Nu te-ai gândi la Budapesta ca la o destinație SPA, totuși e una dintre cele mai importante și cunoscute stațiuni termale din Europa. Dacă ai ocazia să treci prin capitala Ungariei, ia costumul de baie la tine și nu rata una dintre cele 15 băi termale în Budapesta. Eu am vizitat două și vă spun și vouă…
Dragoste la prima vedere
De câte ori am trecut pe lângă Budapesta spre Viena, mi-am oprit un oftat. Auzisem multe despre capital Ungariei, iar de data asta m-am decis să le verific cu ochii mei. Și nu am fost dezamăgită. Șofatul pe șoselele Budapestei e mult mai simplu decât mă așteptam – oamenii sunt politicoși, indicatoarele sunt clare și drumurile bune. Parcarea e ușor de găsit și la prețuri decente.
Călătoria a fost un dar de ziua mea, de la o prietenă. Am găsit cazare ieftină în centru și ne-am petrecut câteva zile explorând străzile, clădirile, bisericile și chiar un cimitir lângă Bastionul Pescarului. Ne-am lăsat conduse de intuiție, am făcut ce ar face orice alt turist în acest oraș minunat încărcat de istorie și cu mâncare bună: ne-am plimbat, am mâncat și am dormit. Și… ne-am îmbăiat!
Nu mi-aș fi imaginat vreodată că o să-mi petrec bună parte din timpul călătoriei la Budapesta în… bazin! Ei bine, așa a fost. Nu te-ai gândi la Ungaria ca la o destinație SPA, și totuși e una dintre cele mai importante și cunoscute din Europa. Conform acestui site Budapesta are nu mai puțin de 15 băi termale. Eu am încercat două, dar trebuie să mă întorc pentru restul.
Szechenyi a fost prima pe care am vizitat-o. Deși a fost dragoste la prima vedere, am vrut să mai văd una, iar Băile Gellert a fost a doua – curate, dar cu bazine mai puține și toate acoperite. În plus, la momentl vizitei mele, doar bazinul central era comun pentru bărbați și femei, restul băilor fiind complet separate. (Între timp toate băile au devenit comune)
La Szechenyi sunt 18 bazine într-un singur complex, plus 3-4 saune – o multitudine de opțiuni care îți pun probleme de alegere. Eu le-am luat pe rând, una câte una. Am început cu cele în aer liber și am ajuns până la cele din interior, care sunt foarte fierbinți. Aburii estompează detaliile coloanelor ornamentate în stil neo-baroc.
Bazinele sunt pline cu localnici și turiști, unii foarte sociabili. Poți să joci și șah în timp ce faci baie.
Pentru un bilet de 16 dolari pe zi ai acces total la toate bazinele și saunele, de la 6 dimineața la 10 seara. Există și varianta la preț redus, după ora 7:30 seara.
Dacă ai șansa să te oprești în Budapesta, ia și costumul de baie la tine și nu rata o zi de relaxare la băile termale Szechenyi, o porție de răsfăț și decandență din vremea romanilor, ca și cum ai călători în timp. Unii spun că e un remediu grozav împotriva mahmurelii.
sursa: Violeta`s Travel Blog
- Sf. Constantin și Elena, stațiunea ideală pentru sănătate și relaxare - April 10, 2024
- Gabriel Garcia Marquez, despre ultima lui carte: „Trebuie distrusă” - March 27, 2024
- Depistarea Sindromului Down – un test esențial - March 19, 2024
Comments