Aventuri la hammam – cum m-am distrat la spa în Turcia

Lorena Ciubotaru

Hammam-ul – sau baia turcească – este varianta vest-asiatică a băii de aburi. Deși primele hammam-uri au apărut în Arabia și ele au fost un element central în cultura romană, Turcia a dezvoltat tradiția băilor și le-a făcut accesibile tuturor, indiferent de statutul social.

foto: pixaby

Plimbarea de seară a cățelului cam întotdeauna o fac împreună cu soțul. E plăcut. Într-una din zilele călduroase din Olanda, cam cum a fost ieri, 28 de grade (asta înseamnă caniculă aici), vin cu propunerea sa mergem împreună la un spa. Am fost iarna asta în Iași, cu fiică-mea, și ne-a plăcut mult. Mă rog, la un fel de spa.

Și tot vorbind eu de spa soțului, pragmatic cum e el, mă întreabă – sigur doresc asta? Că el își aduce aminte că atunci când am fost în Turcia nu mi-a plăcut la hammam. Și uite așa încep povestea mea cu hammam-ul din Turcia…

Două doamne la hammam

În 2009 am fost pentru prima și ultima data în Turcia, la mare, all inclusive. Vă spun drept, până acum mi s-au părut cei mai buni în astfel de servicii. Am mers și cu odorașul nostru scump, ce avea pe atunci 1 an și un pic. Foarte bun all inclusive, când ai copil mic. Nu-ți bați capul cu ce să-i dai să mănânce. Și pentru că eram în concediu și deja obosită de câteva nopți nedormite, soțul meu mi-a oferit câteva ore de desfătare, trimițându-mă la hammam.

A doua zi, eu și cu o prietenă (mămică a doi băieți) plecăm de dimineață spre desfătare (sau așa credeam noi). La poarta hotelului ne aștepta o dubiță. Ne urcăm în ea și – surpriză! – doar noi două și șoferul, cu încă un bărbat. Pe drum, cei doi bărbați au vorbit continuu în limba turcă, noi două am tăcut, chinuite de griji. Pentru că ne era frică de ei și de câmpul imens care ne distanța tot mai mult de hotel, apropiindu-ne de „locul de desfătare”. Gânduri negre îmi zumzăiau în cap. Începusem să-mi fac tot felul de planuri de evadare, ca-n filmele cu James Bond. După jumătate de oră de spaime, ajungem la destinație, transpirate, cu un ușor iz de ceapă, cu tensiunea ridicată de peisaj și stilul de șofat al turcului – ce mai, arătăm ca niște adevărate doamne venite la hammam.

Ajungem la masaj – o sală imensă, cu paturi ca de spital, din timpul celui de-al doilea război mondial. Din fier.

Mașina oprește în fata unei clădiri mari, ce aducea cu ceva între hală de pește și baie comunală – nu înaltă, cu pereții plini cu mozaicuri și fresce cu povești de răpiri din Serai. La Recepție ne aștepta alt domn. Ne prezintă pe scurt ce avem de făcut și cam pe unde de sunt încăperile cu saună și masaj și ne invită în vestiar, să ne schimbăm la costum de baie și să lăsăm tot ce avem de preț, în seifuri. Inclusiv telefonul. Zis și făcut.

Întrăm în prima saună uscată, pe urmă în cea umedă, pe urmă la un fel de dușuri, și ajungem la masaj – o sală imensă, cu paturi ca de spital, din timpul celui de-al doilea război mondial. Din fier. De după o perdea apare un tip micuț cu bustul gol, gesticulând și vorbind într-o engleză stâlcită rău. Nu am înțeles mai nimic pe moment, dar mi-am dat seama că încerca să ne vândă produse pentru masaj. Printre care eu am înțeles că ne dă și ceva cu țelină. El zicea ceva de tell me, eu am înțeles țelină. Și fericită că în sfârșit credeam că înțeleg ceva și citisem eu undeva de beneficiile țelinei, îi zic – da.

Masajul

Și ne invită pe paturi. Cu fața în jos. Și vin alți doi bărbați. Tot cu bustul gol și cu un prosop în jurul taliei. Încremenesc. Dau să cobor din pat, dar nu apuc, pentru că mă trezesc cu un lighean cu apă în cap. Apoi cu un sac cu spumă. Și începe frectia, mă rog masajul. Că eu fiind pârlită de soare, mă ustura pielea și mi se părea masajul ca o frecție cu alcool. Și-mi zice să-mi scot sutienul!! Eu îi zic în română – când ți-oi  trage un lighean în cap!!! Și pleosc alt sac cu spumă între ochi. Și un borcan cu nutela, pe tot corpul. Băi, ești nebun! Prietena mea râdea cu lacrimi. Eu, să dau în plâns.

La final am mai primit peste față un lighean cu apă rece ca gheața…

Și dă să mă frece și cu sare! Mai rămânea să mă pună la proțap! Că eram gata în saramură. Masajul s-a terminat apoteotic cu încă un lighean din apa cea mai rece – tot între ochi. Tremuram de nervi și i-aș fi bătut pe toți! Coborâm de pe mese, arătăm fresh amândouă, ieșim din sala de tortură și suntem invitate la un ceai pe terasă. Ne așezăm la un ceai fierbinte, că afară erau 30 și ceva de grade și simțeam nevoia să bem ceva cald… Priveam câmpul ars de soare, plin de mărăcini. Un peisaj mirific. Cam asta a fost experiența mea la Spa în Turcia. Poate mai vrea cineva…

 

 

De aceeași autoare:

Grădina de legume pentru trei. Șoricei

Rochia galbenă second-hand

Dulceața de cireșe amare e surprinzătoare

Locuim într-un cartier foarte liniștit

Ce spaimă am tras de Sinter Klaas

Cea mai bună poezie din clasă

Fiecare țară cu animalele ei

Povestea pernelor

Vine mama la Amsterdam

La Tarom se mănâncă cel mai bine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.