Ce-am învățat din interviuri

Viața de jurnalist e frumoasă din multe motive, dar mai ales pentru că ai ocazia să întâlnești oameni extraordinari și să scrii despre ei, ceea ce pentru mine a fost cel mai adesea onorant și foarte plăcut. Interviurile sunt de departe cele mai frumoase experiențe, din care înveți în câteva minute cât pentru o viață…

3 lucruri pe care le-am invatat din interviuri

foto: Pexels

1. Cei mai ocupați îți răspund cel mai repede

Cei mai performanți dintre oameni sunt și cei care răspund cel mai prompt la mesaje și respectă cu strictețe deadline-uri. Când spun „performanți” mă refer la oameni de top în domeniul lor de activitate, fie că e vorba despre economie, știință, educație, sănătate, sport sau artă. Toți au o disciplină a muncii impresionantă, care poate să îți dea un indiciu a ceea ce au realizat.

Paradoxal, aceia care sunt mai ocupați și au mai multe angajamente, sunt și cei mai prompți în răspunsuri, responsabili și de cuvânt. Cei care te aștepți cel mai puțin să reacționeze la mesaje îți răspund imediat, înțeleg din prima ce vrei de la ei și îți trimit exact ce le-ai cerut, în intervalul stabilit, de obicei cele mai interesante materiale.

Cei tineri mai rapid decât cei în vârstă, cei din multinaționale mai rapid decât cei angajați la stat, bărbații în general ceva mai disciplinați decât femeile. Aici o să râdeți (sau nu), dar chiar așa mi s-a întâmplat.

2. Cei mai buni profesional sunt și cei mai firești

Profesioniștii autentici dau și cele mai firești răspunsuri. Nu încearcă să impresioneze pe nimeni, ba dimpotrivă, fac ca totul să pară simplu. Când vorbești cu ei, ai impresia că și tu poți să iei aurul la maraton sau doctoratul în fizica nucleară, să fii dirijor la Opera din Viena sau să operezi pe creier.

Una dintre cele mai extraordinare persoane pe care am cunoscut-o este sportiva noastră Lidia Șimon, multiplă campioană europeană la maraton, medaliată cu argint la Olimpiada din 2000. Modestia și firescul interviului ei au fost impresionante. Când mi-a povestit ce a simțit la olimpiadă când a intrat pe stadion pe ultima suta de metri și lumea s-a ridicat în picioare, mi-am ținut lacrimile de emoție. Și ca ea am întalnit mulți.

Cei mai buni medici (profesional) sunt și cele mai bune persoane din lume: oneste, autentice, cu grijă și respect față de oameni. Aici nu pot să nu-l menționez pe dr Marius Uscatu, dr Corina Zugravu, dr Alexandra Toma sau dr Ștefăniță Dima – medici excelenți profesional și persoane de încredere, pur și simplu. Oameni dedicați muncii lor, care te cuceresc cu pasiunea cu care vorbesc despre asta. Și în competiție cu ei înșiși, pentru care recunoașterea celorlalți e doar un bonus la ceea ce ei știu deja că au realizat.

O altă persoană care impresionează prin talent și personalitate este Răzvan Mazilu, fascinant ca artist și ca om, deopotrivă. Are întotdeauna ceva interesant de spus și își amintește numele tuturor celor cu care stă de vorbă, după zeci de ani! Jurnaliștii care îl cunosc știu despre ce vorbesc. Am avut o mega surpriză să mă întâlnesc cu el la un eveniment monden după 10 ani de la un interviu și să mă întrebe, firesc „Ce mai faci, Mihaela?!”

3. Experiențe cu „dive”

La polul opus sunt Divele. Pentru mine, Diva este o denumire generică pentru cei care se consideră Dumnezeu pe pământ sau vor să-i facă și pe ceilalți să creadă asta. Din păcate, am întâlnit destul multe Dive: persoane plictisitoare, care emit platitudini și vorbesc despre sine în fraze standard, elogioase.

Întârzie la întâlniri, îți cer întrebările înainte de interviu și îți răspund după săptămâni sau luni. Ba unele Dive nu mai răspund deloc. Când lucram pe la reviste, una dintre Dive ne trimitea periodic în redacție interviuri gata făcute, scrise de ea, cu răspunsuri la întrebări pe care și le pusese singură. O altă Divă, într-un interviu înregistrat, luată de valul celebrității și al încântării de sine, a declarat că „e apreciată pe toate planetele”. De-atunci i-am spus „planetara”…

Sunt foarte interesate să apară în media, dar cu aerul că îți fac o mare favoare. Îți cer materialul înainte de apariție și fac în el modificări majore, spunând că ele n-au spus asta, deși ai dovada înregistrată  a spuselor lor. Schimbă sensul frazelor, vor alte poze, taie declarații care cred că nu le avantajează și devin brusc foarte inteligente și atente cu imaginea lor. Dacă le întâlnești întâmplător după un an, se fac că nu te cunosc.

Prin comparație, personalitățile străine cu care am stat de vorbă (Jacques Salomé, Susan Miller, Vesna Goldsworthy) sunt mult mai accesibile și firești decât „Divele” românești. De când cu rețelele sociale, chiar și mai accesbile. Postează pe Instagram instantanee pe care altădată le-ar fi considerat foarte personale și stau la taclale pe Twitter cu fanii. Shannen Doherty e pe Insta cu familia, pune poze vechi cu Luke Perry, recente cu prietenii și familia, fara machiaj si fara par (de la chimioterapie), Goldie Hawn are un video recent în care fierbe gheare de pui în bucătărie sau se îmbrățișează cu nepoții, iar fiică-sa Kate Hudson – poze cu cei 3 copii, în confortul casei sau la evenimente private.

După cum vedeți, viața a devenit tot mai amuzantă și plină de surprize, iar jurnalismul – un loc pentru toată lumea. Doar că nu toată lumea îl face profesionist. De aceea e bine să ne alegem cu atenție sursele. Chiar dacă accesibilă, informația e tot mai multă și mai dificil de prelucrat. Cu toții avem multe de învățat, important e să ne păstrăm intacte simțul umorului și al responsabilității.

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.