Ea are 3 joburi sau o funcție de conducere solicitantă, încercând să se împartă între carieră și copii, el e șomer de câțiva ani și stă… acasă. E mai dificilă schimbarea de rol pentru un bărbat decât o femeie? De ce bărbatul casnic e motiv de conflict în familie și cum detensionăm situația…
Problema: În ultima vreme se întâmplă tot mai des într-un cuplu ca femeia să aibă un job mai solicitant decât partenerul ei, funcții de conducere și venituri pe măsură. Ea devine astfel principalul „producător” și cea care „ține” familia. El are un salariu mai mic, un post modest sau chiar e șomer, stă acasă și e nevoit să se ocupe de menaj. Tot el pare să sufere mai puternic de această schimbare de rol față de cel deținut în familia tradițională, când bărbatul aducea banii, iar femeia se ocupa cu treburile casnice. Paradoxal, ea pare să facă față mai bine responsabilităților diverse, dar amândoi se confruntă cu situații tensionate și niciunul nu știe să gestioneze problemele emoționale/psihologice ale partenerului. Există căsnicii care se destramă din cauza asta sau în orice caz nu merg bine, există certuri și reproșuri? Ce se întâmplă de fapt și ce ar trebui să facă cei doi ca să se adapteze cu bine situației?
Cum apare: În ultimul timp și mai ales în mediul citadin a apărut această schimbare, astfel încât rolurile sociale tind să se inverseze. Se pare că femeia este mai adaptabilă decât bărbatul la cerințele vieții practice și mai flexibilă.
De ce: Pentru că femeia a reușit de-a lungul vremii să își asume și partea masculină din ea însăși (animusul), pe când bărbatul nu a făcut prea mari progrese să își asume partea de feminitate (anima) din el însuși. Multe persoane, indiferent de sex, cred că a fi empatic corespunde la bărbat cu a fi „vulnerabil și pămpălau”. Aceasta prejudecată contribuie la lipsa de flexibilizare a bărbatului și îl împiedică să-și asume un altfel de rol decât cel tradțional.
Multe persoane, indiferent de sex, consideră că bărbatul empatic e „vulnerabil și pămpălău”.
În multe cupluri există o „luptă pentru putere” și control. Într-o societate în care controlul, cel puțin aparent, este deținut de bărbați și unde există un misoginism declarat sau mai puțin declarat, o asemenea schimbare de rol este greu acceptată. Pe vremuri, rolul tatălui se reducea la a aduce bani în casă. Motiv pentru care mulți tați au fost absenți din familie fizic sau emoțional, lucru care a marcat negativ multe generații de copii. Educația a fost în genere facută de mame. Și multe mame considerau că femeile sunt inferioare bărbaților.
Soluția: Mai întâi protagoniștii din cuplu au nevoie să conștientize situația și să scape de prejudecăți. Scăpând de prejudecăți se pot adapta la noul rol. Bărbații au nevoie să înțeleagă că având grijă de copil când soția este la serviciu le poate aduce multe satisfacții parentale și astfel își pot întări rolul de tată. De asemenea, bărbatul are nevoie de o bună stimă de sine astfel încât să facă față presiunii sociale (de multe ori bărbații râd de bărbatul care are grijă de copil și îl consideră „condus” de femeie). Este nevoie ca cei doi să își flexibilizeze rolurile și să nu ia schimbarea ca pe o știrbire a rolului, ci ca pe o îmbogățire. Multe conflicte se pot soluționa dacă partenerii își ajustează așteptările de rol.
Text de: Psiholog Cristiana Alexandra Levițchi – expert în Dezvoltare personală, Psihoterapie, Psihologie clinică, Parenting, Constelații sistemice, Brainspotting, Coaching, NLP, Supervizare psihologie clinică, formator Asociația Expertpsy Site, blog, cărți, articole
vezi și Mamele de băieți – diferite de cele de fete?
- Cum recunoști un cuplu longeviv – 10 indicii - July 19, 2016
- Mamele de băieți – diferite de cele de fete? - July 18, 2016
- Bărbatul casnic – motiv de divorț? - July 18, 2016
Comments