Căpșunele – 6 beneficii pentru sănătate și viață lungă

Recunosc, sunt fructele mele preferate. Delicioase, parfumate, dau aromă și savoare oricărui desert. Dar mai ales sunt benefice sănătății. Află la ce sunt bune căpșunele.

2

Căpșunele fac parte din familia trandafirilor și se cultivă în peste 600 de specii și varietăți. Pe la 1714, un inginer francez aflat în America de Sud a descoperit că varietățile de căpșuni din Chile și Peru sunt mult mai mari decât cele din Europa. A adus răsaduri în Franța pe care le-a plantat alături de o specie din America de Nord. Hibridul rezultat avea fructe mari, dulci și zemoase.

Știai că 8 căpșune conțin mai multă vitamina C decât o portocală medie? Căpșunele mai sunt bogate în acid folic, potasiu și fibre. Sunt pe locul al doilea (după prune) în ce privește conținutul de fenoli și antioxidanți, în special substanțe flavonoide care previn cancerul și bolile de inimă (antocianine, acid elagic, quercitină, catehină și kemferol).

Romanii credeau că aceste fructe combat inflamația, febra, infecțiile gâtului, pietrele la rinichi, halitoza, guta și bolile de sânge, ficat și splină. Astăzi nu mai credem că sunt un remediu universal, în schimb am aflat la ce sunt bune căpșunele, de fapt.

1. Efect anticancerigen demonstrat

Un grup de cercetători de la Harvard a studiat efectul anticancerigen al căpșunelor, cu condiția ca acestea să fie cultivate organic. În cadrul unui studiu in vitro, realizat pe celule afectate de leucemie, ei au descoperit că extractul din frunze de căpșuni a avut un efect important împotriva celulei canceroase. Un alt studiu a descoperit că fructul inhibă creșterea celulelor de cancer de colon și de sân. Acidul elagic din căpșuni are un efect important împotriva cancerului estrogeno-dependent (funcție de blocare a estrogenului eliberat de cancer).  Efectul se păstrează și în cazul fructelor congelate imediat după recoltare, despre care un studiu pe șobolani a descoperit că inhibă două tipuri de celule de cancer cervical, inhibă formarea și creșterea tumorilor de cancer esofagian.

2. Antiinflamatoare, reduc glicemia și obezitatea

Căpșunele blochează enzimele (COCS-2), responsabile de apariția și întreținerea inflamației în organism. Studiile investighează încă rolul căpșunilor în controlul greutății. S-a descoperit că fitochimicalele din căpșune pot reduce nivelul zahărului din sânge, controlând astfel diabetul de tip 2.

3. Mențin creierul treaz și inima sănătoasă

Cercetătorii de la Universitatea Tufts (Medford, Massachusetts) au descoperit că extractul de căpșun (fructe, frunze, mlădițe) încetinește degradarea funcțiilor cognitive la șobolani. Și că 8 căpșune pe zi, consumate timp de 8 săptămâni, au redus nivelul homocisteinei – principalul factor de risc în apariția bolilor de inimă. În cadrul aceluiași studiu, s-a constatat că porția de 8 căpșune pe zi timp de 4 săptămâni crește nivelul acidului folic, o vitamină cu un rol important în sănătatea inimii. Căpșunele au un efect antitrombotic foarte puternic, prin susținerea activității trombocitelor.

Cum alegem și depozităm căpșunele

Căpșunele medii ca dimensiuni sunt mai aromate decât cele mari. Trebuie să fie tari și uscate, cu o aromă puternică. Se păstrează proaspete timp de câteva zile la frigider, în cutii etanșe. Codițele nu se scot înainte de spălare, ca să nu le pierdem aroma și textura.

Se pot consuma ca atare, în salate și deserturi, sucuri, sosuri etc.

La ce sunt bune căpșunile

Un mic dejun excelent: alternăm straturile de muesli/cereale, căpșuni proaspete și iaurt simplu

La ce sunt bune căpșunile

Clătite cu căpșuni

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.