Pielea ține minte expunerile prelungite la soare de la vremea copilăriei, mesele dezordonate din adolescență și nopțile nedormite sau fumatul din anii studenției. Chiar dacă nu reacționează imediat, se răzbună îmbătrânind prematur. Ferește-o de cei 8 dușmani declarați.
1. Vântul și gerul
Temperaturile reci și viscolul usucă și irită pielea, care trage semnale de alarmă: „te ține”, se descuamează pe porțiuni, capătă o tentă cenușie sau pământie. Vestea proastă e că deshidratarea apare extrem de rapid, chiar și doar după câteva minute petrecute în ger, mai ales în cazul tenului de tip uscat. Vestea bună e că poți preveni deshidratarea având grijă să nu stai prea mult pe-afară în sezonul rece și să-ți acoperi fața cu un strat generos de cremă grasă înainte de a te decide să înfrunți nămeții și vremea rea. La ski, unde poate fi frig și soare în același timp, nu uita de crema de protecție cu spf 15-20.
2. Soarele și solarul
Pare incredibil că, doar cu 50 de ani în urmă, bronzul ciocolatiu pe tot corpul și pe toată durata anului era sinonim cu sănătatea. Și acum suntem tentați să asociem culoarea bronzată a pielii cu o persoană activă, care își petrece timpul în aer liber și plesnește de sănătate. Din păcate, activitatea solară s-a intensificat în ultimii ani, iar stratul de ozon, care reține până la 99% din radiațiile ultraviolete de frecvență înaltă, s-a rarefiat și și-a pierdut din forța protectoare. Concluzia? Expunerea la soare fără măsură poate distruge celulele și țesuturile pielii în profunzime, caz în care efectele sunt ireparabile. Radiția solară crește riscul îmbătrânirii pielii și al apariției cancerului de piele. Și nu uita, expunerea la solar are exact același efect! Dacă e un singur lucru pe care poți să-l faci pentru piele, alege protecția solară. Soarele e bun, ne ajută să sintetizăm vitamina D, un element benefic pentru imunitate și sănătatea oaselor, dar nu și când e prea mult. Ce înseamnă să stai prea mult la soare? Fiecare își cunoaște tipul de ten și reacția la plajă, așa că nu există un termen precis, pentru toată lumea. Important e să eviți orele de maximă intensitate, să începi expunerea treptat și cu ecrane solare.
3. Fumatul
Dacă fumezi, e ca și cum ai sta prea mult la soare, mai puțin bronzul și distracția. În schimb, te poți bucura de riduri, piele uscată, pătată și lăsată.
Nu poți opri timpul, dar poți încetini îmbătrânirea, renunțând la fumat.
Studiile arată că fumatul îmbătrânește prematur pielea, îi dă un aspect tern și obosit, o ridează timpuriu. Ca și cum toate astea n-ar fi suficiente, fumatul îngălbenește pielea, împiedică hrănirea cu sânge a țesuturilor și încetinește procesul de vindecare, în cazul rănilor. Marii fumători se recunosc imediat după paloarea nesănătoasă a tenului.
4. Săpunul
Cei mai mulți oameni se spală pe față cu săpunul de corp. Dacă ești și tu printre ei, păstrează săpunul (blând) pentru corp, iar pentru curățarea feței folosește exclusiv un demachiant blând și apă micelară, mai ales dacă ai tenul sensibil.
Dacă ai tenul acneic, alege un demachiant ”oil-free” și non comedogenic, pentru a nu întreține procesul seboreea și inflamația. Dacă ai tenul gras sau acneic, în loc de săpun, poți folosi un gel spumant. Cel de la Ivapur are proprietăți antiseptice și antibacteriene, conține ulei de ienupăr și un compus cu zinc, despre care se știe că stimulează imunitatea pielii. Reglează excesul de sebum, fără să usuce pielea. Clătește fața cu apă fiartă și răcită sau ceai rece din plante (mușețel, salvie, gălbenele).
Sau cu apă micelară sau termală. După fiecare curățare aplică o cremă potrivită tipului tău de ten (de preferat cu factor de protecție solară), care îi menține hidratarea și elasticitatea.
5. Exfolierile agresive
Știm că e la modă exfolierea pielii. Îndepărtarea unui strat de piele stimulează înnoirea celulară și producția de colagen. Problema e că această procedură (fie ea mecanică sau chimică) ar putea fi foarte iritantă pentru piele, mai ales când e realizat frecvent și nepotrivit cu tipul de ten. Persoanele cu ten acneic, de exemplu, pot să înrăutățească starea pielii prin gomaj, deși își imaginează că așa scapă de coșuri. Sfatul specialiștilor? Poartă-te frumos cu tenul tău. Curăță-l ușor, zilnic, prin mișcări circulare, cu demachiante și apă micelară. O dată la două-trei luni, aplică-i un exfoliant cosmetic blând (cu acizi din fructe, salicilic) și păstrează scrub-urile (abrazive) pentru pielea corpului. Dacă tenul se înroșește și îți dă senzația puternică de arsură, nu insista. Nu uita, folosită prea des, exfolierea poate să-ți subțieze și irite pielea, îmbătrânind-o, în loc s-o întinerească.
Peelingul chimic este recomandat numai la cabinetul medicului dermatolog, întrucât e puternic abraziv, contraindicat pe o piele sensibilă, iritată sau alergică și doar medicul este cel care poate decide tipul tratamentului, gradul de exfoliere și substanțele folosite.
Exfoliant pentru acasă: Daily Scrub de la Medik8, 156 lei. Conține acid L-Mandelic si acid salicilic, pentru ten gras și mixt, absoarbe excesul de sebum, curăță în profunzime. Îl găsești pe dermaceuticals.ro sau în farmaciile Sensiblu și Stejara.
6. Storsul coșurilor
Dacă suferi de acnee, nu-ți stoarce coșurile! Această manevră poate să ducă la cicatrici permanente sau la infecții grave, tratate doar la chirurg. În loc să le agresezi, aplică pe față un remediu cu peroxid de benzoil sau acid salicilic. Sau mergi la dermatolog. Dacă ai o oglindă care mărește, arunc-o.
Două soluții de la Logona împotriva coșurilor rebele: un gel antibacterian pentru coșuri, cu mentă bio, 45 lei, cu efect antiinflamator, cicatrizant; și batonul bio pentru coșuri de la Logona, 60 de lei – acționează local și împiedică apariția și dezvoltarea infecției (le găsești pe amândouă la Life Care, www.life-care.com)
7. Alimentația haotică
Schimbările bruște în greutate fac rău pielii. Dacă te îngrași, pielea e nevoită să se întindă pentru a face față noilor dimensiuni. Dacă slăbești, ajunge să atârne, ca o haină veche. Unele persoane care slăbesc mult sau brusc sunt nevoite să apeleze la chirurgia estetică pentru a scăpa de surplusul de piele.
8. Lipsa de somn
Pielea se hrănește și se reface prin somn, ca întregul organism, de altfel. Dacă nu dormi 8 ore pe noapte, să nu te miri că orele de veghe ți se citesc pe față. Tenul palid, cearcănele și pungile de sub ochi sunt semne clare că pielea și organismul tău se află în suferință.
Foto: © Hepta
- Olive Bliss de la Sabon și forța vindecătoare a măslinelor - January 16, 2025
- Ortopedia adaptivă, în premieră în România - January 13, 2025
- 5 Soluții inteligente în domeniul medical beauty-tech 2025 - January 10, 2025
Comments