5 semne că ai un respect de sine scăzut și cum îl crești

Treci prin mici depresii, nemulțumiri de sine și îndoieli privind capacitățile tale? Uneori poate nu ești în cea mai bună formă, dar cel mai adesea sentimentul inadecvării este semnul unei stime de sine scăzute. Vezi care sunt cele 5 semne că ai un respect de sine scăzut și cum reușești să ai încredere în propria persoană.

stima de sine

foto: Pexels

Dacă ai sentimentul că nu meriți să fii fericit/ă și că ar trebui să-ți trăiești nefericirea, înseamnă că e timpul să faci câteva schimbări în viață. Stima de sine se construiește din încrederea în tine, în dreptul tău la fericire, la succes, la o viață împlinită. Nivelul respectului de sine este foarte important, pentru că el îți influențează fiecare domeniu de viață.

Semnele unei stime de sine scăzute și cum îți recapeți încrederea în tine

1. Tot timpul vrei să dovedești ceva

S-ar putea să fii o persoană de succes la muncă școală sau în familie, toată lumea te respectă, dar tu simți că mai ai ceva de dovedit – prietenilor, colegilor, partenerului, familiei etc. Dacă ți se pare că ar trebui să mai faci ceva care să le arate cât de inteligent/ă, puternic/ă sau bun/ă ești, înseamnă că stima de sine e în suferință.

Soluția: Fă o listă cu ce vrei să dovedești și cui. Încearcă să-ți menții obiectivitatea și întreabă-te dacă ce ai scris pe listă contează cu adevărat. Îgnoră lucrurile lipsite de valoare și gândește-te la calitățile tale și începe să crezi în tine.

2. Păstrezi relații toxice

Știi despre cine vorbim – oamenii care te storc de energie și te lasă complet descurajat/ă, inutil/ă și nervos/oasă. Acești oameni nu merită să trăiască în preajma ta. Nu poți controla întotdeauna cu cine intri în contact, dar depinde de tine dacă le acorzi din timpul și energiile tale.

Soluția: Fă o listă cu ce ai de oferit celorlalți, calitățile tale. Lipește-o undeva la vedere, s-o ai în fața ochilor, zilnic. Când cineva îți aduce un compliment sau spune ceva frumos despre tine, adaugă-l pe listă. Când vei realiza cât de multe lucruri minunate găsesc ceilalți la tine, va fi mai ușor să-ți separi prietenii buni de cei toxici și să scapi de cei din urmă.

3. Un eșec oricât de mic te afectează profund

Nu te consuma pentru toate prostiile – știu, e mai ușor de spus decât de făcut, iar micile eșecuri te lovesc în plin – ai ratat al doilea interviu pentru un post bun, relația partenerială șchioapătă sau pur și simplu nu reușești să slăbești. Par niște supărări trecătoare, dar psihologii spun că ele ne afectează foarte tare stima de sine. Adevărul e că ni se întâmplă tuturor. Nu putem controla totul în viață și multe ne lovesc în plin, iar pe cei care au de stima de sine scăzută – îi lovesc și mai tare. Ți s-a întâmplat să te întrebi de ce ar trebui să te zbați și să mergi mai departe când oricum nu vei reuși?

Soluția: Încearcă să separi obstacolele și amânările firești, normale în viață, de cele cu adevărat dificile. Nu le lăsa pe primele să-ți afecteze demnitatea, știi că sunt doar o etapă. Dacă trăiești evenimente aparte, ia legătura cu persoane care au trecut prin ceva similar și te pot ajuta să le înțelegi și să le încadrezi și pe cele din urmă la „normal”.

4. Crezi că ești o persoană norocoasă

Nu puteai să reușești și să ajungi acolo unde ești datorită meritului și abilităților tale. Totul se datorează norocului chior. Ai impresia că succesul și reușitele tale în viață nu au legătură cu talentul, dedicația și munca ta, ci pentru că pur și simplu ești o persoană norocoasă.

Soluția: Ca să-ți înțelegi valoarea, gândește-te cum ai obținut succesul, chiar dacă nu-ți face plăcere să te gândești la asta. Cât ai muncit pentru el, cum te-ai străduit, ce ai realizat – asta te va ajuta să vezi că ți-ai atins țelul datorită abilităților și nu șansei. Poate că șansa a avut un rol important, dar se spune că norocul e de partea oamenilor capabili.

5. Nu-ți urmezi visul

E foarte simplu să renunți la visuri sau să le amâni pentru cândva… De asemenea e ușor să te gândești că nu-l vei realiza niciodată, așadar ce rost mai are să visezi? Visurile nu trebuie să fie de neatins, ci gânduri despre ce vrei să faci și încotro ai vrea să se îndrepte viața ta. Ar fi bine să-ți propui țeluri realizabile și să ți le urmezi, pentru ca viața ta să nu fie plină de regrete mai târziu.

Soluția: Dacă ți se întâmplă frecvent să visezi cu ochii deschiși, încearcă un exercițiu simplu, care să te ajute să-ți atingi scopul. Te afli într-un tren care se îndreaptă către viața ta ideală/cea mai bună. Cum arată această destinație? Cine te așteapă la destinație? Cum te simți când te gândești la această viață? Ce vei face când ajungi acolo? Odată ce ai vizualizat scenariul, scrie și cum/ce vei face să-l atingi. Fiecare pas, oricât de mic, contează.

Sursa: Life Advancer

 

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.