7 ore de plimbare în Milano

Ce face în capitala modei cineva care se îmbracă doar ca să nu umble gol? Se plimbă!… Am luat orașul la pas într-o zi senină de noiembrie și mi-a plăcut așa de mult, încât vreau să vă arăt și vouă ce-am văzut în 7 ore de plimbare în Milano.

1

Milano e frumos, curat și elegant. Are parcuri, monumente și biserici uimitoare. Are înghețată, pizza și cafea pentru momentele când obosești de atâta mers. Milano are viață. Desigur, are și milioane de turiști, dar e destul loc pentru toată lumea. Am pornit din centrul orașului. Duomo di Milano e atât de mare, încât aparatul meu foto nu l-a putut cuprinde. Oricum, soarele bătea prost, așa ca m-am gândit să-l mai pozez odată la final. N-am mai ajuns.

vitorio emanuele II milan

Galeria Vittorio Emanuele II e unul dintre cele mai vechi centre comerciale din lume. Nu intrați cu gândul la cumparaturi, magazinele sunt scumpe. Galeria, însă, merită văzută. În plus, aici sălășluiește zâna cea bună, care vă poate îndeplini o dorință. Iată ce aveți de făcut:

vittorio emanuele II bull

Pirueta în galeriile Vittorio Emanuelle, la mozaicul cu taurul

Chiar în centrul galeriei este un mozaic cu un taur ale cărui testicule sunt aducătoare de noroc. Tot ce aveți de făcut este să vă puneți o dorință, să vă potriviți călcâiul în adâncitura deja formată de milioane de călcâie înaintea voastre și să faceți o piruetă. Dacă aveți ghinionul să nimeriți vreun grup de turiști dornici de noroc, o să aveți ceva de așteptat la coadă, dar merită, pentru așa o realizare.

Una dintre ieșirile galeriei duce la castelul Sforzesco, o fortăreață medievală, fosta reședință a ducilor de Milano. Se poate ajunge în zece minute de mers domol sau în 40 de minute, dacă nu rezistați tentațiilor dulci pe care le veți întâlni în cale.

Dincolo de castel este Parco Sempione, locul în care am stat cel mai mult. Și nu numai eu. Erau o mulțime de oameni. Unii alergau, alții se plimbau, alții hrăneau rațele. Era o atmosferă de poveste, cu copacii multicolori reflectându-se în apă, cu pietricelele albe de pe jos acoperite de frunze galbene în soarele blând, de sfârșit de toamnă.

milan central park autumn leaves

love locks sempione park milan

Mare e puterea dragostei și mulți i-au căzut pradă!

parco-sempione-mermaids-bridge

Parcul Sempione, Podul Sirenelor. Știai că sirenele pot sta coadă peste coadă, așa cum stăm noi picior peste picior?

Incredibil, se auzea doar ciripit de păsărele; nici n-ai fi zis că ești în plin centru al unei capitale europene. I-am invidiat pe milanezi pentru Parco Sempione al lor. Cred că eram singurul turist din parc. Ceilalți erau localnici ieșiți la alergat, la plimbat câinii sau la distrat nepoțeii.

milan sempione park

Parcul Sempione

Pasta in Milan

Paste proaspete umplute cu spanac și alte bunătăți

milan pasta metal

Tagliatelle din metal – acoperișul unei parcări subterane

milano yellow tram

“Trenul galben fără cai”… la Milano e tramvai.

milano old columns

La Milano, ruinele fac parte din peisaj.

milan-street-church

Pe stânga: Santa Maria delle Grazie. Pe dreapta: Museo Vigne di Leonardo

În cartierele noi, blocurile arată ca niște vase de croazieră.

În cartierele noi, blocurile arată ca niște vase de croazieră.

Milano shopping

După tura prin cartierul nou, de la Museo Vigne di Leonardo am luat-o spre Cadorna, gara de nord din Milano. Am mâncat o felie de pizza la bufetul gării, iar apoi am făcut și eu ce fac toți turiștii la Milano: m-am dus la cumpărături pe celebra Via Monte Napoleone. La final, am luat un tramvai către gara Milano Centrale. Am avut un bonus de 45 de minute de admirat orașul (de dimineață făcusem același traseu cu metroul în zece minute). Noroc că aveam trenuri din oră in oră.

Foto: Violeta Matei

Violeta Matei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.