Autor 2017 – de ce a fost un succes și ce spun creatorii

Autor 2017 a fost cea mai reușită ediție de până acum a târgului de bijuterie contemporană de la București. A numărat 92 de expozanți, dintre care 62 străini din toată lumea (Japonia, SUA, Argentina, Venezuela, Peru, Portugalia, India, Israel, Australia) care și-au expus lucrările în grandioasele săli ale Grand Hotel du Boulevard și au fost primiți cu un entuziasm pe măsură. Creatori, colecționari, promotori, iubitori de bijuterie au admirat, probat și cumpărat…

Ce m-a impresionat

Locul expoziției. Parterul Grand Hotel du Boulevard este somptuos, elegant, în acord cu bijuteriile, chiar dacă decorul este clasic, iar bijuteria – contemporană, iar alăturarea mi se pare foarte inspirată.

Grand Hotel du Boulevard este unul dintre cele mai vechi hoteluri din București, construit de arhitectul clădirii Universității București, Alexandru Orăscu, începând cu anul 1867. Monumentala clădire e chiar în centru, lângă Universitate și Cercul Militar. În 1873, saloanele hotelului recent inaugurat au găzduit o prestigioasă expoziție de pictură din colecțiile domnitorului Carol I, Mihail Kogalniceanu, Grigore Cantacuzino, Alexandru Odobescu, Cezar Bolliac, Theodor Aman etc. Între coloanele de marmură și candelabrele aurite erau expuse lucrări de Lucas Cranach, Tiţian, Tintoretto, Watteau și Fragonnard. Recepții diplomatice, dineuri de gală și baluri somptuase au îmbogățit atmosfera boemă a prestigioasei clădiri. Înaintea primului război mondial, sala de marmură era cel mai șic local bucureștean, iar în perioada interbelică tineretul high-life venea aici să exerseze noi pași de dans cu influențe vestice.

Autor 2017 împrumută din grandoarea și istoria locului și oferindu-i la rândul lui recunoaștere în lumea artistică și contemporană bucureșteană și chiar internațională.

Participarea și recunoașterea. Autor este singurul eveniment internațional de bijuterie contemporană din Europa de Sud-Est și unul dintre cele trei din Europa. Autor 2017 a fost cea de-a 16-a ediție a Târgului și a bătut recordurile de participare. Printre cei 92 de participanți, 62 au fost străini – unii veniți de foarte departe, de pe continentul sud-american sau australian. Cu toții au auzit de expoziția noastră și au dorit să vină la București pentru a-și expune lucrările. Și pe ei i-a impresionat decorul, participarea, atmosfera, varietatea creațiilor și succesul lor la public.

Atmosfera. Lume multă, încântare, pasiune, admirație mută sau zgomotoasă – „vaaai ce frumoase sunt!” Întrebări despre materiale și modul de realizare, cercetare, inspirație. Autor 2017 este dovada că arta bijuteriei contemporane este un domeniu în ascensiune și că România și-a câștigat locul pe podium. Un rol important în succesul creațiilor românești în lume îl are și Assamblage (Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană) – un proiect lansat în 2015 pentru 6 ani de susținere a bijuteriei contemporane și autorilor debutanți sau consacrați, în strânsă legătură cu designul de produs, arhitectura, fashion și arte vizuale.

Creațiile. Se pare că bijuteria contemporană este tot mai cuprinzătoare ca trend, materiale și texturi, idei și artiști. Și se bucură de tot mai multă căutare. Lucrările lor sunt tot mai variate, mai multe, tehnicile tot mai elaborate, formele tot mai surprinzătoare. Se lucrează în argint, bronz, aur sau placaje cu aur, rășini, pietre (semi)prețioase, frunze, lemn, material textil etc. în mixuri inedite și culori neașteptate.

Creatorii. Veseli, dedicați, ingenioși, plini de idei, cu îndemânare, viziune și talent. Școli diferite, cu același gust pentru frumos. Nu i-am putut cuprinde pe toți 93, iată câțiva dintre ei:

„Creația de bijuterii seamănă cu îndrăgostirea” (Irina Dimiu, participant debutant Autor 2017)

Irina Dimiu, Silverwood

Irina Dimiu este designer debutant la Autor 2017 cu o colecție numită Silverwood – obiecte de podoabă modelate în argint: „Am învățat să fac bijuterii într-o perioadă de impas generalizat. A manevra argintul, a-l forța să ia forma pe care o vrei tu, a da naștere unei forme noi din mai multe bucăți disparate – mai ales a suda o piesă nouă din rămășițe – a reprezentat o fabuloasă psihoterapie. A da o noua viață unor resturi, iată un miracol, un miracol valabil și la nivel existențial. Nu e deloc ușor și nici ieftin să creezi bijuterii, dar este fascinant. A regla intensitatea flăcării, a adapta distanța față de obiect pentru a obține clipa în care fărâma de argint devine fosforescentă, se prelinge și unește părțile, seamănă cu îndrăgostirea. Dacă te apropii prea mult, cu prea multa ardoare, topești piesa, o distrugi, iar dacă rămâi la o intensitate prea mică, nu se lipește. Mai am multe de învățat în domeniul confecționării de bijuterii; până atunci mă consolez cu gândul că stilul e dat de neputințele artistului, ceea ce înseamnă că am foarte mult stil!

„Colecția mea de broșe invită privitorii la un dialog lung și vesel” (Simona Ghiga, participant și organizator Autor 2017)

„Nu pot decât să mă bucur că la această ediție am făcut parte din nucleul echipei Autor, singurul meu regret fiind acela că nu am avut suficient timp să interactionez cu publicul și în calitate de designer. Am avut o colecție de broșe care invită privitorii la un dialog lung si vesel. Colecția se numește „Văd ceea ce văd/I see what I see” și e dovada sinceră a părții ludice din mine, aceea care  privește mereu nori – nu ca pe semne de ploaie, ci ca pe imagini în permanentă mișcare. Asociez mental chipurile oamenilor cu care interacționez, elemente ale naturii sau lucruri pe care le văd unor imagini interioare diferite de felul în care sunt văzute de ceilalți…”

„Anul acesta cu greu te poți hotărî ce ai vrea să iei și să duci acasă” (Diana Toboșaru, la prima participare la Autor)

Diana Toboșaru, Inima Tezaurului

„Cred că este unul dintre cele mai reprezentative evenimente pentru ceea ce înseamnă bijuteria contemporană. Chiar dacă nu am participat la celelalte, am urmărit fiecare ediție și știu că a existat o creștere a numărului de obiecte expuse, a calității lor și a creativității… Anul acesta cu greu te poți hotărî ce ai vrea să iei să duci acasă. Eu particip cu o colecție care se numește Inima Tezaurului, în care obiecte pierdute și regăsite stau împreună în ceea ce înseamnă „sufletul obiectelor noastre”. Nu fac bijuterie full time, cu toate că mi-ar plăcea, deocamdată este doar un hobby. Sper, cine știe, ca în timp, cu puțină perseverență, să ajungă să fie ceva mai mult. Îmi place să lucrez în bronz, pentru că bronzul te duce cu gândul la istorie, la statuetele din bronz. Și are o culoare specială, care nu se schimbă…”

Flavia Bărar, o româncă din Brașov care locuiește în Australia, în București la prima participare la Autor, cu brandul Atelier Nomada: „Lucrez în argint 925, aur și porțelan. Am fost foarte plăcut surprinsă să văd că sunt aceleași piese care se caută și în Australia și în România. Și mai ales acelea care sunt mai extravagante, mai diferite….”

Atelier Nomada

„Îmi place orașul, clădirea e uimitoare…” (Heather Mc Dermott, Marea Britanie, prima participare la Autor)

Heather Mc Dermott Jewelry, UK

Andrea Alonso, Peru

Andreea Maria Art Jewelry

Daniela Corina Popa

Gulnur Ozdaglar, Turcia

Adriana Diaz, Columbia/ Spania

Ioana Enache

Isabela Groza

Iulia Ivan

Iza Vișoianu

Iza Vișoianu

Loredada Cleja

Marylin Polanco Sosa, Guatemala

Monica Iacovenco Jewelry

Monica Stanescu

Moogu

Olga Maria, Israel

Polina Dimitrovas, Bulgaria

Si Sabato Isabel, Argentina

Teodor Siminic

Cele 3 premii acordate lui Teodor Siminic

The Morning After, Israel

Valeria D`Annibale, Italia/ Australia

Vica Mayzel, Israel

Premiile Autor 2017

Anul acesta au fost oferite 9 premii, 3 dintre ele fiind adjudecate de Teodor Siminic, la prima lui participare de Autor:

  • Premiul Krama Institute – Monica Iacovenco (Romania) – new entry
  • Premiul Joya Barcelona – Asami Watanabe (Japonia) – new entry
  • Premiul Athens Jewelry Week Orsolya Losonczy (Ungaria) – new entry
  • Premiul Myday-Byday – Ioana Ardelean (Romania)
  • Premiul Autor Awesome Award – Teodor Siminic (Romania) – new entry
  • Premiul Assamblage – Teodor Siminic (Romania) – new entry
  • Premiul Elle – Teodor Siminic (Romania) – new entry
  • Premiul Molecule F – WHAT IF I FLY (Romania)
  • Premiul publicului – Gabriel Popa (Romania) – new entry

Citiți și Din culisele Autor 2017

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.