Colesterolul mare nu doare! Doar te omoară lent

Colesterolul din sânge e noul bau-bau al zilelor noastre. Colesterolul mare nu doare. Dar te îmbolnăvește de inimă, îți blochează arterele, provoacă accidente vasculare și… te omoară lent. Afli de el târziu, uneori prea târziu. De aceea e bine să-l controlezi și să-l menții în limite sigure, făcând mici schimbări în stilul de viață și urmând sfatul nutriționiștilor.

Ah, inima mea!

Legătura dintre bolile coronariene și nivelul crescut de colesterol în sânge a fost făcută pentru prima dată prin anii 1950, la Universitatea din Berkeley (CA). Tot atunci s-au descoperit și cele 2 tipuri de proteine transportatoare de colesterol – LDL cu densitate joasă și HDL cu densitate mare și că atacurile de inimă sunt mai frecvente la pacienții cu un LDL mai mare.

inima-colesterol

Foto: Pexels

Prin anii 60 studii extinse realizate în mai multe țări din lume demonstrau că incidența bolilor de inimă este direct proporțională cu nivelurile de colesterol. Studiul realizat de National Heart Institute in Framingham a demonstrat că persoanele cu niveluri ridicate de colesterol la momentul includerii în studiu erau și cele mai predispuse la infarct miocardic în următorii ani. Riscul creștea dacă persoana suferea de hipertensiune și era fumătoare.

Pe măsură ce corelația dintre nivelul ridicat de colesterol în sânge și bolile de inimă a devenit tot mai evidentă, industria farmaceutică a căutat febril  inhibitori ai colesterolului. Așa au apărut statinele. Cu bune și rele, extrase din mucegaiuri sau preparate de sinteză, acestea sunt astăzi cea mai vândută grupă de medicamente peste tot în lume. Asta pentru că bolile cardiovasculare dețin de aproape un secol recordul de ucidere în masă. Conform datelor OMS, în lume mor 2,6 milioane de oameni pe an din cauza bolilor cardiovasculare.

Ce este colesterolul și de ce ne face rău?

Colesterolul este o substanță grasă ceroasă prezentă în toate celulele noastre. Organismul are nevoie de colesterol ca să producă hormoni, vitamina D și substanțe necesare digestiei. O parte din colesterol provine din hrană, cealaltă este produsă în corp. Colesterolul circulă în corp prin sânge transportat de două tipuri de lipoproteine: cu densitate joasă (LDL) sau colesterol rău și cu densitate înaltă (HDL) sau colesterol bun. LDL-ul e rău pentru că dacă e în exces, se depune pe artere. Colesterolul bun HDL nu se depune, ci adună colesterolul rău și îl transportă către ficat, de unde este eliminat din organism.

Multă lume habar n-are care-i treaba cu colesterolul până la primul infarct. Care poate fi și ultimul.

Hipercolesterolemia sau dislipidemia (nivel crescut de colesterol în sânge) nu doare. Poate de aceea este și atât de periculoasă. Crește încet și te omoară fără să știi. Multă lume habar n-are care-i treaba cu colesterolul până la primul infarct. Care poate fi și ultimul. Cu cât nivelul de LDL e mai mare în sânge, cu atât riscul de boală coronariană este mai mare. Dimpotrivă, riscul scade cu creșterea HDL. Așadar, nu tot colesterolul e rău. Doar o parte din el, cel care se depune pe artere sub forma plăcii de aterom. Aceasta este formată din colesterol, grăsime, calciu și alte substanțe aflate în sânge. În timp, depunerile de colesterol îngustează arterele și limitează fluxul de sânge prin ele. În cele din urmă, o zonă a plăcii se poate rupe, ceea ce duce la formarea unui cheag la suprafața plăcii. Acesta poate bloca transportul sângelui prin vas. Dacă vasul este o arteră coronariană, mușchiul inimii nu mai primește oxigen, poate apărea angina sau infarctul.

Angina se manifestă prin dureri în piept și stare de rău. Poate fi simțită ca o presiune în piept care poate radia uneori către umeri, brațe, gât, maxilarul inferior sau chiar spate. Angina se mai poate manifesta și ca o indigestie. Dacă fluxul de sânge către inimă nu este rapid restabilit, o parte din mușchiul inimii începe să moară. Fără tratament prompt, infarctul miocardic poate duce la deces.

Placa de aterom se poate depune și pe alte artere din corp, cum ar fi cele care duc sângele la creier sau în membre. Blocarea acestor vase poate duce la accidente vasculare grave, atac cerebral sau arterită.

Astfel că e clar de ce ar fi bine să avem cât mai puțin colesterol rău și cât mai mult din cel bun. Studiile au stabilit că stilul de viață are o mare influență asupra nivelurilor acestora.

colesterolul

Renunță la alimentele fast food dacă vrei să scapi de colesterolul rău Foto: Pexels

Cum scăpăm de colesterolul rău?

În European Heart Journal 2011, Ghidul pentru managemenrul dislipidemiilor (ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias) este publicat un tabel cu impactul schimbărilor specifice în stilul de viață asupra nivelului lipidelor în sânge (trigliceride și LDL). Pentru reducerea acestora, pe primele 4 locuri ca eficiență se află:

  • reducerea aportului grăsimilor saturate în dietă (unt, slănină, carne grasă);
  • reducerea grăsimilor trans (margarină, fast food);
  • creșterea aportului de alimente bogate în fitosteroli (uleiuri vegetale, nuci, semințe, cereale integrale, leguminoase);
  • creșterea aportului de fibre în alimentație.

Secretul fibrelor din alimentație

Asta cu fibrele o tot auzim de câțiva ani. Fibrele sunt bune în general, pentru că reduc colesterolul și echilibrează nivelul glicemic. Mențin nivelul bacteriilor bune din intestin și controlul greutății. Clinica Mayo recomandă un consum zilnic de fibre de 38 de grame pentru bărbați și 25 gr pentru femei sub 50 de ani și 30-35 gr/zi pentru adolescenți.

Dar nu toate fibrele au același efect. După ani de cercetări, s-a descoperit o fibră solubilă cu impact puternic asupra scăderii colesterolului rău și menținerii sănătății inimii: beta glucanul. Acesta se găsește în boabele de cereale integrale – ovăz, orez, grâu și orz. Drojdia de bere și unele tipuri de ciuperci asiatice conțin beta glucan.

Beta glucanul a fost obiectul a numeroase studii. Rezultatele unuia au fost publicate în Oxford Journals arată că 3 g de beta glucan pe zi poate reduce LDL cu un procent de 5-7%. Ce mai face beta glucanul? Reduce riscul îmbolnăvirii diabetului de tip 2 și ajută la controlul glicemiei celor deja bolnavi. Unele studii pe animale au susțin că beta glucanul poate stimula sistemul imunitar, dar sunt necesare cercetări aprofundate pentru concluzii definitive în această privință.

Scade colesterolul în mod natural și păstrează sănătatea inimii

Fiind o fibră solubilă, beta glucanul încetinește tranzitul alimentelor în intestine. O digestie încetinită face ca zahărul să nu mai fie rapid absorbit în organism și deci menține nivelul glicemiei la o valoare stabilă. Beta glucanul este nedigerabil și poate colecta si transporta colesterolul din tractul digestiv, eliminându-l. Știința nu a descifrat în întregime potențialele beneficii pentru sănătate ale beta glucanului, dar știm sigur că are un rol important în sănătatea inimii și prevenirea diabetului de tip 2. Bentru a ne bucura de ele, ideal ar fi să includem în alimentația zilnică o cantitate mare de cereale integrale: ovăz, orez roșu, orz, mei.

Beta-glucanii din ovăz contribuie la menținerea nivelului normal de colesterol. Asta e valabil doar pentru alimentele care conțin minim 1g de beta-glucani din ovăz, tărâțe de ovăz, orz, tărâțe de orz sau din amestecuri din sursele enumerate per porție cuantificată. De aceea e bine să știm că efectele benefice apar în urma unui consum de 3g de beta-glucani din ovăz, tărâțe de ovăz, orz, tărâțe de orz sau din amestecuri ale acestor beta-glucani.

De unde știm că ceea ce mâncăm conține cele 3 g de beta glucani necesare zilnic? Nu știm. Așa au apărut suplimentele cu beta glucan, o variantă la îndemână pentru cei care au grijă de sănătatea lor. Cel mai nou este Beta heart®, disponibil din toamna asta și în România.

beta-heart

Beta heart® de la Herbalife cu OatWellTM beta-glucan de ovăz

Beta heart® este o pudră nutritivă ce conține ingredientul cheie OatWell™ beta glucan din ovăz – despre care s-a demonstrat că scade sau menține nivelul de colesterol. Beta heart® a fost lansat în premieră la sfârșitul lunii septembrie, în cadrul unui eveniment european pentru membrii Herbalife din Praga. Beta heart® costă 154 lei/cutie și este disponibil exclusiv prin rețeaua de membri independenți ai companiei.

Ține sub control nivelul de colesterol în 3 pași simpli:

Pasul 1: Mănâncă sănătos
Redu consumul de grăsimi trans și grăsimi saturate:
– Alege uleiurile vegetale (exemplu: ulei de măsline) în locul grăsimilor de origine animală (cum ar fi  untul).
– Consumă pește gras sau carne slabă de pasăre în locul cărnii procesate sau cărnii roșii.
– Mănâncă nuci, semințe și leguminoase uscate (boabe de soia, fasole, linte etc) în locul gustărilor gata preparate, precum chipsurile.

Pasul 2: Fii activ
Stilul de viață activ ajută la creșterea colesterolului bun (HDL) din sânge. Stimulează deplasarea depozitelor de grăsime către ficat,  ceea ce ajută la menținerea inimii și a vaselor de sânge în bune condiții. Ai nevoie doar de 150 de minute pe săptămână de mișcare de intensitate moderată (mers pe jos, în pas vioi, de exemplu) – încearcă 30 minute, 5 zile pe săptămână! Renunță la fumat.

Pasul 3: Ia un supliment cu beta-glucan
Cu un conținut bogat în fibre și o adevărată sursă de proteine, o măsură de Beta heart® furnizează și 1,5g de beta-glucani din ovăz; fibre solubile ce se găsesc în tărâțele de ovăz și care ajută la reducerea sau menținerea nivelului de colesterol.

Combinaţii ideale
Amestecă 2 măsuri cu apă pentru a obține o băutură fără zahăr. Îl poți prepara și cu suc de fructe sau adăuga în shake-ul preferat Formula 1, pentru a fi consumat o dată pe zi. Sau de două ori pe zi, folosind 1 măsură Beta heart® de fiecare dată.

 

 

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.