personal”, scrie el în „Cum să îți placă refuzul”. „Dacă realizarea ta nu este acceptată, nu lua acest lucru ca pe un eșec personal. E ca în tenis – ar fi o prostie să te retragi din joc după ce ai pierdut un punct sau un set. Cheia e să continui să exersezi, să joci și să nu renunți.”
2. Steven Spielberg, regizor: Creează-ți propriile oportunități
Steven Spielberg a visat să facă filme de la vârsta de 12 ani, pe când se juca de-a cameramanul cu aparatul de filmat pe 8 mm al tatălui lui. După liceu, s-a înscris de 3 ori și a picat de fiecare dată la University of Southern California School, secțiunea de Teatru, Film și TV. Într-o vară, după ce a fost într-un tur organizat la Universal Studios, i-a plăcut atât de mult ce a văzut pe platouri încât s-a întors a doua zi, singur. Apoi și a treia și a patra, timp de 3 luni: „Toată vara m-am îmbrăcat în fiecare zi la costum și m-am învârtit prin studiouri, cu regizorii și scenariștii”, povestește el într-un interviu apărut în Reader’s Digest, în 2005. „La un moment dat am găsit chiar și un spațiu nefolosit, pe care l-am transformat în «biroul» meu. Am cumpărat niște litere din plastic pe care le-am lipit la intrarea în clădire: Steven Spielberg, camera 23 C”.
În cele din urmă, tenacitatea lui Spielberg a dat roade. A intrat la altă facultate, California State University Long Beach, unde absolvit mai târziu, în specializarea literatură engleză! A muncit fără plată ca intern la Universal Studios și a făcut pe cont propriu un scurt-metraj pe 35 de mm, cu care a dat lovitura. Unul dintre producători a văzut filmul și i-a oferit lui Spielberg un contract pe 7 ani cu Universal. Iar Spielberg a renunțat la cursuri ca să devină cel mai tânăr regizor din istoria Hollywood-ului.
Perseverența, spun specialiștii, înseamnă abilitatea de a depune eforturi constante, pe măsura dificultăților ce trebuie depășite. Fără ea, nu poți înfrânge obstacolele. Tenacitatea nu înseamnă să te lovești în mod repetat cu capul de ușă, încercând s-o deschizi. Ci capacitatea de a-ți evalua munca, de a elabora un plan și de a-l pune în aplicare.
3. Tony Hawk, skateboarder profesionist, actor american: Găsește-ți un susținător (sau mai mulți)
Când Tony Hawk și-a început cariera de skateboarder profesionist în adolescență, a fost desființat de jurnaliști: „Hawk e o glumă. Face trucuri de circ”, povestea el recent într-un interviu în Men’s Journal. Dar antrenorul a crezut în el și l-a îndemnat mereu: „Nu-i asculta!” Când au apărut și marile contracte de promovare, reprezentațiile lui s-au ținut cu casa închisă, iar presa a început să-l considere un fenomen. „Am încetat să mai fiu atent la acel zgomot, pentru că nu avea legătură cu cine sunt eu”. Astăzi este considerat unul dintre cei mai influenți și de succes pionieri în „vertical skateboarding”.
Un studiu recent realizat la Universitatea din Ohio a descoperit că studenții au adesea nevoie de un îndemn exterior care să le susțină încrederea în forțele proprii și energia de a-și urma visul. Chiar dacă au notele, motivația și abilitățile necesare, mulți dintre ei nu au încredere în ei și ezită să investească timp și efort în a-și urma țelul. De aceea rolul părinților și profesorilor e foarte important în ce privește îndemnul constant pe care trebuie să-l ofere tinerilor.
4. Amy Tan, scriitoare: Folosește-ți opozanții ca sursă de energie
Amy Tan este una din cele mai în vogă autoare americane contemporane. A scris mai multe romane, povestiri, eseuri și 2 cărți pentru copii, este co-producător și co-scenarist al versiunii cinematografice a romanului ei The Joy Luck Club (tradus la Polirom „Clubul Norocoaselor”). La noi i-au fost publicate „Soția Zeului Bucătăriei”, „Cele o sută de simțuri secrete” și „Fiica Tămăduitorului”. Lucrările ei au fost traduse în 35 de limbi. Înainte să fie una dintre „cele mai” autoare, Amy Tan avea o firmă de scris și comunicare în domeniul tehnic, împreună cu un prieten. Jobul ei era de cel de „account manager”, dar ea ar fi preferat să scrie, nu să se ocupe de clienți. Partenerul ei de afaceri, pe de altă parte, credea că dimpotrivă, ea ar trebui să renunțe cu totul la scris pentru a se implica mai mult în management. Atunci Amy s-a retras din afacere și s-a dedicat full time scrisului, domeniu în care partenerul ei de firmă îi prezisese un eșec total. Ca freelance technical writer, Tan a primit a luat ce comenzi a găsit și, lucrând non stop 90 de ore pe săptămână, a câștigat suficient cât să-i cumpere mamei ei o casă.
În cele din urmă și-a încercat tastatura și pe subiecte literare și a ajuns o autoare recunoscută internațional.
Cercetătorii spun că reacțiile negative pot fi pentru unii o motivație mai puternică decât laudele, atunci când nivelul de angajament e ridicat. În timp ce începătorii răspund mai bine la feedback-ul pozitiv, persoanele cu experiență vor folosi comentariile negative pentru a-și menține concentrarea și motivația, susține Ayelet Fishbach în studiul ei „Cum ne influențează reacțiile negative și pozitive în urmărirea țelului propus”.
- OPI cucerește topurile toamnei cu noua colecție Metallic Mega Mix - September 8, 2024
- IKEA a aflat de ce dormim prost și cum ne îmbunătățim somnul - September 8, 2024
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
Comments
1 Responses to “4 Secrete ale oamenilor de succes”
Foarte inspiraționale toate aceste povești de viață despre obstacole, respingere și determinare.