Siemens a inclus Alba Iulia în studiul orașelor inteligente, Smart Cities Research. Acesta face o analiză a modelelor de dezvoltare urbană în zone unde pot fi implementate tehnologii inteligente, conform unui comunicat apărut în energynomics.ro. Din studiu mai fac parte orașele Londra și Aberdeen (UK), Bruxelles (Belgia), Istanbul (Turcia).
Datele studiului arată că, pentru a deveni „oraș inteligent”, Alba Iulia trebuie să investească 227 milioane de euro, investiții proiectate să genereze în următorii 35 de ani beneficii totale (directe și indirecte) de 532 milioane de euro. Printre soluțiile propuse pentru Alba Iulia se numără o platformă turistică integrată, wifi gratuit, serviciu de închirieri biciclete electrice și bilete online pentru transportul în comun etc.
Prognoze: 90% din vehicule vor fi electrice până în 2060
Cele mai noi rapoarte ONU previzionează că până în 2050, 70% din populația globului va locui în orașe și doar 30% va rămâne în zona rurală. În acel moment, populația urbană globală va atinge cifra întregii populații a globului din zilele noastre. Iar în următorii 80 de ani, numărul celor care locuiesc în orașe mari va ajunge la 6 miliarde (de la 1 miliard, cât este astăzi). Acest trend va face să crească numărul mega-orașelor (care au mai mult de 10 milioane de locuitori). În 2014 erau 28 de mega-orașe în lume, în 2030 vor fi 41. În 2016 existau 500 de orașe cu peste 1 milion de locuitori, Până în 2030 numărul lor va crește la 650.
Deja cele mai multe dintre ele suferă de supraaglomerare – prea puține spații de locuit, infrastructura insuficient dezvoltată, surse variabile de apă și energie. Poluarea în orașele mari atinge cote alarmante. Conform unor studii recente, cea mai eficientă strategie de diminuare a emisiilor de carbon ar fi electrificarea sistemului de transport. Unele zone au deja planuri în această direcție. În orice caz, dacă vrem să menținem creșterea globală a temperaturii atmosferice sub 2 grade Celsius, va trebui ca 90% din vehicule să fie electrice până în 2060.
Orașele inteligente, computere uriașe în aer liber
Care va fi diferența între orașele inteligente și cele de astăzi? Ce le va face mult mai locuibile? De fapt, spune Carlo Ratti, arhitect, inginer și progesor la Departamentul de Studii urbane din cadrul MIT, orașele nu vor arăta cu mult diferite de cele de astăzi. Diferența va sta în folosirea extensivă a tehnologiilor digitale. Acestea au fost introduse deja în ultimii 10 ani în diferite sectoare urbane, iar acum formează coloana vertebrală a unei largi infrastructuri inteligente. Conform opiniei lui Ratti, orașele noastre se vor transforma într-un fel de computere uriașe în aer liber.
Viitorul orașelor inteligente va fi format de „Internetul Lucrurilor”, o rețea de date și tehnologii interconectate digital. Singapore este orașul cel mai avansat pe acest drum. Împreună cu specialiștii de la Siemens, Singapore a trecut treptat la conexiuni digitale prin MindSphere, un sistem de operare complex IoT, pentru prelucrarea datelor și optimizarea operațiilor oricărei structuri (descongestionarea traficului, conservarea surselor de apă și energie, îmbunătățirea serviciilor de infrastructură). Singapore are astfel șansa de a deveni primul ecosistem urban integrat din lume. Hub-ul a fost inaugurat pe 11 iulie.
Un raport Mc Kinsey din 2016 estimează un total de 49 de trilioane (mii de miliarde) de dolari vor fi investiți în proiecte de infrastructură mondială până în 2030 doar pentru a sprijini creșterile economice așteptate. 60% din aceste investiții vor fi direcționate către țările în dezvoltare, inclusiv pentru creșterea orașelor inteligente.
Supravegheați de Big Brother?
Interconectarea digitală între oraș și locuitorii lui (energie, transport, logistică, informații medicale, distracție) a dat naștere, firește, la tot felul de suspiciuni și temeri legate de problematica „Big Brother”. Vor arăta orașele noastre ca acelea descrise de George Orwell în „1984”? În nici un caz, spune Gerhard Engelbrecht, expert în ICT (tehnologia informației și comunicațiilor) la Siemens. El dă exemplul unui proiect ICT pe care îl conduce în zona urbană Aspern (al 22-lea district al Vienei), unde peste 100 de familii incluse în studiu își pun la dispoziție datele privind consumul de energie, calitatea și temperatura aerului. „Suntem perfect conștienți de sensibilitatea subiectului și am proiectat sistemul în concordanță cu acesta, astfel încât doar informația anonimă și integrată poate fi folosită pentru cercetare”.
- NO Breaker Bonding System, styling fără limite - October 9, 2024
- Ochii îți trădează vârsta. Ce zici de varianta cu 10 ani mai puțin? - October 4, 2024
- Ramses: Marele faraon al Egiptului, serial în premieră la Viasat History - October 4, 2024
Comments