Comandă la Atelierul Meșterul Tâmplar și faci o faptă bună

Dacă ai nevoie de un obiect din lemn, decorativ sau educativ, gândește-te că poți să faci o faptă bună: comandă-l Atelierului Meșterul Tâmplar, unde persoane vulnerabile (din familii cu mai mulți copii, monoparentale sau cu dizabilități) realizează obiecte de tâmplărie la comandă. Astfel ai un minunat obiect de tâmplărie și poți contribui la integrarea prin muncă și artă a unei persoane vulnerabile.

Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual a lansat Atelierului “Meșterul Tâmplar”, o întreprindere socială care produce obiecte de lemn. Inițiativa face parte dintr-un proiect de anvergură realizat de Organizatia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual alături de Fundatia Estuar și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe și care va crea 102 locuri de muncă și pentru persoane vulnerabile, fie provenind din familii monoparentale, fie fiind victime ale violenței în familie ori persoane cu dizabilități.

Organizatorii au propus participanților momente de artă, demonstrație de pictură, ateliere pentru copii la un banc de lucru creat special pentru ei de către artista Roxana Scutaru, designer-ul atelierului . Mămică de băiețel și având o experiență vastă de lucru cu copiii, artista a gândit un obiectict util și multifuncțional la care copii pot juca, pot crea, scrie sau desena. În același timp, sunt stimulați să fie ordonați și să-și strângă singuri și într-un mod distractiv jucăriile. La eveniment au fost prezenți copii, părinți, educatori, psihologi, oameni de afaceri , artiști si reprezentanți ai presei.

Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual a fost înființată de către Individuell Manniskohjalps, Lund, Suedia in anul 1992. Reprezentanții organizației au ajuns încă din anii 90 în România unde au constatat că grupurile cele mai vulnerabile sunt copiii cu dizabilități severe.

De aceea au decis sa deschida un centru pentru 31 de copii, cazurile cele mai grave din institutiile publice din Bucuresti si imprejurimi. Astăzi, copiii aceia sunt adulti și pentru ei, dar si pentru inca 120 de persoane cu dizabilitati centrul oferă servicii specializate si adaptate varstei lor: un centru de zi pentru persoane cu dizabilitati, care au acces la evaluare si consiliere psihologica, medicala si sociala, stimulare senzoriala si kinetoterapie, terapie prin arta combinata, activitati educative, de socializare si recreative, terapie ocupationala etc.

Trei dintre persoanele cu dizabilitati sunt angajate in cadrul organizatiei pe unitatile protejate O rază de lumină si Fulg de nea, unde realizează obiecte decorative sau oferă servicii de spalatorie pentru haine si covoare. Iar în proiectul Șanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile organizația a creat 30 de locuri de muncă, dintre care 9 destinate persoanelor cu dizabilități.

Până acum, proiectele au fost finanațate de organizația mamă din Suedia, Fundația Vodafone și granturi SEE și Kaufland, care i-a ajutat să realizeze grădina terapeutică. Dar din ianuarie 2016, acești oameni inimoși și cei pe care îi îngrijesc sunt nevoiți să-și găsească propriile resurse. “Personal, cred foarte mult în puterea antreprenoriatului social, în afaceri cu suflet, indiferent ca vorbim aici de structuri de economie socială sau ONG-uri și aș vrea sa provoc antreprenorii din segmentul for-profit să inițieze înafaceri pentru oameni și apoi pentru profit. Cu siguranță, ar învăța lucruri noi și ar contribui semnificativ la dezvoltarea societății.” – spune Ionuț Ciurea, managerul atelierului.

Tamplaria terapeutica a aparut ca o nevoie a organizatiei de a crea materiale terapeutice pentru persoanele cu dizabilitati. Un designer transpune în realitate ideile intr-un mod placut si vizual atractiv. Doi instructori tamplari îi invata pe cei 7 angajati cum sa prelucreze lemnul. Toti cei sapte invatacei sunt persoane vulnerabile (provenind din familii cu mai multi copii, familii monoparentale, femei, persoane cu dizabilitati) cu dorinta de invatare si munca. S-au realizat și primele comenzi: pentru gradina terapeutica toate elementele de lemn, pentru un centru de pictura pentru copii, sevaletele de lucru, pentru o cantina, elementele de lemn interioare, pentru gradinite, bancuri de lucru pentru fete si baieti. Parte dintre produse au fost concepute si deja distribuite la clienti.

Atelierul “Meșterul Tâmplar” oferă clienților produse decorative din lemn, obiecte de design, care se pot realiza în serii mici sau unicat dar și produse terapeutice și educative pentru copii sau persoane cu dizabilități realizate în serie mare. Specialiștii din domeniul psihologiei, asistenței logopedice, psihopedagogiei, stimulării senzoriale, asistenței sociale pot găsi aici materiale terapeutice sau didactice sau chiar apela la soluții croite exact pe nevoile lor. Companiile interesate în egală măsură de cadouri pentru clienți si parteneri dar și de inițiative în calitate de cetățeni responsabili în comunitate și în egală măsură ONG-urile sau alte întreprinderi sociale, pot colabora și încheia contracte și parteneriate cu Atelierul “Meșterul Tâmplar”. Produsele realizate în atelier sunt prima opțiune pentru grădinițe, clinici private, cabinete medicale, instituții publice, private și ONG-uri din România și pe care le pot folosi în scopuri terapeutice sau educative și, nu în ultimul rând, le pot alege pentru design-ul deosebit.

2 unnamed“Ne-am propus să creăm astfel o structură economică autonomă în mediul rural, în comuna Ajumați, aproape de centru nostru din Voluntari, la care să putem apela și noi când avem nevoie de obiecte terapeutice și materiale didactice speciale, pentru că așa am indentificat și o oportunitate de piață, pornind de la nevoile cu care ne confruntam chiar noi dar capabilă să crească și să atragă clienși din alte zone și domenii și să mențină aceste locuri de muncă de care beneficiază și persoane vulnerabile, care altfel ar avea mult mai greu șanse la integrare socială. ” – explică Mihaela Mohorea, Director al Organizatiei Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual, inițiatoarea proiectului.

Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual oferă de 23 de ani servicii sociale, după modelul suedez, atât pentru persoane cu dizabilități severe, cât și pentru vârstnici cu posibilități financiare reduse sau fără familie. Înființată în 1992 cu sprijinul organizației suedeze “Individuell Manniskohjalp”, asociația are în prezent înscriși pe liste 250 de potențiali beneficiari ai serviciilor. 160 de persoane cu dizabilități și vârstnici beneficiază de serviciile asociației în fiecare pe an. Organizația a atras în ultimii doi ani 38 de sponsori companii, instituții, autorități, precum și 50 de donatori individuali și are 10 persoane cu dizabilități angajate atât în cadrul organizației cât și în afara acesteia, precum și un mare număr de voluntari.

Mai multe detalii și informații: http://www.organizatia-suedeza.ro/

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.