7 motive să vizitezi Luxemburgul

Neumünster Abbey în Grund, partea de jos a orașului Luxembourg

Dacă te uiți prin ghiduri, nu prea găsești motive să vizitezi Luxemburgul: o țară de vreo 100 de ori mai mică decât România, rece și ploioasă, văzută mai degrabă o anexă a călătoriei în Belgia sau Olanda, decât ca destinație în sine. Am descoperit că are și calități și că „defectele” pot fi, uneori, adevăratele atuuri.

1. Nu vrei să mergi prea mult cu mașina

După ce îți dai seama că o poți străbate în două ore pe șosea, de-a lungul și de-a latul, începi să apreciezi acest mic ”defect” al Marelui Ducat de Luxemburg. Consumi mai puțină benzină, petreci mai puțin timp pe drum și mai mult la obiectivele turistice. Dacă ai doar o zi la dispoziție, poți alege una din trei variante: doar capitala, unde ai ce vedea; sau mergi dimineața în nord, la castelul Clervaux și turnul de apă de la Dudelange, ambele transformate în muzee, ce expun colecții celebre de fotografie (The Family of Man), și după amiaza la castelul Vianden; sau mergi dimineață la Echternach, în est, la granița cu Germania, cel mai vechi oraș din Ducat, încheiată după amiaza cu o plimbare în Mullerthal (Valea morilor) supranumită ”Mica Elveție”, o zonă cu peisaje spectaculoase, păduri dese și râuri repezi.

2. Vrei să vezi munți împăduriți, castele medievale, orașe moderne și stațiuni cu ape termale

Partea de nord, numită Ardennes, e înaltă, muntoasă, formată din rocă vulcanică, ce se întinde până spre ținuturile germane, puțin populată, acoperită de păduri, platouri golașe, în care râurile taie văi adânci, dintre care două mai importante: Sure și Our. Orășelele sunt comasate de-a lungul văilor, accentuând, prin contrast, goliciunea platourilor înalte. Sudul aparține regiunii Gutland, care ocupă cam două treimi din teritoriu, acoperită de ferme, livezi, păduri. E mai populată decât nordul, toate orașele mai importante se află aici. Nord-estul Gutland-ului e acoperit cu gresie, în zona numită Mullerthal, care merită văzută.

3. Îți plac capitalele mici, cu văi adânci, înverzite și spectaculoase

Aflat la confluența a două râuri, Alzette și Petrusse, orașul Luxemburg e cocoțat pe un vârf de stâncă și e străbătut de văi adânci, ceea ce îi dă un aspect impresionant și spectaculos. Supranumit Gibraltarul nordului, datorită fortificațiilor săpate în piatră, a primit de la UNESCO statutul ”World Heritage” în 1994. Nu are anvergura altor capitale, ca Londra sau Berlin, dar e plin de spații verzi, e ușor de străbătut cu pasul și plin de surprize plăcute: parcuri întinse, muzee (nu rata două piese rare de arhitectură – Muzeul de artă modernă MUDAM și clărirea Filarmonicii, realizate cu bani europeni) și arhitectura veche, perfect păstrată de-a lungul secolelor. Văile adânci sunt legate prin poduri unice, care au devenit emblema orașului. Una din văi duce în Grund, partea veche, cu străzi înguste și o animată viață de noapte.

4. Te-ai săturat de atâta căldură

Locuitorii statelor Benelux s-au obișnuit deja. Când în toată Europa a venit vara, la ei ca în februarie. Iarna ține mult, vara e în trecere. De obicei, e cam așa: primul val de căldură vine prin aprilie, preț de o săptămână, când poate fi ca într-o lună iulie normală; apoi rece și umed până în cea de-a doua parte a lunii iunie, când se mai încălzește un pic. Dar nu cine știe ce, așa că ia la tine umbrela. Iulie e capricios, august – răcoros. În septembrie poți avea surprize calde, care țin, dacă ai noroc, și o săptămână întreagă. Avantajul? O să-l vezi vara asta, când în București vor fi 40 de grade Celsius la umbră…

5. Apreciezi meniurile gourmet și vinul de calitate

Pentru un buget relaxat, o veste bună: Luxemburgul e plin de restaurante, unele chiar acreditate cu stele Michelin, cu o bucătărie sofisticată și o listă de vinuri excelente. Asta nu înseamnă că trebuie să spargi o bancă pentru o cină la un astfel de restaurant. Cele mai multe au în ofertă, la ora prânzului, în zilele lucrătoare, ”meniul zilei”, la prețuri mult reduse față de meniul a la carte. Există, firește, locuri de mâncat pentru toate buzunarele. Din loc în loc, te îmbie afișe cu midii vesele și anunțul ”Les moules sont arrivées”.

1

In meniu la restaurantul Clairefontaine, Luxembourg (1 stea Michelin)

6. Ești amator de distracții locale

Din martie până în mai, e festivalul de jazz, Printemps Musical. În fiecare Luni după Paști e deschis târgul de ceramică, pe Marche au Poissons. În al șaptelea weekend de la Paști, se deschide sezonul sărbătorilor în aer liber, cu Festivalul de muxică americană (jazz, gospel, reggae). Ziua Națională, pe 23 iunie, anunțată de Fete de la Musique, în care Orchestra filarmonică din Luxemburg ține un concert în Place Guillame II. Vara ține trei luni, și tot așa și programul de evenimente muzicale în aer liber, numit Vara în oraș. În ultima săptămână din august și primele două din septembrie prinzi targul Schueberfouer, în Champ des Glacis: un parc de distracții cu mașinării infernale, care te rostogolesc și te învârtesc de la mari înălțimi și în toate părțile, cu gherete și corturi pline cu mâncare tradițională, dulciuri, băuturi, etc.

7. Crezi că e foarte scump, dar nu e

Ai auzit că orașul Luxemburg e un centru bancar important, sediul celor mai multe bănci internaționale și instituții europene și, alături de Bruxelles și Strasbourg, cea de-a treia capitală UE. E adevărat că acestea îi dau o alură oficială, culturală, bogată, și… ridică prețurile. Dar nu mai mult decât la Londra, de exemplu, cel mai scump oraș european. Dacă ai fost la Londra de trei ori, nu văd de ce ai ocoli Luxemburgul? Prețul benzinei, la 1 ianuarie 2014, era cel mai mic din UE, de 1,27eur/l în Luxemburg, față de 1,29 eur/l în România. La motorină, diferența e și mai mare: 1,18/l în Luxemburg, față de 1,31 eur/ în Franța și 1,33eur/l, în Spania.

Text și foto: MDR

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.