Borsec, cea mai cunoscută apă minerală naturală a românilor, a fost îmbuteliată industrial pentru prima dată în anul 1806 și este astăzi una dintre cele mai vechi industrii din Europa și din lume. După 215 ani de la prima îmbuteliere industrială, izvoarele Borsecului rămân pline de energie, iar viitorul sperăm a fi cel puţin pe măsura trecutului său prestigios.
V-aţi gândit vreodată că, atunci când deschideţi o sticlă de apă minerală, sunteţi martorii unui moment unic, în care apa reîntâlneşte aerul, după zeci, sute sau chiar mii de ani de peregrinări prin adâncurile întunecate ale pământului? Sau că picăturile de ploaie din care a luat naştere apa minerală au atins suprafaţa pământului într-o epocă lipsită de poluare, cu mult înainte de efectele din atmosferă ale experienţelor chimice sau atomice? Sau că impulsul nervos cu care mâna a desfăcut capacul sticlei a fost facilitat de ionii de sodiu, potasiu sau magneziu proveniţi din apa minerală băută în urmă cu câteva zile?
Da, par scenarii SF, dar ele sunt doar adevăruri bine argumentate ştiinţific. Ele demonstrează importanța calității apei pe care o bem zilnic și că felul în care ne alegem apa este crucial în sănătatea noastră. Iată de ce, la 215 ani de la prima îmbuteliere a apei de la Borsec, ar fi bine să aflăm câte ceva despre izvoarele din Borsec: cum au fost descoperite, istoria acestei ape, calitățile și proprietățile ei curative.
De unde provine numele Borsec?
Borsec este un nume care se identifică cu apa minerală românească. Numele Borsec provine, după unii autori, de la expresia generică borviz (apă minerală) şi borviz szek (scaunul apei minerale), denumire care se dă, în general, locului de unde iese apa din pământ. Din prescurtarea acestor două cuvinte, eliminându-se cuvântul viz (apa), care se subînţelege, a rezultat cuvântul Borsec.
După o altă versiune, Borsec provine de la denumirea apă pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru având calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici şi numele pârâului principal al depresiunii – denumit pârâul Vinului, iar cuvântul szek (scaun) reprezintă forma politico-administrativă de organizare a vechilor scaune de judecată ale populaţiei autohtone.
O a treia versiune este Borsek provinind din slavul Borseg ( fonetic scris in grafia maghiara Borszeg) ce înseamnă poiana dintre brazi. Pe hărțile imperiale de la sfârșitul secolului XVIII apare în dreptul localității Borsec toponimul Borszeg.
Cum au fost descoperite izvoarele și proprietățile lor benefice
Istoria începe mult mai în urmă în timp când apa Borsec a devenit faimoasă datorită proprietăţilor sale curative. Cunoaşterea izvoarelor Borsecului datează de pe vremea romanilor, care le-au descoperit după cucerirea Daciei.
În sec 16, apa minerală Borsec era transportată în butoaie de stejar la Curtea domnească din Alba Iulia, pentru tratamentele lui Sigismund Bathory
În secolul al XVI-lea, apa minerală de la Borsec lua drumul curții domnești de la Alba Iulia, în butoaie de stejar, pentru tratamentele lui Sigismund Bathory. Principele împărtășește cu suveranii Vestului – în special cu casa imperială de la Praga, minunea izvorâtă din pântecul Borsecului, dându-i faima internațională.
Încă din secolul al XVIII-lea Borsecul era renumit ca staţiune balneo-climaterică datorită calităţilor terapeutice ale apelor sale minerale, bolnavi din toate părţile Europei mergând la Borsec pentru tratament.
Anul 1803 se leagă de povestea vienezului Valentin Gunther, care, bând din apa Borsecului, se vindecă miraculos de o boală considerată incurabilă la acea vreme. Uimit și sedus de calitățile sale, acesta își propune să convingă o rudă a sa, consilier municipal la Viena, să toarne minunea în sticle și să o facă accesibilă lumii întregi.
Consilierul se numea Anton Zimmethausen, care, în 1805, îşi mută reşedinţa la Borsec şi începea o amplă campanie de construcţii de drumuri şi a unei fabrici de sticlă, ajutat de Eisner, un experimentat sticlar. O dată cu el, din Austria, Boemia, Bavaria şi Polonia au sosit în Borsec experţi în fabricarea sticlei. Numele acestora s-au păstrat până astăzi prin urmaşii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzky sau Eigel. Pentru vienezul Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult. Construirea fabricii de îmbuteliere a apei a reprezentat visul împlinit al vieţii sale.
Prima îmbuteliere industrială
Astfel, în 1806, Zimmethausen şi Eisner încep îmbutelierea industrială a apei Borsec.
Trei milioane de litri de apă minerală erau îmbuteliaţi şi transportaţi cu carele în Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria şi Viena. Se spune că în acea vreme îmbutelierea se făcea doar în zilele cu lună plină, atunci când presiunea atmosferică era maximă, pentru a crește și a lega astfel și conținutul de dioxid de carbon al apei minerale. Borsec a devenit industrie şi a dat posibilitatea unui număr tot mai mare de oameni să beneficieze de gustul şi de calităţile curative ale apei sale minerale.
În 1851 apare primul sigiliu ce confirma titlul de Regina apelor minerale din Ardeal al apei minerale naturale Borsec, iar câțiva ani mai târziu se construiește a doua fabrica de îmbuteliere concomitent cu dezvoltarea fabricii de sticlă.
În 1861 are loc construcția primului sistem centralizat de apă potabilă și canalizare care să protejeze sursa de apă minerală Borsec. Din acel moment, apa minerală naturală Borsec se îmbuteliază numai în flacoane de sticlă făcute în Borsec și sigilată cu dopuri special inscripționate cu Borsec, deoarece se confruntau cu încercari de falsificare și concurență neloială a unor ape îmbuteliate în zona Biborțeniului, care foloseau flacoane asemănătoare și își denumiseră produsul Borhegy borviz, asemănător cu Borszeki borviz.
Recunoașterea internațională
Încă de la începuturile sale industriale, Borsec a fost încununată cu titlul de „Regină a apelor minerale” de către Împăratul Franz Josef. Mai aproape în timp, în anul 2004, la cea mai importantă competiţie de profil care are loc în Statele Unite, Borsec a primit titlul de „Cea mai bună apă minerală din lume”.
În 215 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 40 de miliarde de litri de apă minerală naturală!
Aceste succese ilustrează faptul că România are cu ce să se mândrească, are valori care trebuie recunoscute, susţinute şi purtate cu demnitate peste tot în lume. „Sunt foarte bucuroasă că pot avea în grijă acest brand minunat, această apă deosebită, că Borsec crește an de an atât în preferințele consumatorilor, dar și în cotă de piață, câștigând tot mai multe inimi. Raportat la anul 1806, în prezent se îmbuteliază cu aproape 16.000% mai mult”, a declarat Mihaela Drăghici, Director PR Romaqua Group.
Apa minerală naturală Borsec, descoperită de peste 2000 de ani, reprezintă cu adevărat una dintre cele mai generoase şi valoroase bogăţii ale naturii. De-a lungul istoriei, Borsec a rămas una dintre cele mai bune ape minerale naturale din lume, atât din punctul de vedere al calităţii, cât şi al proprietăţilor curative.
Borsec este un nume care se identifică cu apa minerală românească. De la 3 milioane de litri de apă minerală cât se îmbuteliau în 1806, anul trecut s-a ajuns la peste 480 de milioane de litri, iar acest lucru se datorează tehnologiei moderne de îmbuteliere, de mare capacitate.
Calitatea excepțională a apei Borsec a fost confirmată de-a lungul timpului de cele mai prestigioase organizații internaționale, fiindu-i acordate zeci de premii, medalii și distincții.
Din anul 2010, Romaqua Group este Furnizor al Casei Regale a României prin apele minerale naturale Borsec, pe baza recomandării făcute Majestăţii Sale şi Familiei Regale de către comitetul particular de experţi.
În 2004, Borsec este desemnată „Cea Mai Bună Apă Minerală din Lume” în cadrul competiţiei Berkely Springs International Water Tasting Awards, West Virginia.
În același an, Apa minerală naturală plată Borsec primeşte Medalia de Aur la expoziţia internaţională de la Poznan, Polonia.
În 2005, Borsec primeşte Medalia de Aur la concursul internaţional de selectie a calităţii Monde Selection, Bruxelles.
Timp de 10 ani la rând (2006 – 2015) Borsec câştigă titlul Trusted Brand, fiind cea mai de încredere apă minerală naturală a românilor. Borsec a câștigat de câteva ori și titlul Cel mai puternic brand românesc, dar și cel de Superbrand.
Borsec este lider pe piața apelor îmbuteliate, cu o cotă de piață în volum de 31,7%, și 35,7% în valoare, conform datelor furnizate de compania Market Vektor. Exportul de apă minerală naturală Borsec, deși este doar un export de imagine, nefiind un obiectiv major al companiei Romaqua Group, se realizează în 20 țări.
Borsec a devenit în cele peste două secole un succes industrial românesc imens, o veritabilă valoare naţională, cunoscută şi recunoscută atât în ţară cât şi în străinătate. Sunt puţine mărci atât de vechi în lume, cu o asemenea longevitate şi cu un asemenea prestigiu.
Proprietățile curative ale apei minerale naturale Borsec. Analize și studii medicale
Cercetări ale efectelor terapeutice s-au realizat încă din 1773, când profesorul Krantz Heinrich, din însărcinarea margrafului Austriei, a studiat și evidențiat calitățile izvoarelor Principal și Lobogó (dispărut în 1926). În 1774, L. Wagner publică un studiu privind apele minerale din Borsec, în revista „Academische Dissertat”. În 1825, dr. Schneit Dániel scrie lucrarea „Izvoarele minerale ale Borsecului”. În 1863 J. Meyr, iar în 1873 dr. Neustadter au analizat efectele îmbăierii cu apă Borsec și au început construirea unor băi curative, cunoscute sub denumirile de Lobogó, Lázár, Ó-Sáros și Uj-Sáros.
În 1890 apa minerală naturală „Borsec ajungea în America, unde se instituise o rețea de cabinete pentru tratamente, în China (Pekin), în Egipt, Rusia, Italia, Turcia și Grecia iar cea mai mare parte în România și în Moldova” (Hanko Vilmos – 1896).
În 1893, în jurnalul „Siebenburgische Quartalschrieft”, sunt enumerate noi afecțiuni ce puteau fi vindecate cu ape minerale de Borsec.
Primele analize științifice ale compoziției chimice sunt realizate în 1927, în laboratoarele universităților din București, Budapesta și Cluj. Acestea atestau că apele minerale naturale Borsec au un conținut echilibrat de minerale, o cantitate scăzută de fier și o concentrație ridicată și stabilă de dioxid de carbon natural.
215 ani cu Borsec
Ultimele două secole consemnează istoria de fiecare zi a industriei marca Borsec. Cantitativ, cei peste 215 ani de Borsec înseamnă peste 40 de miliarde de litri de apă minerală îmbuteliată.
Romaqua Group Borsec, societate cu capital integral autohton și privat, înființată în anul 1998, a realizat investiții importante care se ridică până acum la peste 250 de milioane de euro, mizând în primul rând pe tehnologii și echipamente de vârf la nivel mondial, care să asigure obținerea unui produs la cel mai înalt standard calitativ.
Cifra de afaceri a grupului a crescut constant în fiecare an, astfel că în 2020 a depășit 172 milioane de euro. Preocuparea pentru un standard calitativ înalt a făcut ca Romaqua Group să fie prima firmă româneacă de îmbuteliere care a primit certificarea conform ISO 9001 Sistemul de management al calității. Compania are peste 2.200 de angajați repartizați în 7 fabrici, în localitățile: Borsec, București, Bușteni, Sebeș, Stânceni.
Fabrica de bere de la Sebeș este un proiect greenfield finalizat în anul 2008 și beneficiază de cea mai nouă tehnologie disponibilă în acel moment la nivel mondial.
Romaqua Group Borsec are în portofoliu mărci puternice: apele minerale naturale Borsec, apa minerală naturală Stânceni, apa minerală naturală Aquatique, băuturile răcoritoare Giusto, berile Albacher, Dorfer si Mulbacher. Succesul Romaqua Group ilustrează faptul că România are cu ce să se mândrească, are valori care trebuie recunoscute, susținute și purtate cu demnitate peste tot în lume.
Citește și:
Apa minerală naturală carbogazoasă sau apă de la robinet? Rezultatele studiului Borsec
- Ochii îți trădează vârsta. Ce zici de varianta cu 10 ani mai puțin? - October 4, 2024
- Ramses: Marele faraon al Egiptului, serial în premieră la Viasat History - October 4, 2024
- Un păr mai des și mai plin în 30 de zile, promite Nioxin - October 4, 2024
Comments