Cheia fericirii, găsită printr-un sondaj realizat în 13 ţări

Un studiu recent realizat de Discovery a descoperit cheia fericirii. Sondajul, cel mai amplu de până acum, a cuprins România și alte 12 țări, printre care Marea Britanie, Germania, Franța, SUA, Spania, Turcia, Rusia și Africa de Sud, şi arată că, pentru a fi fericit, omul are nevoie de… un hobby! Conform unuia dintre cele mai mari studii pe tema pasiunilor efectuate vreodată, 9 din 10 persoane intervievate în 13 țări cred că pasiunile aduc „un sentiment de realizare și împlinire” în viața lor – demonstrând că pasiunile ne fac cu adevărat să ne simțim mai fericiți.  Oamenii consideră că a avea o pasiune ne ajută să facem față mai bine stresului cotidian.

cheia fericirii

Sondajul global a analizat pasiunile în rândul celor 13.000 de participanți din 13 țări: România, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii. Acesta a fost realizat în numele Discovery, liderul global în divertismentul inspirat din realitate. În România, sondajul a fost aplicat unui număr de 500 de persoane. Analizând răspunsurile tuturor, studiul a descoperit că oamenii cred că o pasiune în viaţă îţi poate da cheia fericirii.

Cheia fericirii: găseşte-ţi un hobby!

A avea o pasiune ne face să simțim că deținem controlul, ​​89% dintre respondenți susținând că se simt „în pielea lor” atunci când pun în practică activitățile care îi pasionează. Sondajul relevă că persoanele care au o pasiune sunt cu 43% mai înclinate să aibă încredere în ele atunci când iau decizii. De asemenea, pasiunile „ne apropie de ceilalți oameni” și ne ajută „să combatem sentimentele de izolare și singurătate”: 73% dintre oameni consideră că pasiunile ne dau „un sentiment de apartenență”, arătând că persoanele cu pasiuni au mai multe șanse să aibă un cerc de prieteni pe care se pot baza.

Oamenii au în medie patru pasiuni, iar din cele 38 de pasiuni analizate în acest sondaj, Discovery a extras zece pasiuni principale*. Mâncarea, natura și sălbăticia au fost primele două cele mai populare în cele 13 țări, cultura generală și poveștile de succes împărtășind locul al treilea. Mâncarea a fost pasiunea numărul 1 Marea Britanie, SUA, Franța, Italia, Olanda, Polonia, Africa de Sud și Spania, în timp ce în România, Danemarca, Germania și Rusia numărul 1 a fost ocupat de natură și sălbăticie. În Turcia, dorința de a cunoaște lumea a făcut din cultura generală pasiunea principală.

Cum ne găsim pasiunile în viață? De la părinţi, televizor şi prieteni

Conform sondajului, părinții noștri sunt cei mai importanți jucători care ne motivează atunci când vine vorba de dezvoltarea pasiunilor, televiziunea clasându-se pe locul al doilea, în timp ce influența prietenilor ocupă locul al treilea. Programele TV sunt considerate mai influente în alimentarea pasiunilor, mai influente față de YouTube sau alte rețele sociale.

cheia fericirii, gasita la TV

Într-o lume în care timpul este cel mai valoros aspect din viața unui om, unde există o întrerupere și o schimbare constantă, apelul la pasiuni ne ajută să ne simțim mai bine în pielea noastră și să vedem lumea cu alți ochi. Acest sondaj evidențiază faptul că oamenii sunt mai dornici ca oricând să fie conectați unul cu celălalt și lumea din jur prin pasiunile lor. Discovery alimentează pasiunile care ne fac ceea ce suntem, prin conținut și povești care inspiră oamenii să-și îndeplinească dorințele și să-și urmeze entuziasmul pentru lucrurile preferate. De la mâncare și stil de viață, la sporturi și sălbăticie- avem conținut potrivit pentru a face fiecare fan fericit”, a declarat Victoria Davies, SVP, General Manager pentru Discovery in regiunea CEEMCA.

Discovery crede în alimentarea pasiunilor oamenilor prin conținut captivant, menit să-i inspire, cu portofoliul său de canale de divertisment inspirat din realitate, care include Discovery, Eurosport, HGTV, Network Network, TLC, Investigation Discovery, Travel Channel și Animal Planet. De asemenea, portofoliul international include din ce în ce mai multe de servicii dedicate consumatorilor, care le permit fanilor să urmărească programe interactive, printre care dplay, GolfTV și Food Network Kitchen.

* Sondajul a analizat 38 de pasiuni și s-a bazat pe cele mai importante 10 dintre ele:

  1. Sport
  2. Mâncare
  3. Natură și sălbăticie
  4. Cultură generală
  5. Povești de succes
  6. Casă
  7. Explorare și aventură
  8. Descoperirea adevărului
  9. Automobilism
  10. Nunți și relații

Pasiunile au fost întotdeauna importante pentru oameni, deoarece îi ajută să se definească. Într-o lume care pare mai agitată, unde viitorul pare mai incert, acțiunile pe care le poți orienta către locul în care ai o viziune completă asupra lucrurilor de care îți pasă și înseamnă cu adevărat ceva pentru tine, vor deveni tot mai importante.”, a declarat Dr Nick Southgate, specialist în știința comportamentală.

Programele de televiziune au fost, pentru o mulțime de oameni, cei mai mari declanșatori extrinsenci ai activităților care mai apoi devin mari pasiuni intrinseci. Acest lucru se datorează faptului că obțineți o expunere personală, umană, viscerală la o poveste, la un eveniment. Nu este ca atunci când citești sau auzi despre un lucru anume, ci despre faptul că te cufunzi în poveste și asta îi poate ajuta pe oameni să descopere singuri această scânteie emoțională, care îi va ghida în propria lor călătorie către pasiune și descoperire.”, a declarat Dr Tom Chatfield, expert în filozofia tehnologiei.

Pasiunile ne aduc 5 beneficii

  1. Ne fac să simțim că deținem controlul
  2. Ne ajută să fim mai optimiști în viață
  3. Ne oferă încredere
  4. Ne ajută să ne simțim împliniți
  5. Ne fac să ne simțim mai conectați cu ceilalți

Forţa pasiunii – cheia fericirii

Sondajul a fost realizat de Tapestry Research la cererea Discovery, Inc. A fost aplicat online unui număr de 13.000 de respondenți din 13 țări: România, Africa de Sud, Spania, Polonia, Italia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Franța, Germania, Rusia, Danemarca, Olanda. Studiul a inclus, de asemenea, 50 de jurnale online, 25 de interviuri etnografice, trei experți în comportament uman și 200 de ore de interviuri.

Citeşte şi “De ce călătoriile ne fac fericiţi”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.