Bill Gates dezvăluie care e cea mai bună investiție

Bill Gates dezvăluie care a fost cea mai bună investiție pe care a făcut-o de-a lungul anilor și nu, nu este cea în Microsoft. Magnatul industriei IT spune că investiția în sănătatea globală, în grupurile care achiziționează și distribuie medicamente au fost cele mai rentabile în timp, atât în privința banilor cheltuiți, cât și a numărului de vieți salvate.

Bill Gates despre cea mai bună investiție făcută de-a lungul anilor

„Tehnologia este o afacere de succes ori un eșec, cel mai adesea eșec”, scrie Gates într-un articol publicat recent în Wall Street Journal. „Întodeauna am prevăzut ca doar 10% din tehnologia mea să reușească – și a reușit, într-adevăr. Restul de 90% m-am așteptat să cadă.”

Gates recunoaște că atunci când a lăsat Microsoft în favoarea unei cariere în domeniul caritabil, s-a gândit că nivelul lui de succes va rămâne constant. „Descoperirea unui vaccin nou, m-am gândit, va fi la fel de dificilă ca descoperirea următorului unicorn tehnologic”, a explicat el. Dar s-a înșelat – cu vaccinurile e mult mai greu.

Totuși, există în domeniul medical un tip de investiție al cărei succes l-a surprins. Nu în marile descoperiri, ci în ceva mult mai banal, dar mult mai rentabil: achiziția și distribuția de medicamente și echipamente medicale aflate deja pe piață. „Să cumperi medicamente și să le duci unde este nevoie pare un lucru simplu, chiar plictisitor, dar nu este așa”, continuă el. „Salvarea de vieți în țările sărace înseamnă adesea să duci medicamente în sate izolate și zone de război.”

În ultimii 20 de ani, Fundația Bill și Melinda Gates a desfășurat programe de 10 miliarde de dolari în domeniu. Gates numește și trei organizații beneficiare ale unor părți din cele 10 miliarde pentru salvarea de vieți: Gavi – Vaccine Alliance, Global Fund, Global Polio Eradication Initiative. Acestea au contribuit la furnizarea de vaccinuri, medicamente, plase pentru paturi și alte obiecte medicale folosite în lupta cu diverse boli, cum ar fi malaria, SIDA, tuberculoza și poliomielita în țările în țările din lumea a treia. „Aceste organizații nu sunt neimportante sau de care ne putem lipsi. De fapt, ele sunt probabil cea mai bună investiție pe care fundația noastră a făcut-o vreodată.”

Gates consideră că impactul acestora a fost semnificativ. De exemplu, de la începutul mileniului 3, numărul deceselor la copiii sub  5 ani din țările sărace a scăzut cu 40%. În același timp, decesele cauzate de SIDA s-au redus la jumătate iar cazurile de polio aproape au dispărut, cu un număr de numai 31 de îmbolnăviri în 2018.

„Evident, cheia acestui succes a fost salvarea de vieți”, scrie el. „Dar reușita a fost și în domeniul investițiilor, așa cum sunt ele concepute în mod tradițional: au adus bogăție, pentru că oamenii, în loc să zacă în pat bolnavi, au mers la muncă sau la școală.”

Conform calculelor făcute de Copenhagen Consensus Center – un grup american de experți care examinează și prioritizează soluțiile găsite problemelor globale pe baza analizei costurilor, Gates a reușit să compare succesul economic al inițiativelor lui față de acela al altor posibile soluții. De exemplu, investind cele 10 miliarde de dolari în energie, profitul ar fi fost de 150 de miliarde. În infrastructură, de 170 de miliarde. În schimb, investiția de 10 miliarde de dolari în achiziția și vânzarea de produse medicale a dus în final la beneficii sociale și economice de aproximativ 200 de miliarde de dolari. Impresionant, nu?

sursa: The Wall Street Journal

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.