Tuturor ni s-a întâmplat să mâncăm prea mult, în anumite momente din viață. Poate că ni s-a și făcut rău, de la prea multă mâncare grasă sau prăjită, șaorma, sarmale sau tort. Există însă alimente super-sănătoase, despre care n-ai crede că te pot îmbolnăvi, chiar dacă le consumi în exces. Ai mai jos lista lor și a efectelor pe care le produc, atunci când prea mult bun îți poate face rău.
Morcovii
Știu, deja râzi în hohote. Cum să-ți facă rău morcovii, despre care se știe, sunt plini de vitamine și ai impresia că nu mănânci niciodată suficient din ei?
Într-adevăr, morcovii conțin multe vitamine, fibre și sunt excelenți pentru sănătate. Dar prea mult morcov poate duce la supradozare de beta-caroten, un precursor de vitamina A, responsabil de culoarea portocalie a morcovilor. Și de culoarea portocalie a pielii, spun medicii. Excesul de caroten în sânge poate duce la colorarea pielii. Cantitățile mari caroten, care este liposolubil, tind să se acumuleze în stratul superficial de piele, pe care îl pigmentează în gălbui-portocaliu, în special pe palme, tălpi, genunchi și zona nazală.
Deși carotenemia declanșată de excesul de morcovi din alimentație apare în special la sugari, atunci când sunt hrăniți cu prea mult piure de morcovi, excesul poate apărea și la adulții care consumă suplimente cu caroten. În Journal of Dermatology a fost semnalat în 2006 cazul unei femei de 66 de ani, a cărei piele a devenit galben-portocalie după ce a înghițit prea multe suplimente cu caroten.
Unii iau suplimente cu caroten înainte de expunerea la soare, pentru un bronz frumos. Și sănătos, atâta vreme cât suplimentul e în cantități moderate și pe termen scurt. Sau mănâncă mai mulți morcovi, atenție însă la durata suplimentării. O cană cu felii de morcovi cruzi conține 15 mg de caroten. Mâncând zilnic această cantitate, timp de câteva luni, s-ar putea ca pielea ta să vireze în galben-portocaliu. În ciuda acestei reacții vizibile, carotenemia este o stare în general inofensivă și cel mai adesea reversibilă.
Cafeaua
Știu, nu poți să funcționezi dimineața, înainte de prima cafea. Și apoi mai bei un frappé după masa de prânz și încă un espresso lung pe la 4, când te apucă somnul. Cafeaua este o băutură excelentă, inclusiv pentru memorie, spun specialiștii. Dar nu mai e așa de bună când e consumată în exces.
Ce înseamnă exces? Mai mult de 500-600 mg de cofeină pe zi, conform Clinicii Mayo. O cană de cafea filtru (240 ml) conține cam 200 mg de cofeină, 30 ml de espresso cam 75 mg, iar o cană de ceai negru 120 mg de cofeină. Efectele nedorite apar după consumul a 600 mg de cofeină pe zi, iar acestea includ: insomnie, agitație, greață, ritm cardiac neregulat, tremor muscular, anxietate și dureri de cap. De fapt, prea multă cofeină poate fi fatală. Conform unui studiu publicat în 2010 în Acta Anaesthesiologica Scandinavica, o femeie de 21 de ani a făcut infarct după consumul a 10 000 mg cofeină (10 grame). Deși a fost resuscitată de în mod repetat, a decedat câteva zile mai târziu.
Fructul stea sau carambola
Catambola este un fruct exotic, pe care îl găsim în supermarket. Deși la noi nu se bucură de prea mare popularitate, este destul de apreciat în alte bucătării (America de Nord și de Sud, sud-estul Asiei) consumat ca atare sau în sosuri, salate, prăjituri, ca murături etc.
Primul caz de intoxicație cu fructul stea a fost descris în 1980 în Malaezia, când s-a descoperit că poate acționa ca deprimant (sedativ-hipnotic-tranchilizant) asupra sistemului nervos central.
Fructul stea este foarte bun consumat în cantități moderate, de către oameni sănătoși. Au existat însă cazuri de afectare renală după consumul acestor fructe la persoanele cu boli cronice de rinichi. În 2006 un raport publicat în Journal of Nephrology menționează reacția puternică unui pacient cu boală renală cronică, după ce a mâncat fructe stea. Acesta a suferit o deteriorare avansată ireversibilă a rinichilor.
Un caz similar a fost raportat în Hong Kong Medical Journal în 2009, când o femeie de 76 de ani cu boală renală cronică a ajuns la spital cu amețeală, confuzie și ritm cardiac neregulat după ce a mâncat 2 fructe stea!
Simptomele intoxicației cu fructe stea includ sughiț (cel mai des întâlnit simptom, în special în cazuri moderate), vomă, slăbiciune, insomnie, alterarea conștienței, convulsii și hipotensiune. Persoanele cu afectare renală trebuie să evite sucul de fructe stea (o băutură foarte populară în Taiwan) și chiar consumul fructelor în cantități mari, mai ales pe stomacul gol.
Apa
Prea puțină apă duce la deshidratare, prea multă apă la hiponatremie. Aceasta este o stare de dezechilbru electrolitic determinată de scăderea concentrației de sodiu din sânge. Hiponatremia poate apărea mai ales la cei care practică sporturi de rezistență. Un articol din 2005 apărut în New England Journal of Medicine a descoperit că 13% dintre alergătorii la Maratonul Boston din 2002 au suferit de hiponatremie din cauza faptului că au băut prea multă apă.
Conform cercetărilor, o strategie simplă de a reduce acest risc în cazul alergătorilor ar fi să se cântărească înainte și după antrenamente, pentru a estima consumul de fluide și a se asigura astfel că nu beau prea multă apă în timpul exercițiilor și al concursurilor.
Nucșoara
Un condiment excelent în budinci, băuturi și prăjituri, nucșoara nu are de obicei efecte nedorite. Se pare însă că, în cantități mari, nucșoara poate fi folosită ca halucinogen la costuri reduse. Efectele nedorite apar de obicei la 3-8 ore de la ingestie și pot include anxietate și atacuri de panică. Un raport apărut în Emergency Medicine Journal în 2005, semnalează cazurile unor persoane care pot prezenta episoade psihotice acute, detașare de realitate și halucinații vizuale.
Nucșoara este arareori letală, chiar și în doze de până la 80 grame de pudră. Există în literatura medicală doar 2 cazuri de supradoze de nucșpară. Unul în 1908, când un copil de 8 ani a ingerat 14 grame. Al doilea caz, al unei femei de 55 de ani, a fost menționat în 2001, în Forensic Science International. Testele toxicologice au descoperit în sângele acesteia urme de mistricină (un compus aflat în uleiul esențial de nucșoară, care este transformat în amfetamină în ficat) și flunitrazepam (un sedativ puternic). Decesul femeii a fost determinat de efectele toxice combinate ale celor două substanțe, se menționează în raport.
- Magia cristalelor naturale în Anul Șarpelui de lemn - January 23, 2025
- Psoriazisul se agravează iarna? Cauze și remedii - January 23, 2025
- Colorare profesională a părului la prețuri avantajoase, tot anul - January 22, 2025
Comments