Băieții răi poartă dantelă. Noua fiță în moda masculină?

Văd tot mai multe persoane, bărbați și femei deopotrivă, îngrijorate sincer de așa-zisul curent de „efeminare” a bărbatului. Vehiculează și un alt termen, feminin-sexual-peiorativ (pe care nici nu merită să-l amintesc) vituperând la adresa bărbaților grijulii cu aspectul și sănătatea lor,  care sunt empatici, atenți și dedicați, se ocupă de copii, preiau detalii estetice feminine și se ocupă de treburile casnice. Exact ca o femeie!, strigă șocat corul. Ei bine, am o veste proastă pentru voi: s-a dus vremea bărbatului „dur”, transpirat, neras de 3 zile, care trage dintr-o țigară uitată în colțul gurii; băieții răi de astăzi nu fumează, se rad sau epilează, iar unii poartă… costumașe din dantelă!

(Picture: Cazwell), metro.co.uk

băieții răi ies din ring, băieții buni preiau ștacheta

Men in rompers foto: esquire.com

După salopeta de bebeluș, noua fiță în moda masculină este costumașul din dantelă. Desigur, șortul din dantelă nu e chiar nou, l-am mai văzut pe podiumuri în prezentările Gucci, în 2015, când Alessandro Michele l-a lansat în colecția de primăvară-vară 2016.

Fotografia în dantelă a fost lansată de rapperul american Cazwell, în vara anului trecut, când a stârnit senzație. Fiecare dintre cei 5 poartă costume de dantelă în culori pastel, considerate până acum domeniul exclusiv al vestimentației feminine. Șosetele lungi întregesc tabloul ilar-înduioșător. Nu-i așa că sunt simpatici? Costumașele din dantelă nu au fost o nouă lansare în modă, ci una în muzică. Ele au fost realizate de designerul Hoza Rodriguez, de la Hologram City, pentru noul single al lui Cazwell, Loose Wrists. Fotografia a făcut ocolul Instagramului și a primit o mulțime de comentarii, de la aprecieri entuziaste la respingeri obosite.

Dar oricâte opinii revoltate ar strânge, tendințele sunt tot mai evidente, și nu doar în vestimentație, ci și în comportament.

Văd oameni îngroziți că bărbații ar putea să se epileze și să poarte fustă. Ei și? Moda masculină a luat cele mai variate forme de-a lungul secolelor, de la cea tribală, când bărbații umblau goi cu un șirag de frunze în jurul coapselor, până la cea antică, în care purtau togă sau medievală – când purtau tocuri (!) și până la cea contemporană, când merg în șlapi la mall. Dar niciunul din aceste detalii vestimentare nu îi face mai puțin bărbați. E adevărat că acum câteva mii de ani bărbatul trebuia să fie puternic fizic și bun la fugă prin pădure, dar să nu uităm că șeful de trib era întotdeauna ales dintre cei mai inteligenți, nu mai musculoși. Iar fusta din frunze nu le-a oprit evoluția. Tot evoluția este cea care le impune bărbaților din zilele noastre alte calități pentru supraviețuire, iar adaptarea este cheia.

Ca întotdeauna, unii merg împotriva curentului. Sunt nostalgici. Visează la vremurile apuse ale filmelor cu cowboy, când bărbații „adevărați” nu-și scoteau cizmele nici în pat, făceau baie o dată pe an, purtau barbă și mestecau tutun. Ah și trăgeau cu arma… din orice poziție. Unde e Tarzan, omul junglei, care se dădea pe liane și vorbea cu toate animalele? Unde e Rhett, din Pe aripile vântului, care iubea riscul jocurilor de noroc și comerțului cu produse de lux în timpul blocadei? Unde e Rick, din Casablanca, alcoolic, fumător înrăit și amorez de meserie? Să fie oare acesta etalonul „masculinității”?

Ce înseamnă un bărbat puternic?

Pentru unii, puterea și farmecul sunt cele descrise mai sus. Pentru alții, puternic e să vii cu plasele pline de la piață și să le cari pe scări, la etajul 4. Să-l duci pe cel mic la grădiniță dimineața și să faci lecțiile cu cel mai mărișor. Am o prietenă pentru care puternic ar fi să bați la vecinul de deasupra la 3 noaptea, să dea muzica mai încet; sau să oprească apa când începe să curgă prin plafon. Iar „puternicul” îi spune soției – du-te tu, că vorbești mai bine…

Poate că bărbații „răi” sunt atrăgători pe ecran, unde împușcă și îi bat pe „ăia răi”. Dar nu schimbă scutece și nu spală vase. Iar femeile au învățat să facă diferența. Au alte criterii de selecție a partenerilor. Inteligența e pe primul loc, dar nu singura. O însoțesc celelalte „atribute feminine”: atenția, grija, compasiunea. Nu mai sunt la modă fumătorii, cuceritorii, „șmecherii” și „durii”. Faima băieților răi a apus, se caută băieții buni. Inteligenți, educați, tați responsabili.

Poate că unii bărbați își vor simți amenințat statutul de lider între sexe. Iar liderii, după cum știți, nu trebuie să fie nevoiți să facă pe placul nimănui, ci doar pe al lor, personal. Doar femeile, cetățeni nevolnici de mâna a doua, au nevoie să își smulgă părul de pe corp, să-și aranjeze coafura zilnic și să își rupă spinarea pe tocuri de 15, ca să aibă succes. Bărbații sunt fermecători așa cum sunt. Ce-ar fi să fie și ei nevoiți să facă ceva eforturi estetice pentru a fi acceptați social? Unde am ajunge? Poate chiar la salonul de pedichiură, doamne ferește?…

E adevărat că bărbații de la Hollywood fac de multă vreme aceste eforturi. Și metrosexualii. Dar asta să fie norma?…

băieții răi ies din ring, băieții buni își pregătesc intrarea

foto: Pexels

Oricât ne-am împotrivi, nu putem opri curgerea firească a lucrurilor. Începuturile sunt dificile și discutabile, ca de obicei. Oare cum s-a simțit primul bărbat din istorie care a renunțat la părul de pe față? A sărit lumea pe el că e „efeminat”? Astăzi, rasul și tunsul bărbii e un simplu semn de civilizație. Dar prima femeie care și-a tuns părul scurt sau a purtat pantaloni? Au arătat-o cu degetul ca pe o „monstruozitate masculină”? Nu ne putem opri din etichetat, judecat și încadrat oamenii, iar sexul e cel mai important criteriu. Vrem să știm din prima dacă e femeie sau bărbat, ca să știm cu cine avem de-a face. Și cum ne comportăm, la rândul nostru. Bărbații trebuie să fie „puternici și curajoși”, iar femeile – frumoase și… bune mame! (dar asta e deja altă discuție).

De aceea curentul ăsta cu „efeminarea” bărbaților ne dă peste cap. Ne distruge pur și simplu canoanele. Tinerii vin tare din spate, lipsiți de prejudecăți și dogme, gata să schimbe lumea. Cum va arăta ea?

Iată de ce, dragi bărbați, ar fi bine să vă ascuțiți lamele de ras, pentru cazul în care femeile vă vor fără păr pe corp. Poate că merită să faceți un efort. Ele îl fac deja de decenii. Nu vă temeți să experimentați look-uri și ținute noi, că n-aveți ce pierde. Poate un pic din confort, dar s-ar putea să vă placă rezultatul. Iar femeile vor aprecia efortul. Nu mai trebuie să faceți pe durii. Puteți să vă arătați delicatețea și sensibilitatea și bunătatea. Bunătatea asta e la mare căutare, chiar dacă nu pare. Băieții buni au familie, poziție, prieteni; băieții răi au doar amintiri…

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.