Câine sau pisică? Cum ne alegem cel mai potrivit companion patruped?

În ultimul an am petrecut mai mult timp acasă şi mai mult timp cu prietenul nostru patruped. O ocazie să ne bucurăm de prezenţa lui şi să îi acordăm mai multă atenţie. Medicul veterinar Raluca Zvorăşteanu ne dă câteva sfaturi despre cum să ne alegem animalul de companie potrivit cu personalitatea noastră şi timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru îngrijirea lui.

Raluca Zvorăşteanu a absolvit Medicina Veterinară în 2004 şi a lucrat o vreme la DSV Ilfov, controlul alimentelor. Nu neapărat într-un post pe care şi-l dorea, dar unul disponibil la acea vreme. În paralel a lucrat cu jumătate de normă la un cabinet veterinar, unde, ca medic stagiar, s-a ocupat inclusiv tunsul animalelor de companie. Aşa a descoperit numeroasele probleme stomatologice ale căţeilor şi s-a decis să se specializeze în acest domeniu ce nu prea părea luat în seamă de nimeni. Stăpânii de animale vor să aibă animale frumoase, dar sunt mai puţin atenţi la problemele dentare ale acestora, la dinţii lor înnegriţi sau fracturaţi, care pot să provoace dureri sau probleme grave de sănătate.

În 2006 a achiziţionat primul aparat de detartraj şi a început să se ocupe mai îndeaproape de dinţii pacienţilor patrupezi. De-atunci, au trecut 15 ani timp în care Raluca a absolvit un master, un doctorat şi numeroase cursuri, workshopuri si conferinţe internaţionale pe teme de stomatologie veterinară. A înfiinţat cabinetul Qincyvet – Stomatologie Veterinara, este membru fondator şi preşedinta Societăţii  Române de Chirurgie Orofacială şi Stomatologie veterinară RSVD (Romanian Society of orofacial surgery and veterinary dentistry). Şi este cea care a adus Stomatologia Veterinară ca nouă disciplină la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii Spiru Haret, unde dr Raluca Zvorăşteanu este lector universitar.

Având în vedere experienţa ei privind sănătatea animalelor de companie, am rugat-o să ne împărtăşească câte ceva din secretele meseriei.

Câine sau pisică? Cum ne alegem animalul de companie potrivit

Dr Raluca Zvorăşteanu: Cel mai important lucru este timpul pe care eşti dispus să-l petreci cu animalul şi ce apropiere vrei să dezvolţi cu el. Sunt animale care au nevoie de îngrijire/curăţare a spaţiului delimitat în care stau (peşti, hamster, reptile, păsări) şi altele care necesită plimbare, cum sunt câinii. Pisica, de exemplu, este ideală pentru a fi crescută în apartament. Se adaptează foarte bine unui spaţiu delimitat, nu necesită plimbare şi tolereazo foarte bine absenţa proprietarilor de acasă. Are nevoie doar de apă, mâncare, o litieră curată şi ceva jucării. Câinele, în schimb, are nevoie şi de plimbare şi în general nu agreează să stea prea mult timp singuri în casă. Totuşi, sunt companionii ideali şi alegere minunată pentru familiile cu copii. Legătura care se realizează între căţel şi copil este una deosebită, care aduce beneficii în dezvoltarea copilului.

Alegerea unui animal de companie potrivit, dacă:

  • Vreau un câine liniştit, care lasă puţin păr şi nu are nevoie de prea multă mişcare.

Câinele chinezesc cu creastă este o rasă de câine fără păr, de dimensiuni mici (5-6 kg) cu un temperament liniştit şi sunt ideali pentru apartament.

Bichonul havanez şi bichonul fries sunt căţei de talie mică, cu părul creţ şi pufos (fries) sau lung şi mătăsos (havanez). Nu le cade părul, dar au nevoie să fie periaţi periodic. Se adaptează uşor în orice mediu şi la un nivel de activitate moderat, preferă să fie alintaţi şi ţinuţi în braţe.

  • Vreau un câine prietenos cu copiii şi cu chef de joacă.

Pudelul este un căţel dornic de socializare, uşor de dresat şi ataşat stăpânului. Blana nu îi cade, dar are nevoie de o îngrijire mai specială, care include periat, pieptănat şi tuns.

Shih Tzu sunt căţei energici, sociabili, veseli şi care iubesc copiii.

În categoria căţeiloe de talie mare, alegerile sunt mai extinse:

Golden Retriever este un câine iubitor, cu multă răbdare, vesel şi foarte activ.

Labrador Retriever iubeşte copiii. Sunt căţei utilitari, folosiţi la persoanele cu dizabilităţi şi copii, se adaptează în orice mediu.

Ciobănescul german este unul dintre cei mai inteligenţi câini, parteneri de joacă ideli şi prieteni de nădejde.

Rasa Beagle sunt câini energici, neobosiţi în joaca cu cei mici.

Collie e o rasă de câini inteligenţi, prietenoşi cu copiii şi dornici de socializare.

  • Vreau un câine potrivit ca mărime, care se dresează uşor

Rasele Caniche sau Pudel de talie mare pot fi un candidat ideal. Pot atinge 7-8 kg, se dresează uşor, sunt inteligenţi. Boxerul este prietenos, devotat şi ascultător, dar uşor încăpăţânaţi, de aceea se recomandă ca începerea dresajului să se facă la vârste mici.

  • Vreau o pisică prietenoasă, cu părul scurt şi care poate sta singură pe timpul zilei, când stăpânii sunt la serviciu.

Pisicile, indiferent de rasă, se simt bine şi dacă stau singure. Ele sunt animalele de companie ideale dacă ai puţin timp de stat acasă, cu atât mai puţin de plimbare.

Albastru de Rusia este o pisică cu păr scurt, prietenoasă, inteligentă şi chiar uşor de dresat.

British Shorthair sunt foarte simpatice, torc mult şi sunt foarte prietenoase.

Pisică

Pisică British Shorthair

  • Vreau un animal care nu are nevoie de prea multă îngrijire. 

Aici se încadrează foarte bine toate pisicile. Schema de îngrijire a pisicilor e destul de simplă, dacă respectăm protocolul profilactic şi schema de vaccinare, care e mult mai simplă comparativ cu a unui câine.

Ar mai fi rozătoarele (iepuri, veveriţe, veveriţe Degu, porcuşor de Guineea, chinchilla) animale extrem de curate şi inteligente. Iepurele a devenit extrem de popular în ultima perioadă în rândul celor care vor un animal de companie. Acesta nu necesită o îngrijire excesivă, ci doar respectarea unor reguli de nutriţie.

Care sunt rasele de câini şi pisici expuse la boli cronice?

Dr Raluca Zvorăşteanu: Discuţia poate fi foarte stufoasă. Pe scurt, recomandarea ar fi să vă luaţi animalul din surse sigure (eventual de pedigree) pentru a avea la dispoziţie şi un istoric al liniei din care provine.

Rasele cu păr scurt (Bulldog francez, englez şi Bulldog Terrier, Boxer, Dog de Bordeaux, Charpei, Doberman etc.) suferă destul de frecvent de boli dermatologice (dermatită alergică, dermatită atopică).

Rasele de talie mare (Terranova, Rottwailer, Ciobănesc german) se confruntă cu probleme osoase (displazii). Majoritatea câinilor de talie mare, când îmbătrânesc, se confruntă cu afecţiuni degenerative la nivel vertebral şi au probleme cu trenul posterior (ciobănesc german, ciobănesc românesc, caucazian, terranova etc.)

Probleme ale coloanei vertebrale au şi câinii cu corpul lung şi membre scurte (basset, teckel).

Câinii de talie mică (Shis Tzu, Bichon, Yorkshire Terrier, Westie, Scharpei, Dog de Bordeaux) sunt predispuşi la afecţiuni oculare şi stomatologice.

La probleme dentare sunt predispuse şi rasele brahicefalice (n.r. – rasă cu faţa „turtită”.

Rasele brahicefalice au maxilarul inferior normal în raport cu corpul, cel superior fiind mai scurt. Rasele au fost create în scop estetic, dar compromise din alte puncte de vedere, după cum vom vedea în continuare).

Shar Pei, Shi Tzu (mijloc) French Bulldog (dreapta)

Câinii şi pisicile brahicefalice au o patologie aparte. Sunt predispuşi la probleme respiratorii, cardiologice (Yorkshire , Schitzu, Bichon) dermatologice, stomatologice şi otite.

O altă categorie o reprezintă animalele de companie lipsite de păr (pisica Sfinx, Terrierul american fără păr, câinele argentinian). Acestea se termoreglează greu şi au predispoziţie la boli dermatologice.

Cele mai rezistente şi cu mai puţine afecţiuni sunt câinii şi pisicile din rasa comună, poate şi pentru că nu există o monitorizare a acestora. O toleranţă crescută la boli au şi câinii Labrador, Golden, Husky şi Pudel.

Citeşte şi:

Dinţii lor, la fel de importanţi ca ai noştri! Sfatul medicului veterinar Raluca Zvorăşteanu

Cum le oferim cea mai bună îngrijire prietenilor noştri patrupezi. Cum s-au înmulţit cazurile de intoxicaţie cu produce chimice de curăţare şi cum putem să ne protejăm animalele de acest risc.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.