Căsuțele în copaci sunt ultima modă în Occident, și nu doar pentru copii, ci pentru toată familia. O spune Pete Nelson, constructorul căsuțelor și vedeta emisiunii de mare succes „Căsuțe în copaci” (de la 1 aprilie, la al treilea sezon, pe Discovery). Într-un interviu acordat în exclusivitate revistei 24life.ro, Pete Nelson dezvăluie câteva dintre secretele caselor în copac și ale afacerii cu acestea.
Pete Nelson e un tâmplar-constructor american cu idei inspirate și o viziune de business care s-a dovedit de succes. În urmă cu 25 de ani a început să ridice căsuțe în copaci, dotate cu tot confortul, ca alternativă de vacanță sau de retragere, pentru cupluri singure sau toată familia. Apoi a construit pentru sine un complex de șase căsuțe în șase copaci, pe un domeniu cumpărat în Fall City, statul Washington, pe care l-a numit Treehouse Point. Construcția celor 6 căsuțe a durat ani în șir și a consumat toate rezervele familiei, dar și-a meritat investiția, pentru că este astăzi unul dintre cele mai căutate locuri de vacanță din regiune și din țară, o pensiune cu toate locurile rezervate cu multe luni înainte.
Pete Nelson a scris cărți despre construcția acestor case, traduse în germană și franceză (cele mai recente sunt „New Treehouses of the World”, “Treehouses: The Art and Craft of Living out on a Limb”). În „Be in a Treehouse”, Nelson spune că există mai multe companii care construiesc astfel de case pe teritoriul SUA. Europa cunoaște și ea o perioadă de renaștere a caselor în copac, sub îndrumarea designerilor germani moderni. În Suedia există un hotel în copaci (Harads, într-o pădure de pini, pe malul râului Lule). Case în copac se construiesc din Costa Rica până în Japonia.
Pete construiește casele împreună cu o echipă de specialiști, care fac ca orice proiect să fie posibil: case mai mari și mai mici, în stiluri diferite, cu instalații sanitare și electrice complete, spa-uri și sală de cinema, la un grad de confort comparabil cu cele mai luxoase apartamente, dar amplasate în frunzișul copacilor seculari. Portofoliul lui include construcții aventuroase, tiroliene și leagăne din liane sau poduri inspirate de peripețiile lui Indiana Jones și intrări secrete, căsuțe în formă de far și un studio de înregistrări la înălțime, care combină inspirat muzica și natura. Totul este prezentat cât se poate de realist în emisiunea Căsuțe în copaci, pe Discovery Channel. Noul sezon al emisiunii va avea premiera miercuri, 1 aprilie, de la ora 20:00.
24life.ro: De ce căsuțe în copaci și nu pe pământ?
Pete Nelson: Căsuțele în copaci sunt un stil de viață. În ele, oamenii își refac legătura cu natura, se deconectează, se desprind de de rutina zilnică și de tot stresul ei. O căsuță în copac îți oferă locul ideal unde să meditezi, să te relaxezi și să regândești lucrurile. Sunt mai bine de 25 de ani de când construiesc căsuțe în copaci și mi se pare că foarte interesant că, dintre toate acestea, doar două sunt birouri, adică locuri unde oamenii se duc să lucreze. Am construit peste 350 de căsuțe în copaci, dar dintre toate, doar două au fost gândite ca spații de lucru. De fapt, o căsuță în copac e locul ideal unde oamenii pot să se relaxeze, să stea cu familia și cu prietenii sau chiar să stea singuri, cu gândurile lor.
24life.ro: Pe lângă firma de construcții, ai și un departament de consiliere – câți oameni îți cer sfatul să-și construiască singuri o căsuță în copac? Ai primit astfel de cereri și din afara Statelor Unite?
Pete Nelson: De când avem programul TV, tot mai mulți oameni ne cer planuri și încep să-și construiască singuri căsuțe în copaci (există deja 16 planuri de căsuțe pe site-ul nostru). Și fiecare iese altfel decât toate celelalte. La început ne întrebam cum putem să facem planuri de construcție pentru căsuțe în copaci, când fiecare copac e diferit. Apoi am început să prezentăm pur și simplu căsuțele pe care le-am construit noi deja, în copacii care existau la fața locului, ca să-i ajutăm pe oameni să-și facă o idee și să vadă cum s-ar putea combina diverse modele de căsuțe cu diverși copaci. De cele mai multe ori e nevoie de mai mulți copaci de susținere – cel puțin pentru căsuțele pe care eu le numesc „adulte”, adică cele pe care ne vedeți construindu-le la TV. Pentru căsuțele de copii, care sunt mai micuțe, sunt de ajuns și copacii solitari. Noi vindem și planuri, vindem și materiale de construcții. Cât despre comenzi, da, primim și din alte țări, dar cele mai multe ne vin totuși din SUA.
24life.ro: Care e cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când construiești o casă în copac?
Pete Nelson: Copacul sau copacii… La început mă întrebam ce s-ar întâmpla dacă cineva mi-ar arăta o pădure întreagă? Dacă n-o să fiu în stare să mă decid care e cel mai bun copac?! Ei bine, cred că intuiția preia controlul când cauți locuri pentru căsuțe în copaci, așa că atunci când vezi copacul potrivit o să știi. Cam ca în programul TV, unde cântă muzica pe fundal, noi strigăm „Taa-daaam!” Și se face lumină… După ce ți-ai găsit copacii potriviți, ai nevoie de o bază solidă, și dacă vrei să construiești o căsuță în copac dotată, să zicem, cu o sală de spectacole, e bine să folosești și un pilon sau doi în plus, ca să îți poți susține temeinic visul. Unde vei pune platforma? Mie îmi place să mă orientez în funcție de apus. Dacă ai o priveliște frumoasă, trebuie să ai grijă cum și unde îți amenajezi platforma, ca s-o poți admira în voie, dar și ce îți oferă copacii existenți, ca bază de susținere pentru platformă. Unde pui grinzile, apoi căpriorii care vin pe grinzi… După ce ai instalat platforma, există o regulă de bază, foarte importantă: nu ai voie să te îndepărtezi cu mai mult de 2 metri, cel mult 2,5 metri, de scoarța copacului ales.
24life.ro: Ce fel de căsuțe își doresc cel mai adesea clienții tăi?
Pete Nelson: Unora le place aerul contemporan, își doresc ceva mai modern. Pe de altă parte, chiar acum mă uit la o schiță pentru un proiect foarte tradițional, specific pentru zona New England… Eu sunt pasionat de design și arhitectură – lucruri pe care le-am studiat toată viața mea, chiar dacă nu la cursuri oficiale, cu diplomă… Nu sunt de profesie arhitect, ci mai degrabă constructor. Fiecare proiect depinde de ceea ce își dorește clientul, dar tocmai aceste diferențe de stil mă fac să-mi placă și mai mult ceea ce fac.
24life.ro: Care sunt sursele tale de inspirație?
Pete Nelson: Oamenii cu care lucrez. Toți sunt extrem de pricepuți, iar eu mă consider un mare norocos pentru că am avut ideea asta de a construi căsuțe în copaci. Cred că lucrul cel mai important din viața mea a fost că am învățat ce frumos răspund copacii la materialele pe care le folosim noi. Așa am ajuns să așezăm în copaci structuri destul de masive, fără să afectăm trunchiurile care le susțin. Pot să-mi imaginez tot felul de lucruri, apoi să le desenez și să discut despre ele cu tâmplarii mei, care sunt foarte pricepuți și îmi spun exact ce și cum putem face. Am ajuns astfel în punctul în care practic pot să desenez orice îmi doresc – în niște limite rezonabile, desigur – știind că voi reuși să pun în practică acele idei.
24life.ro: De ce crezi că în ultimii ani căsuțele în copaci au devenit atât de căutate în toată lumea?
Pete Nelson: Cred că, în mod natural, noi, oamenii, ne-am dorit dintotdeauna să locuim în copaci. În Roma Antică, de pildă, Pliniu cel Bătrân vorbea despre niște astfel de căsuțe în copaci. În timpul Renașterii, membrii familiei Medici, care erau veșnic rivali, încercau să se întreacă reciproc, clădind căsuțe în copaci, arteziene și bănci de marmură. Au creat astfel și diverse structuri în copaci, dintre care unele au supraviețuit până în secolele următoare. Avem așadar și „ruine” ale unor căsuțe în copaci! În Franța, un orășel numit „Robinson” (după Robinson Crusoe) și aflat la vreo 9 km de Paris, a avut o perioadă de glorie, înainte de război, când s-au construit aici căsuțe în copaci, absolut minunate. Erau un fel de pavilioane clădite în castani, pe la sfârșitul anilor 1880, care au rezistat până spre anii 1940. Aveau și restaurante, iar sâmbăta și duminica oamenii veneau de la Paris, să se recreeze acolo. Au fost vreo 7-8 asemenea căsuțe, pe care toată lumea le îndrăgea. Locul era mereu arhiplin, am văzut fotografii… Și grădinile englezești s-au „jucat” cu ideea de căsuțe în copaci, prin anii 1700. Astfel de construcții au avut perioadele lor de glorie, apoi s-au demodat și iar au revenit… Acum, cu programul nostru TV, căsuțele în copaci au ajuns din nou să fie foarte căutate, oamenii se simt atrași de ele, văd cât sunt de minunate. Am realizat un proiect pentru o expoziție din München, în 2003, au trecut 12 ani de atunci… Îmi amintesc de un domn, un neamț cu pălărie tiroleză. Se plimba prin expoziție cu un aer foarte morocănos, dar când a ajuns la baza căsuței din copac pe care o construisem acolo… (în vechiul aeroport din München) omul s-a uitat în sus și, brusc, toată țâfnoșenia i-a dispărut, fața i s-a luminat, a început să zâmbească și a devenit un tip încântător, cu un zâmbet larg, până la urechi. Și toate astea numai fiindcă văzuse căsuța din copac. Cred că astfel de lucruri se întâmplă peste tot în lume și consider că am misiunea de a transmite lumii toate informațiile de care dispun. Nu doar Pete Nelson și echipa lui pot construi căsuțe în copaci, ci toată lumea e capabilă de așa ceva! Antrenați-vă și copiii, prietenii și întreaga comunitate în astfel de proiecte. E remarcabil să vezi câtă forță și câtă bunătate aduc în lume aceste căsuțe în copaci!
24life.ro: Ce sfaturi ai avea pentru românii care își doresc să înceapă o afacere cu o pensiune amenajată în căsuțe construite în copaci?
Pete Nelson: Oricum ar proceda, oricum și-ar gândi proiectul, e minunat că s-au gândit la așa ceva. O pensiune e și mai bună, fiindcă merge pe principiul „Cu cât mai mulți oameni în copaci, cu atât mai bine!” Pensiunea noastră se bucură de un succes uriaș, sunt mândru că avem un manager foarte bun, care ne ajută s-o administrăm și face o treabă foarte bună. Mi-aș dori să avem mai multe căsuțe… Pe cei care își doresc să deschidă o astfel de afacere, i-aș sfătui să se asigure din start că respectă toate cerințele autorităților locale în construcții. Când am început eu afacerea cu căsuțele în copaci, m-am ghidat după o vorbă de la noi: „E mai bine să ceri iertare, decât să ceri voie”. Cred că a fost una dintre marile mele greșeli, fiindcă de ani de zile mă lupt cu autoritățile din construcții, pentru ca totul să devină legal. Așa că v-aș sfătui să vă începeți afacerea cu un prim pas: să înțelegeți exact ce vă cer aceste autorități și, dacă nimeni nu știe cum să formuleze niște cerințe în acest sens, cel mai bine e să-i educați voi, cum puteți mai bine. Ideal ar fi să angajați o persoană cu o pregătire solidă în domeniu, care să vă întocmească și să vă semneze planurile pentru construcții. Asta e cel mai important – cel puțin aici, în SUA, unde avem mari probleme cu posibilele procese, probabil că lucrurile stau la fel și la voi în țară. Trebuie ca un inginer de specialitate să semneze fiecare proiect, ca să poată vedea din start orice posibile probleme și că totul va fi în regulă.
- Monet, pentru prima dată în România, la MNA Cluj - October 11, 2024
- Royal Passport Day vine cu 40% discount pe 15 octombrie - October 11, 2024
- Jacheta de aviator reinventată și alte noutăți în colecția de toamnă Primark - October 11, 2024
Comments