Două universităţi din Olanda, Erasmus MC (Rotterdam) şi Universitatea din Utrecht au descoperit un anticorp care să ne ajute în lupta cu noul coronavirus. Rezultatele cercetării lor sunt acum revizuite de comunitatea ştiinţifică pentru publicarea în revista Nature, iar ştirea a apărut deja în Erasmus Magazine, revista Universităţii din Rotterdam.

foto: pexels
Potrivit unuia dintre membrii echipei, anticorpul care opreşte evoluţia infecţiilor SARS1 şi SARS2 se află deja pe raft în frigiderele laboratoarelor Erasmus MC. Profesorul de biologie celulară Frank Grosveld face parte din echipa de 10 cercetători care au făcut descoperirea. El a publicat joia trecută detalii despre descoperire în bioRxiy, un site de profil pentru specialiştii în biologie. Lucrarea vorbeşte despre un anticorp SARS2, respectiv un anticorp al coronavirusului care a dus la apariţia pandemiei de covid-19. Anticorpul identificat poate detecta şi preveni infecţia cu acest virus, făcând din noua abordare o premieră mondială.
Primul anticorp
Anticorpul selectat de specialişti urmează să fie lansat în testări pe subiecţi umani în următoarele luni. Grosveld este optimist, conform Erasmus Magazine: “Acum încercăm să cooptăm în proiect o companie farmaceutică, iar aceasta să poată trece la producţia de masă a anticorpului ca terapie pe scară largă. Acesta este primul anticorp cunoscut care poate bloca infecţia. Şi există premise bune pentru ca el să poată deveni un tratament disponibil pe piaţă. Administrat unui pacient, anticorpul blochează infecţia, iar pacientul are şansa de a-şi reveni rapid.”
În acelaşi articol, Grosveld critică abordarea olandeză a pandemiei cu noul coronavirus: “Am întâmpinat pandemia prea lejer şi nepregătiţi. De exemplu, am avut prea puţine teste şi am impus prea puţine restricţii la declanşarea ei, chiar dacă am văzut ce s-a întâmplat în China şi apoi în Italia.”
- Colecția de primăvară-vară Primark, țesături ușoare și magie de culoare - April 24, 2025
- Sabon ReCycle, 1 an de succes la colectarea recipientelor în magazine - April 24, 2025
- Gustări sustenabile și consumate „cu cap” - April 16, 2025
Comments