Ibuprofenul și aspirina pot crește de trei ori rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer, susțin noi studii citate de The Telegraph. Un experiment realizat la Universitatea din Carolina a descoperit că rata de supraviețuire la 5 ani a crescut de la 25% la 75% în cazul pacienților tratați cu antiinflamatoare. Acest efect extraordinar de benefic a fost dovedit doar în cazul bolnavilor la care e depistată o modificare a unei gene speciale din tumora lor canceroasă, numită PIK3CA.
Echipa de studiu spune că acest lucru este semnificativ, întrucât această modificare genetică apare la un mare număr de cancere diverse, inclusiv de sân, colon sau de endometru. Asta înseamnă că, susținută de studii pe mai mulți pacienți, descoperirea poate duce la salvarea de vieți. Iar tratamentul de susținere cu antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt aspirina sau ibuprogenul poate deveni un adjuvant puternic al terapiei clasice, în cazul unei proporții mari de pacienți.
Aproximativ 34% dintre tumorile capului și gâtului sunt de obicei purtătoare a acestei mutații, în timp ce ea este prezentă într-un procent de 15-30% în cancerul de sân, colon sau endometru.
Deși studiul publicat în Journal of Experimental Medicine nu a găsit explicația acestui efect, autorii lui cred că antiinflamatoarele nesteroidiene blochează creșterea tumorii prin reducerea producției de molecule inflamatoare numite prostaglandine E2.
Prof. Jennifer Grandis, conducătoarea studiului, spune: „Rezultatele noastre sugerează că folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatul tratamentelor nu doar în cazul cancerelor la cap sau gât, dar și al pacienților cu alte tipuri de cancer, la care există mutația PIK3CA. Magnitudinea acestei descoperiri este foarte mare și ar putea avea un impact important asupra sănătații umane.”
Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cele mai multe eliberate în farmacii fără rețetă, sunt recomandate pentru reducerea inflamației sau a febrei și au efect anticoagulant – aspirina este în mod curent folosită de pacienții cu boli cardiovasculare și risc crescut de accident vascular. De asemenea, AINS sunt cel mai adesea prescrise pacienților cu artrită.
Noul studiu a cuprins 266 de pacienți operați de cancer, cei mai mulți aflați sub chimio sau radioterapie.
Rezultatele au arătat că folosirea regulată a medicației AINS – două sau mai multe doze pe săptămână – timp de minim 6 luni, a dus la „prelungirea importantă” a ratei de supraviețuire, prin comparație cu pacienții care nu au luat AINS și a căror genă PIK3CA a suferit mutații sau creșteri. În cazul pacienților fără mutația genetică specificată, tratamentul cu AINS nu a înregistrat nici un efect notabil.
Dintre pacienții incluși în studiu care au primit AINS, 93% au folosit aspirină împreună cu alte tipuri de antiinflamatoare și 73% – numai aspirină.
În cazul pacienților fără mutația genetică specificată, tratamentul cu AINS nu a înregistrat nici un efect notabil.
Prof Janusz Jankowski, de la Cancer Research UK, crede că tratamentul cu medicamente ieftine și bine cunoscute este extrem de încurajator pentru pacienții cu anumite modificări genetice ale tumorii. El compară efectul tratamentului cu cel al limitatoarelor de viteză de la mașini: „medicamente ca aspirina încetinește metabolismul celulei, limitând creșterea tumorii.” Prof Jankowki avertizează pacienții să ceară sfatul medicului înainte de a folosi aspirină, întrucât aceasta poate avea efecte secundare grave, inclusiv hemoragii.
„Știm că inflamația este extrem de importantă în cancer și poate fi folosită ca parte a procesului prin care se dezvoltă celulele canceroase”, spune prof Justin Stebbing, de la Imperial College din Londra.
Dar să nu uităm că AINS nu funcționează în toate cazurile, așadar e bine să calculăm riscurile și avantajele dacă ne decidem să folosim aspirina ca metodă de prevenție.
Când, cum și ce antiinflamatoare luăm
- Paracetamol pentru adulți și copii mai mari de 2 luni, dacă au dureri sau febră.
- Ibuprofen – pentru adulți și copii cu vârsta peste 3 luni și greutatea peste 5 kg.
- În cazul pacienților cu astm, cere sfatul medicului înainte de administra AINS
- Nu dați aspirină copiilor sub 16 ani, decât la recomandarea medicului. Aspirina e legată de o afecțiune rară, dar periculoasă, numită sindromul Reye.
- Monet, pentru prima dată în România, la MNA Cluj - October 11, 2024
- Royal Passport Day vine cu 40% discount pe 15 octombrie - October 11, 2024
- Jacheta de aviator reinventată și alte noutăți în colecția de toamnă Primark - October 11, 2024
Comments
1 Responses to “Antiinflamatoarele triplează rata de supraviețuire a unor bolnavi de cancer”
Foarte interesant articolul, multumesc pentru postare.