Adevărul despre toxine și „curele detox”

Diete detox, sucuri și ceaiuri, suplimente, băi și măști detoxifiante etc – „scapă de toxine” e mantra celor care promit sănătate veșnică dacă le folosești produsele. Doar că nimeni nu spune adevărul despre toxine și că unele „detoxifiante” mai rău te intoxică. Dacă ceva sună prea frumos ca să fie adevărat, probabil că nici nu este.

toxine

Sucurile de legume și fructe te ajută să slăbești și să-ți simți stomacul gol, dacă nu bei decât sucuri. Au un aport mult redus de calorii și îți pot schimba metabolismul, dar nu curăță nimic, nici din sânge, nici din colon. Foto: Pexels

„Problema este în esență una inventată”, spune Gregory Rauch, medic la  Rush University Medical Center (Chicago). „Ea implică existența unor substanțe nocive pe care trebuie să le elimini din organism, fără să știi prea bine ce sunt.” De fapt, nu există o formulă chimică generică pentru „toxine”, iar ceea ce introduci în corp nu te ajută să elimini nimic, ci dimpotrivă, uneori te încarcă suplimentar.

5 lucruri de știut înainte să crezi că ai nevoie de „un detox”:

1. Produsele „de purificare” și „detox” nu elimină substanțele toxice

Motivul pentru care comercianții nu definesc toxinele este acela că în corp nu există în general nicio substanță pe care să le elimini cu „produse detox”. „O mască detox îți curăță tenul de praf, dar oricât de „profundă”, masca n-o să scoată nicio toxină din circulație”, spune dr Rauch. La fel, sucurile de legume și fructe – pot să te ajute să slăbești și să-ți simți stomacul gol, dacă nu consumi decât sucuri. Pot să-ți pună în repaus ficatul și sistemul digestiv, dar același lucru îl face orice dietă hipocalorică. Sucurile nu curăță și nu elimină nimic, nici din sânge, nici din colon. Cu excepția câtorva produse prescrise de medic, nici un „detoxifiant” administrat oral sau rectal (clismă) nu are efectul „eliminării de toxine”. Cei care le vând sugerează adesea că substanțele toxice din scaun intră în circuitul sanguin al celor care suferă de constipație – teorie denumită și autointoxicație, de multă vreme însă respinsă de specialiști.

2. Corpul are propriile sisteme de eliminare

Din fericire, suntem dotați cu propriile sisteme și organe de eliminare a substanțelor străine, ajunse aleatoriu în organism. De exemplu, eliminăm dioxidul de carbon inhalat din aer, prin plămâni. Plămânii au și niște fibre mititele numite cili, care împing afară și eventualele corpuri străine. Dacă inspirăm accidental particule de care nu avem nevoie, acestea sunt învelite în mucus și eliminate de cili prin tuse. (fumatul distruge și cilii).

Nu există o pastilă minune care să înlocuiască stilul de viață sănătos. E ușor să introduci în corp substanțe nocive, încercând să elimini altele, imaginare.

Pe lângă plămâni, celelalte două organe majore de eliminare a substanțelor care ne fac rău sunt ficatul, rinichii și colonul. Acesta din urmă (sau intestinul gros) „este un fel de cuptor cu autocurățare, elaborat și ajustat de-a lungul a mii de ani de evoluție”, spune Bruce Orkin, medic chirurg la Rush. După ce intestinul subțire absoarbe substanțele nutritive din alimente și le pune în circuitul sanguin, restul de care nu avem nevoie se elimină. Ficatul joacă un rol esențial în digestie, dar și ca filtru de sânge, pentru a neutraliza și elimina potențialele substanțe dăunătoare. „Prin înghițire, prin piele sau prin inhalare – acestea oricum ajung în sânge, de unde sunt procesate de ficat”, explică dr Nancy Reau, hepatolog la Rush. Și rinichii filtrează sângele eliminând prin urină ceea ce nu ne trebuie.

3. Dacă substanțele toxice au ajuns în organism și îți fac rău, ai nevoie de tratamente specializate

Se întâmplă și accidente. Uneori, expunerile la substanțe toxice ne pun în pericol sănătatea și viața. Fumatul de exemplu duce la cancer de plămâni și alte afecțiuni grave. Ca și azbestul, o substanță folosită în construcții în anii 70, despre care s-a descoperit că provoacă îmbolnăviri de cancer.

Cele mai multe substanțe sunt sigure și pot fi ingerate în cantități mici, dar devin dăunătoare în cantități mari. Un pahar de vin pe zi este excelent pentru sănătate, de la 3 în sus devine dăunător. Expunerea la substanțe dăunătoare nu poate fi tratată decât de medicul specialist.

4. Substanțe care „te curăță”

Evită produsele care pretind că îți „curăță” rinichii, ficatul sau colonul, pentru că nu sunt eficiente sau necesare, spun specialiștii. Unele chiar pot să-ți facă rău.

Irigările de colon nu sunt nici ele indicate. Pe lângă presiuni prea mari și tot felul de accidente legate de procedura în sine, „spălăturile” pot distruge bacteriile bune din intestin, lăsându-te fără apărare împotriva celor rele.

Produsele comercializate ca „agenți de curățare” pentru organism pot dimpotrivă, să afecteze organele pe care se presupune că le ajută. Unele dintre „remedii” conțin substanțe care trebuie la rândul lor eliminate și astfel supun ficatul sau rinichii unei încărcături suplimentare, îmblnăvindu-i.

5. Trucuri de marketing

Unele așa numite detoxifiante induc deliberat în eroare consumatorul. Cum? De exemplu, unele tablete pentru „curățarea” colonului conțin polimeri care transformă consistența scaunului în ceva care aduce cu frânghii de culoare gri, așa zise „produse de eliminare”. Unele „comprese detoxifiante pentru tălpi” conțin o chimicală care se închide la culoare în contact cu transpirația, chipurile de la „toxine”. Toate aceste trucuri sunt gândite să-ți demonstreze că elimini ceva rău din organism.

Concluzie

Așadar, când crezi că ai nevoie de o „curățare” internă, încearcă să depistezi adevărata problemă de sănătate. Dacă vrei doar o mai bună sănătate, mănâncă inteligent și fă mișcare. Dacă ai luat în greutate și suferi de oboseală, la fel ca mai sus. Sau mergi la nutriționist. Oboseala de la statul pe scaun sau în picioare în aceeași poziție se combate cu mers pe jos, aerobic, jogging, ciclism, yoga, zumba etc – exercițiul fizic te energizează.

Dormi mai mult, mănâncă mai multe fibre (legume, fructe, cereale), bea apă! O dietă echilibrată și mișcarea fizică zilnică te ajută, cu adevărat. Din păcate, nu există o pastilă minune care să înlocuiască stilul de viață sănătos. Dacă ceva sună prea frumos ca să fie adevărat, probabil că nici nu este.

Sursa: Rush University Medical Center

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.