Anna Ghica este ceea ce se numește „integrative health coach” certificat internațional. Este absolventă a unei școli americane online de nutriție, cunoscută în lume – Institute for Integrative Nutrition: Nutrition & Holistic Health School, cu sediul la New York. Cursul are profesori renumiți și peste 60 de mii de absolvenți de-a lungul anilor. Misiunea Annei? „Să le ajut pe femeile din preajma mea să-și îmbunătățească viața, gentil și pas cu pas, luându-și în stăpânire propria sănătate și stare de bine.”
Anna Ghica a pornit pe calea sănătății holistice din dorința de a-și îmbunătăți propria sănătate, renunțând la medicația alopată și alimentația omnivoră în favoarea vindecării holistice și a nutriției vegane, convinsă fiind de adevărul zicalei că „e mai ușor să previi decât să tratezi” – din păcate, și țelul cel mai dificil de atins în zilele noastre. „Eu mi-am recăpătat starea de bine studiind cu pasiune despre corpul uman și despre legătura dintre mâncare și sănătate, iar astăzi îmi folosesc această pasiune pentru a-mi ajuta clientele”, scrie ea pe blog. Anna a citit multe cărți în domeniu și articole online, până acum 5 ani, când a simțit că are nevoie de îndrumare de specialitate. Așa a ajuns la cursul Institutului american pentru nutriție și sănătate holistică:
24life.ro: Cum ți-a venit ideea să te înscrii la acest curs?
AG: Cred că trecuseră deja 3 ani de când cu ajutorul schimbărilor din dietă eu îmi recuperasem sănătatea. Mă ocupam de superalimente.ro – magazinul online – și rămăsesem în continuare în contact cu tot ceea ce înseamnă educația în nutriție. Citeam cărți multe, citeam bloguri. Auzisem de câteva luni despre IIN, citisem programa, mi se păruse potrivit, dar decizia de a mă înscrie am luat-o văzând că mulți oameni din aceia pe care eu îi urmăream în social media făceau sau absolviseră IIN și aveau doar cuvinte bune de spus. Mi s-a părut de asemenea tentant să am și o certificare internațională pentru ceea ce făceam deja informal – să educ mai departe asupra importanței nutriției pentru sănătatea noastră.
24life.ro: Cât a durat școala, cu cine și ce anume ai studiat. Am văzut că elementele cheie ale programei IIN sunt conceptul de bioindividualitate și Primary Foods – ce înseamnă acestea din urmă?
AG: Cursul a avut 40 de module, a fost intens și solicitant, a durat 1 an. L-am urmat online, participând de la distanță și la conferințele live organizate regulat de IIN. Fiecare din cele 40 de module ne-au oferit educație în domeniul nutriției, psihologiei, coaching-ului, dar am învățat și ABC-ul unei afaceri în domeniul consultanței în sănătate, plus ceva noțiuni de marketing. Printre profesorii pe care i-am avut, dincolo de Joshua Rosenthal, care este fondatorul IIN, s-au numărat Dr. Mark Hyman, Dr. Amy Meyers, Deepak Chopra, Dr. Neal Barnard, David Wolfe, Dr. Joel Fuhrman – ca să numesc doar câțiva. Institutul are acest merit, de a-ți facilita instruirea cu probabil cele mai proeminente personalități din domeniu. De exemplu, cursul de psihologie pozitivă a fost ținut chiar de părintele ei în domeniul universitar american – Martin Seligman. Despre comunicarea sănătoasă în relații am învățat cu Harville Hendrix. Despre medicina integrativă, cu dr. Andrew Weil. Primary Foods se referă la ceea ce ne oferă hrană, dincolo de mâncarea propriu-zisă, iar IIN spune că acestea sunt: relațiile sănătoase, o activitate fizică regulată, o cariera care îți aduce bucurie și împlinire și o practică spirituală (oricare ar fi ea) care să-ți bucure sufletul.
24life.ro: Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai învățat la curs?
AG: Că oamenii fac schimbări doar atunci când sunt ei pregătiți. Și că doar atunci când sunt pregătiți, mesajul tău e oportun.
24life.ro: Înțeleg că anii de studiu individual în nutriție și apoi cursul american ți-au schimbat viața – în ce fel? Care a fost schimbarea cea mai dificilă?
AG: Viața mi-am schimbat-o atunci când eu am decis să-mi iau sănătatea în propriile mâini, să-mi asum responsabilitatea pentru sănătatea mea, care scârțâia tare, la doar 30 de ani. Primele schimbări pe care le-am făcut au fost în dietă – de la o zi la alta am trecut de la o dietă omnivoră la una raw-vegană. Pentru mulți e un pas foarte greu de făcut, eu l-am făcut ușor pentru că-mi doream cu disperare să-mi recapăt bucuria de a trăi. Să menții însă aceste schimbări pe o perioadă lungă de timp e cel mai provocator, din cauză că 95% din oamenii care te înconjoară fac lucrurile diferit. Și pentru că practicile sociale nu te încurajează. De aceea probabil că acum mă amuză oamenii care doar ce au descoperit gătitul fără foc și consideră că nimic nu mai există după el. Hai să vorbim peste 2, 3, 5 ani – când informația, dar și experiențele personale îți reformează gândul de început. Ca să-ți răspund însă bazându-mă pe experiența cu clientele mele, cel mai greu e să faci prevenție – să schimbi lucruri în bine, să adopți obiceiuri sănătoase în orice domeniu, nu doar în alimentație – atunci când nu te doare nimic.
24life.ro: Toată lumea în casă mănâncă raw vegan? Nu te temi că acest gen de nutriție o împiedică pe fiica ta de 10 ani să aibă acces la toate vitaminele mineralele și nutrienții de care are nevoie pentru creștere? Care ar fi contraargumentul pe care îl oferi oponenților stilului raw vegan?
AG: Eu și partenerul meu de viață suntem vegani 95% din timp și spun așa pentru că mâncăm miere în continuare și nu am renunțat la încălțămintea din piele. Căci veganismul nu e doar despre alimente. Fiica noastră are 10 ani și este lacto-vegetariană de la 7 ani, când a luat ea decizia de a renunța la carne din pricina suferinței animalelor. Nu am influențat-o cu nimic, dincolo de faptul că ne-a văzut pe noi procedând diferit, dar am susținut-o și i-am respectat acest impuls etic. Și înainte și acum avem grijă să se hrănească sănătos – căci există și junk food vegan sau vegetarian, și încă mult! O educăm să aleagă mai ales ceea ce vine din natură, nu dintr-o fabrică, să înțeleagă pericolul zahărului rafinat, al conservanților și coloranților și să se bucure de dulceața fructelor. Nu-i interzicem nimic, dar punem niște limite, pentru că așa arată o abordare parentală echilibrată, în viziunea noastră. Ia supliment de B12, iar la celelalte vitamine și minerale stă foarte bine, iar dovada este starea ei de sănătate, energie și putere creativă.
24life.ro: Din experiența ta de health coach, ce obstacole ai întâlnit și depășit cu clientele tale? Care este lucrul cel mai dificil de înțeles și însușit? Este adevărat că instruiești doar femei, nu și bărbați?
AG: Cred că o problemă este aceea că ne-am obișnuit să ne simțim la maximul nostru fizic și psihic doar la 20 de ani. După această vârstă, percepția generală ne spune că este perfect normal să te simți secătuit(ă) de energie de la prima oră, dimineața. La fel să nu ai libido, iar după 45 de ani să te consideri trecută ca femeie, etc. A doua problemă majoră e, pentru mine, că suntem lipsiți de responsabilitate față de propria noastră sănătate. Medicina alopată în mare parte încurajează acest lucru, pentru că nu face educație pentru prevenție și nu împuternicește pacienții să-și cunoască corpul, să-i asculte mesajele și să identifice cauzele de care pleacă problemele lor de sănătate sau vitalitate. Toate clientele mele ies din programul de consiliere știind că sănătatea pleacă din bucătărie, că ceea ce mănâncă devine propriile celule, că dinamismul și mișcarea sunt un dat al vieții noastre, că stresul când nu se poate evita, se gestionează. Lucrez cu femeile pentru că mă simt mult mai relevantă în ceea ce am de împărtășit, dar și pentru că direcțiile mele de lucru – reechilibrarea hormonală, slăbitul sănătos și imunitatea sunt arii cu care m-am confruntat personal și au fost experiețe feminine. Am făcut și câteva excepții de la această regulă, dar cu femeile lucrez preponderent.
Adoptarea unei diete „curate” și sănătoase nu înseamnă bani mulți, ci dimpotrivă.
24life.ro: Ai lansat un program online intitulat „Cum să gătești delicios și sănătos fără să-ți cheltuiești toți banii pe mâncare, chiar dacă nu ai chef în fiecare zi.” – La prima vedere, ar trebui ca toată lumea să știe cum să facă asta. Care este de fapt provocarea sau secretul acestui program?
AG: Marea majoritate crede că adoptarea unei diete curate, sănătoase înseamnă cheltuieli mari, iar programul subliniază contrariul. Te învață că cel mai important lucru este să planifici puțin, iar asta te ajută nu numai să mănânci sănătos, dar și să economisești bani. Pentru că face și puțină educație vizavi de ce ar trebui să nu mai luăm în considerare printre „micile plăceri ale vieții”. Apoi oferă o mulțime de rețete testate care sunt atât de delicioase, că nici n-ai spune că sunt și sănătoase. Unele sunt și destul de rapide și facile, încât să le poți încropi și la bucătăria de la birou. Pe scurt, programul îți arată că poți să-ți faci o dietă savuroasă din legume, fructe, nuci și semințe, frunze verzi, leguminoase și ierburi aromatice. Iar planificarea de care ziceam la început te ajută și să prepari mâncarea o dată și să mănânci de două ori.
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments