Cu cât mai multă cafea bei, cu atât mai multe dulciuri ai mânca, susțin cercetătorii. Un studiu recent realizat la Universitatea Cornell (Ithaca, NY) a descoperit două lucruri uimitoare despre cafea: primul ar fi că această băutură miraculoasă ne modifică până la dispariție percepția gustului dulce, așadar cafeaua ne crește pofta de dulciuri; al doilea, că recunoscutule efecte de creștere a nivelului de alertă și energie atribuite cofeinei se mențin și în cazul consumului de cafea decofeinizată, ceea ce duce la concluzia că, bând cafea, beneficiem din plin de efectul placebo.
Cafeaua a fost descoperită și cultivată în Etiopia secolului al XI-lea – o plantă cu flori cu miros de iasomie și fructe asemănătoare cireșelor. Frunzele se fierbeau, iar „ceaiul” era folosit în scopuri terapeutice. Boabele de cafea sunt de fapt sâmburii „cireșelor”, iar consumul cafelei a devenit popular ceva mai târziu, întâi în peninsula arabă și apoi în Turcia, unde boabele au căpătat valențele prăjirii (în tigăi de aramă) și preparării cafelei (la nisip) din timpurile moderne. Se pare că, deși n-au apreciat de la început gustul ei amar, oamenii au fost cuceriți în cele din urmă de aroma cafelei și efectele ei „miraculoase”.
Încercând să-i afle secretele, o echipă de cercetători americani de la Universitatea Cornell a descoperit că proprietățile energizante ale cafelei își au originea în suprimarea receptorilor de adenozină din creier. Aceștia joacă un rol important în relaxare și somn. Suprimând activitatea receptorilor, o ceșcuță de espresso ne trezește brusc. Doar că acești receptori au un rol important și în sensibilitatea papilelor gustative, iar diminuarea lor ne scade drastic abilitatea de a simți gustul dulce. Iar dacă nu reușim să simțim dulcele, s-ar putea să vrem tot mai mult.
Studiul a cuprins un număr de 107 voluntari, împărțiți în 2 grupuri: unul a băut cafea decofeinizată, în care s-au adăugat 200 mg de cofeină – cam câtă se găsește într-o ceașcă de cafea tare. Al doilea grup a băut cafea decofeinizată, simplă. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Food Science. Interesant a fost faptul că, deși toate cafelele au fost îndulcite cu exact aceeași cantitate se zahăr, celor care au băut cafea decofeinizată simplă li s-a părut că băutura lor e mai dulce decât cei care au băut cafeaua cu adaos de cofeină (primii au dat note mai mari gustului dulce al cafelei).
„Când bei cafea cu cofeină, ți se schimbă percepția gustului, pe o durată mai mare sau mai mică”, spune Robin Dando, unul dintre conducătorii studiului. Cafeaua atenuează puternic percepția gustului dulce (de obicei pe termen lung), dar nu a avut nicio influență asupra celorlalte gusturi, amar ori sărat.
Și asta nu e tot. Cercetătorii i-au rugat pe participanți să descrie și cât de energici și vioi se simt după ce au băut cafeaua. Ambele grupuri au raportat niveluri egale de energie. Și nimeni nu a fost în stare să-și dea seama dacă au băut cafea decofeinizată sau cu adaos de cofeină. Se pare că simpla acțiune de a bea o cafea este suficientă pentru a produce senzația de vioiciune și alertă asociate acestei băuturi. Pe scurt, băutul cafelei se bucură de un puternic efect placebo.
„Gândiți-vă la câinele lui Pavlov. Băutul cafelei – cu aroma și gustul specifice – este urmat de obicei de o creștere bruscă în nivelul de atenție”, spune Dando. „Așa că participanții s-au simțit mai alerți chiar și atunci când au băut cafeaua fără cofeină. Ceea ce pare important este acțiunea în sine de a bea cafea. Simplul gând că ai făcut gestul care te trezește, chiar te face să te simți mai treaz.”
- OPI cucerește topurile toamnei cu noua colecție Metallic Mega Mix - September 8, 2024
- IKEA a aflat de ce dormim prost și cum ne îmbunătățim somnul - September 8, 2024
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
Comments