Există o mare varietate de uleiuri în comerț, din cele mai diverse semințe, pentru diverse preparate, salate, gătit și prăjit. Iată câteva tipuri de ulei, cu bune și rele, cum îl alegem și ce ulei folosim.
Ulei de măsline
Aproape inexistent înainte de 90, este de ani buni cel mai utilizat ulei de la noi, comercializat în cele mai diverse forme și de cei mai mulți producători (Italia, Spania, Grecia, Portugalia). Presat la rece, la cald, extra virgin sau din turte, cu diferite grade de aciditate.
Gust: variază de la puternic aromat și amărui, ceva mai închis la culoare, până la deschis, mai intens procesat, cu gust neutru.
Cum se obține: Uleiul de măsline se obține prin presarea măslinelor proaspete. Uleiurile extra virgine sunt obținute prin presarea măslinelor în termen de 24 de ore după ce au fost culese. Pentru ca uleiul să fie „presat la rece”, temperatura de procesare nu trebuie să depășească 49 de grade Celsius, la care se păstrează intacte gustul, mirosul și valoarea nutritivă a uleiului.
Beneficii: Uleiul de măsline a bogat în acizi grași mononesaturați, care oferă protecție cardiacă, menținând nivele joase de LDL – colesterol rău și crescute de HDL – colesterol bun. De asemenea conține multă vitamina E și polifenoli, antioxidanți care previn bolile cardiovasculare.
Dezavantaje: Nu e prea bun pentru prăjit. Uleiul de măsline extravirgin are o temperatură relativ joasă de descompunere (165-190 grade Celsius). Unele uleiuri mai rafinate au o „temperatură de fum” mai ridicată (240 grade Celsius pentru uleiul din turte de măsline). La această temperatură își pierde aroma și mare parte din polifenolii benefici.
Ideal pentru: salate, maioneză, sosuri la rece
Uleiul din sâmburi de struguri
Un ulei în culoare deschisă, obținut prin presare la rece sau prin procedee la cald, cu adaosuri de solvenți
Gust: aromă relativ neutră
Cum se obține: Prin presarea sâmburilor de struguri – produs secundar de la obținerea vinului.
Beneficii: E bun dacă vrei să slăbești, pentru că se poate pulveriza în strat mai subțire decât celelalte uleiuri. E mai puțin volatil decât altele, are o „temperatură de fum” (temperatura la care uleiul începe să scoată fum și se degradează) medie, de 216 grade Celsius, așadar poate fi folosit și la prăjit. E bogat în vitamina E.
Dezavantaje: Mai puțin bogat în grăsimi bune pentru inimă decât uleiul de măsline. Dacă nu e obținut prin presare la rece, procedeele la cald îi lasă fără substanțele nutritive benefice.
Ideal pentru: Salate. Pune în sticlă câteva fire de rozmarin – îi dau o aromă excelentă
Ulei de rapiță
Un ulei foarte versatil, intrat mai recent în consumul nostru
Gust: O aromă delicată de nucă
Cum se obține: Din presarea semințelor de rapiță (planta cu flori galbene, pe care le-ai văzut pe câmp când ai mers cu mașina spre mare). Producătorii au descoperit recent că prin presarea „la rece” a semințelor de rapiță se obține un ulei care rivalizează în bucătărie cu clasicul de măsline.
Beneficii: Bogat în omega 3,6 și 9, acizi grași de care organismul are nevoie în special pentru sănătatea pielii și a creierului. Conține mai multă vitamina E decât uleiul de măsline și are un punct mai ridicat de fierbere, ceea ce îl recomandă pentru prăjire și gătit.
Dezavantaje: Variantele intens procesate își pierd toate beneficiile nutritive
Ideal pentru: prăjit și gătit
Ulei de floarea soarelui
Singurul ulei existent pe piață înainte de ’90 (și atunci sporadic), folosit la salate și gătit deopotrivă. Este mai ieftin decât uleiul de măsline, motiv pentru care mulți îl folosesc și astăzi extensiv în bucătărie (și pentru că sunt obișnuiți cu gustul).
Gust: în general bogat, care potențează gustul preparatelor. Unele uleiuri presate la rece sau nefiltrate au o ușoară aromă de semințe prăjite de floarea soarelui.
Cum se obține: direct prin presarea semințelor de floarea soarelui sau folosind solvenți chimici
Beneficii: e o bună sursă de vitamina E și are o temperatură ridicată de fum (246 grade Celsius) ceea ce îl face ideal pentru prăjire.
Dezavantaje: conține multe grăsimi omega 6 polinesaturate, de aceea dacă folosești mult ulei de floarea soarelui trebuie să te asiguri că ai un aport suficient de omega 3 prin alimentație pentru a asigura echilibrul acizilor grași în organism. Multe variante sunt înalt procesate.
Ideal pentru: prăjit, dar nu uita că, cu cât temperatura e mai ridicată și timpul mai lung, cu atât pierde din proprietăți și se degradează mai tare
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
- Rose Intense, primul ser hidratant Sabon cu efecte spectaculoase asupra pielii - September 3, 2024
- Pesto Monini, 3 sosuri delicioase în 3 rețete rapide - September 1, 2024
Comments