Apa minerală naturală nu înseamnă carbogazoasă, ci mineralizată! Ea poate fi atât plată, cât și carbogazoasă. De ce e importantă sursa apei de băut? Cum o alegem? Câtă bem și în ce momente ale zilei? Cum ne influențează apa starea de sănătate? Care sunt beneficiile apei minerale naturale carbogazoase Borsec, în comparație cu apa de la robinet? Aflăm de la conf. dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat Comitetul International Olimpic, președintele Societatii Române de Educație Nutritională.
Cea mai bună apă…
… este cea microbiologic pură. Atenție, așadar, la riscul de contaminare a sursei de apă! De aceea îmbutelierea la sursă este extrem de importantă!
Când bem apă?
Deshidratarea poate inteveni rapid vara, la temperaturi ridicate. Ea poate avea efecte neplăcute până la grave, în funcție de gradul de deshidratare: scăderea apetitului, a capacității de concentrare; urină închisă la culoare, greață, anxietate, letargie, confuzie, dureri de cap, chiar febră și convulsii.
Cel mai bun moment pentru a consuma apă
- Dimineața, la trezire: activează organele interne
- După activități fizice: reduce ritmul cardiac la normal
- Cu 30 de minute înainte de masă: ajută la digestie
- Înainte de baie: reduce tensiunea arterială
- Înainte de culcare, pentru un somn odihnitor
- În caz de boală, apa susține procesul de vindecare și susține imunitatea
- În caz de oboseală, apa energizează organismul
Ce este apa minerală naturală?
Prin definiție, apa minerală naturală este o apă pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-un zăcământ/acvifer subteran şi este exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje.
- Apa minerală naturală se deosebeşte în mod evident de apa de băut obişnuită prin faptul că provine dintr-o sursă ce a fost supusă unor teste stricte de calitate, prevăzute prin lege.
- Spre deosebire de simpla apă de izvor, o apă minerală de calitate este obținută de la mare adâncime care îi asigură stabilitatea, temperatura și conținutul de săruri minerale constante, indiferent de condițiile climaterice de la suprafață.
- Apa minerală naturală este practic apă microbiologic pură, netratată, cu excepția eliminării elementelor instabile și adăugarea de dioxid de carbon natural. Ea ajunge la consumator intactă, cu toate calitățilesale naturale.
În funcție de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale naturale:
- Foarte slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
- Ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec)
- Puternic mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
Proprietățile apei minerale naturale Borsec
„Borsec”, din sursa Făget este o apă minerală naturală necarbogazoasă (plată), hidrogencarbonatată calcică, magneziană, cu mineralizație scăzută.
Compoziția apei minerale plate Borsec:
CATIONI mg/l Calciu 57,5; Magneziu 32; Sodiu 2,1
ANIONI mg/l Bicarbonați 303; Sulfați 14,1
pH 7,8 Reziduu sec 180 C – 316 mg/l
Beneficiile apei minerale naturale Borsec
- Datorită conținutului scăzut sodiu, apa se recomandă in dietele hiposodice.
- Conținutul scăzut de minerale face din ”Borsec” o apă minerală naturală perfect echilibrată, adecvată consumului zilnic.
- Este o apă 100% naturală, fiind îmbuteliată fără niciun tratament în prealabil.
- Este microbiologic pură, iar calitățile și puritatea acesteia sunt asigurate de faptul că izvorăște din inima munților Carpați, de la o altitudine de 1.100 m, din zona nepoluată, din calcarele dolomitice cristaline de Rebra, care local, sunt protejate la suprafață, de cativa metri de argilă cenușie compactă.
Apa minerală naturală carbogazoasă Borsec
Apa minerală naturală ”Borsec” este natural carbogazoasă, hidrogencarbonatată, calcică, magneziană, cu mineralizație medie spre ridicată. Menționată pentru prima oară de Marco della Frata (Veneția, 1687), apa minerală de la Borsec a fost transportată și comercializată in ulcioare de lut ars sau butoaie de stejar,incă din sec. XVI.
Compoziția apei minerale naturale carbogazoase Borsec:
CATIONI mg/l Calciu 344 Magneziu 119 Sodiu 87,1
ANIONI mg/l Bicarbonați 1686; Sulfați 19,4
pH 5,8 Reziduu sec 180 C – 1635 mg/l
Beneficiile apei minerale naturale carbogazoase Borsec
BORSEC – apa cu pH usor acid, hipotona, foarte bine tolerată de organism, avand, pe lângă gustul bun, calitatea principala de a regla disfuncții mici sau moderate ale organismului, crescând starea de bine si calitatea vieții.
Potrivit studiului efectuat la InstitutulNațional de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, apa minerală naturală carbogazoasă din sursa Borsec prezintă interes în scăderea riscului cardiovascular la pacientii cu sindrom metabolic.
Ingestia acestei ape de subiecti hipertensivi, diabetici, dislipidemici și cu obezitate de tip abdominal, poate duce la scăderea glucozei serice, creșterea sensibilității la insulină, scăderea nivelului seric de colesterol total si LDL-colesterol.
Efectul antiaterosclerotic si antiinflamator este demonstrat de scaderea nivelului markerilor sindromului proinflamator.
Studiul cu apă minerală naturală carbogazoasă Borsec
Numărul persoanelor ale căror date și caracteristici au fost supuse analizei statistice a fost de 45. Studiul a durat 4 săptamani. În acest interval, subiecții au ingerat, zilnic, cate 2 l apă minerală naturală carbogazoasa BORSEC, în comparație cu subiecți care au consumat apa de robinet.
Concluzii:
- Tendinta importanta de scadere a glicemiei, colesterolului total si LDL-colesterolului, la subiectii care au ingerat 2 l/zi de apa carbogazoasa Borsec, timp de o luna.
- Nivelul seric al acidului uric a fost in scadere fata de inceperea studiului la pacientii care au ingerat apa carbogazoasa.
- CO2 din apa carbogazoasa creste sensibilitatea la insulina. Acest efect pare direct proportional cu gradul de mineralizare a apei.
- Si alti markeri ai inflamatiei au fost influentati, in sensul scaderii lor, la pacientii care au primit apa minerala carbogazoasa.
- Astfel, scaderi importante s-au inregistrat la nivelul proteinei C-reactive, MCP-1, TNF-beta, interleukinei 6, toti acestia jucand rol important in procesele inflamatorii si in formarea placii de aterom.
Citește și:
Apa Borsec, de 215 ani pe masa românilor. Istoria și proprietățile ei vindecătoare
- 6 tehnici eficiente pentru a reduce stresul și a fi bine cu tine - December 5, 2024
- Piatra semiprețioasă norocoasă a lunii decembrie - December 3, 2024
- Misterele Bibliei și ale Noului Testament, în 3 documentare tv - November 28, 2024
Comments
2 Responses to “Apa minerală naturală carbogazoasă sau apă de la robinet? Rezultatele studiului Borsec”
Foarte interesant studiul, multumesc pentru informatie!
ma bucur ca v-a placut! e important sa stim ce apa bem, sanatate multa!