Unele boli apar mai frecvent la bărbați, altele – la femei. Uneori medicii nu au nicio explicație pentru aceste predispoziții, alteori vorbesc despre genetică, fiziologie și hormoni. Află mai multe despre riscurile medicale legate de gen și de ce există boli împărțite pe sexe.
Bărbați
Multe dintre riscurile pentru sănătatea bărbaților depind de comportamentul acestora. În general, bărbații își asumă riscuri mai mari și au o rată ridicată de rănire și îmbolnăvire. De asemenea, au obiceiuri alimentare mai puțin sănătoase. Unii ar spune și că bărbații merg mai rar la medic decât femeile. Dar nu ne ocupăm acum de riscurile legate de comportament pentru sănătatea bărbaților, ci de cele anatomice, hormonale și genetice.
Afecțiuni cardiace. 39% dintre bărbații de 65 de ani și peste suferă de o boală de inimă, comparativ cu 27% dintre femeile din același grup de vârstă.
De ce. Pentru că majoritatea femeilor au corpul în formă de pară, în timp ce bărbații au în general formă de măr. Asta înseamnă că, atunci când se îngrașă, femeile depun grăsime pe șolduri și coapse, iar bărbații pe talie și burtă. „Bărbații acumulează suplimentul de greutate la mijloc”, spune Pamela Strauss, medic internist la Rush University Medical Center. „Acest tip de grăsime, cunoscută ca grăsime viscerală, reprezintă pentru inimă un factor de risc important, pe care femeile nu-l au.”
Pentru că bărbații nu sunt protejați de estrogen. Acest hormon le ajută pe femei să-și păstreze colesterolul la un nivel scăzut, reducând astfel unul din riscurile majore pentru inimă. Totuși, riscul crește și la femei după vârsta menopauzei.
Boala Parkinson. Frecvența acestei afecțiuni neurologice este cu 50% mai mare la bărbați decât la femei.
De ce. Cercetătorii sugerează că și aceasta ar putea avea legătură cu estrogenul, care protejează funcția neurologică activând anumite proteine sau prin interacțiunea cu moleculele radicalilor liberi. Fără estrogen, bărbații nu au nici protecție.
În plus, mai multe studii au descoperit că boala Parkinson ar putea avea o componentă genetică, legată de cromozomul X al sexului masculin.
Alte boli mai des întâlnite la bărbați decât la femei: autismul, calculii renali, pancreatita.
Femei
Și riscurile pentru sănătatea femeilor sunt explicate anatomic și hormonal. Iată câteva exemple:
Accidentul vascular. Lumea confundă adesea bolile de inimă cu accidentele vasculare, poate și pentru că de obicei sunt tratate împreună. Dacă bărbații suferă mai adesea cu inima, femeile au un risc mai ridicat de AVC. Asta pentru că estrogenul le protejează inima, dar nivelurile fluctuante de estrogen le îmbolnăvesc vasele de sânge.
În SUA se înregistrează anual cu 55 mii mai multe cazuri de accidente vasculare la femei decât la bărbați. În România nu există date precise, dar numărul lor a crescut per total, odată cu scăderea vârstei pacienților (peste 30% dintre ei au vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani)
De ce. „Femeile nu sunt conștiente de efectele estrogenului asupra riscului de accident vascular”, spune Mahtab Sohrevardi, endocrinolog la Rush Medical Center. „Poate că știu că pilula contraceptivă și tratamentul de substituție hormonală cresc riscul de AVC, dar nu înțeleg întregul mecanism, care ține de modificările importante ale nivelurilor de estrogen.”
Aceste fluctuații (creșteri și scăderi bruște) în nivelul de estrogen, și nu estrogenul însuși – sunt cele care cresc riscul de coagulare a sângelui.
Pilula contraceptivă (combinație de hormoni) crește riscul apariției accidentului vascular la femei. Un raport al American Stroke Association susține că femeile care iau pilula sunt supuse unui risc dublu de AVC față de cele care nu o folosesc. Anticoncepționalele orale pot duce la tromboze (formarea de cheaguri pe vase de sânge). Cheagurile migrează în vasele de sânge ale creierului, unde provoacă AVC; sau ale inimii, unde duc la infarct miocardic. Riscul de accident vascular legat de contraceptivele orale crește cu vârsta și în cazul fumătoarelor.
AVC-ul înregistrează frecvențe crescute la persoane tinere, femei și bărbați deopotrivă. Un motiv ar fi obezitatea în creștere. Obezitatea înseamnă și hipertensiune, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
De asemenea, se pare că există o legătură între migrene și AVC. Migrenele, mult mai des întâlnite la femei decât la bărbați, au fost asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral. De ce? Pentru că migrenele (puternice) duc la spasme ale vaselor de sânge, care pot întrerupe circulația sângelui și forma trombi, care la rândul lor duc la AVC.
Osteoporoza. Aproape 80% din cele 10 milioane de americani cu osteoporoză sunt femei.
De ce. Femeile au din start oase mai subțiri și mai mici, cu mai puțin țesut osos decât bărbații. În cea mai mare parte a vieții lor (perioada fertilă) oasele femeilor sunt protejate de estrogen, care menține calciul în oase. Către menopauză însă, femeile încep să piardă din estrogen și, odată cu el, și masă osoasă. Această pierdere implică și un risc major: 50% dintre femeile peste 50 de ani suferă o fractură din cauza osteoporozei.
Alte afecțiuni mai frevente la femei decât la bărbați: migrene, Alzheimer, probleme urinare, scleroză multiplă.
Diabetul. Deși afectează bărbați și femei deopotrivă, diabetul crește riscul bolilor de inimă mai mult la femei decât la bărbați. Diabetul crește riscul de afecțiune cardiacă al femeilor (care altfel au un risc mai scăzut), aducându-l la același nivel cu cel al bărbaților.
Sursa: Rush University Medical Center
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments