Ambalajul contează adesea mai mult decât conținutul, oamenii altruiști sunt extrem de rari și avem câteva mii de „suflete-pereche” – adevăruri pe care adesea preferăm să le ignorăm, deși psihologii spun că ne-ar fi mult mai bine să le recunoaștem… și să ne bucurăm de ele!
1. Aspectul contează
Ambalajul vinde! E o regulă de bun simț în marketing. Fie că e vorba de oameni sau obiecte, suntem atrași inevitabil de partea frumoasă a vieții. Deși susținem cu vehemență contrariul, s-a dovedit că persoanele atrăgătoare câștigă mai bine, sunt văzute ca fiind mai inteligente și mai de încredere decât cele pe care le considerăm urâte. Frumusețea vine din interior? Sigur, pentru persoanele cu un exterior modest…
2. Altruismul este extrem de rar
Suntem cu toții concentrați pe sine, lumea se învârte în jurul nostru, doar raza cercului diferă. Diferența dintre egoiști și altruiști stă în intensitatea cu care își urmăresc interesul personal. Chiar și cele mai intime relații servesc de obicei propriilor nevoi. În spatele fiecărei prietenii există un oarecare interes personal, chiar dacă doar emoțional. Nu există prietenii lipsite de orice fel de interes. Acesta nu este neapărat un lucru rău, ci doar adevărul.
3. Avem mii de „suflete-pereche”
În ciuda iluziilor noastre de grandomanie, nu suntem unici. Mai sunt cel puțin sute, mii sau zeci de mii de oameni cu care împărțim aceleași ciudățenii. Crezi că doar ție îți place să mănânci în pat, să alergi la 10 noaptea sau să cânți în baie? Adevărul e că mai sunt probabil mii de oameni exact ca tine. Având în vedere acest fapt simplu, „sufletul pereche” e o noțiune depășită. Există în lume foarte mulți oameni care ar întruni condițiile pentru „alesul/aleasa inimii”, domnul sau doamna Perfect. Faptul că ai întâlnit deja unul e doar o coincidență. Dacă nu l-ai găsit încă, poți avea speranțe cu șanse mari de împlinire. Sunt foarte mulți candidați la aceeași titulatură, chiar dacă nu știi pe unde și cum să-i găsești.
4. Avem doar o viață
Există un citat atribuit lui Dalai Lama, ca răspuns la întrebarea „ce îl surprinde cel mai mult”: „Omul, pentru că își sacrifică sănătatea ca să obțină bani. Apoi cheltuiește banii ca să-și recupereze sănătatea. Apoi este atât de îngrijorat de ce îi rezervă viitorul, încât nu se bucură de prezent, iar ca rezultat nu trăiește nici în prezent nici în viitor. Trăiește ca și când n-ar muri niciodată și apoi moare ca și cum n-a trăit.” Adevărul e că n-avem decât o viață, și ea se poate sfârși în orice moment. Nu ne place să ne gândim la asta, „uităm” deseori acest lucru. Ignorăm fragilitatea vieții, dar poate că ne-ar face bine să trăim conștienți de ea – astfel am suferi mai puțin pentru fleacuri și ne-am bucura mai mult de fiecare clipă.
5. Nimeni nu știe ce trebuie să facă
Dacă habar n-ai ce să faci cu viața ta, consolează-te cu ideea că nu ești singurul. Dacă nu toți, majoritatea dintre noi încă bâjbâie printre necunoscute. Evident că încercăm să ne păstrăm încrederea, mai ales dacă se presupune că suntem „experți” într-un domeniu, dar adevărul e că nimeni nu știe totul. Chiar și persoanele de succes, care par să dețină controlul, au propriile lor nesiguranțe și temeri. Poate că succesul pare mult mai ușor când realizezi că, de fapt, toți cei care au ajuns vreodată pe culmi s-au îndoit adesea că vor reuși, s-au temut de eșec și au fost așa cum suntem toți ceilalți: îngrijorați că nu sunt suficient de buni pentru asta.
Foto: © Hepta
Citește și Bărbații și femeile iubesc diferit?
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments