Cozonac cu nucă reţetă încercată, nu dai greş cu ea niciodată

Reţeta de cozonac cu nucă e de la mama, care a găsit-o prima dată într-o carte de Sanda Marin şi o urmează de mulţi ani, cu aceleaşi rezultate excelente. Reţeta a suferit îmbunătăţiri de-a lungul vremii, azi am am asistat şi eu la prepararea ei. Mi-am notat cu sfinţenie fiecare pas şi l-am imortalizat vizual. Şi am tăiat cozonacul când era cald – deşi am înţeles că asta e o greşală de neiertat 🙂 – ca să-l vedeţi şi voi cum arată. Ca să-l şi gustaţi, trebuie să vi-l faceţi singuri…

cozonac

foto: MDR

cozonac cu nuca si rahat

foto: MDR

INGREDIENTE

  • 1 kg de făină
  • 200 gr unt moale (caldut)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 ouă întregi
  • 3 gălbenuşuri
  • 30 gr drojdie proaspătă dizolvată în 2 linguriţe de zahăr şi 2 linguri de lapte călduţ
  • 1/2 litru lapte călduţ
  • 1 linguriţă rasă de sare de bucătărie
  • 250 gr-300 gr de zahăr brut
  • 1 pliculeţ de zahăr vanilat, baton sau câteva picături de esenţă
  • 250 gr nuci măcinate în care pui esenţă de rom
  • 1 mână de stafide înmuiate în alcool
  • 120 gr zahăr pudră
  • 6 bucăţi de rahat, tăiate în cuburi
  • 1 ou bătut pentru uns deasupra
cozonac reţeta simplă

foto: MDR

MOD DE PREPARARE

Drojdia se amestecă cu 2 linguriţe de zahăr (brut), 2 linguri de lapte călduţ şi 1 lingură de făină şi se lasă să crească până îşi triplează volumul (într-un recipient sau pur şi simplu într-o adâncitură făcută în masa de făină pentru cozonac, ca în foto)

cozonac - prepararea drojdiei

foto: MDR

Separat, se mixează bine ouăle şi gălbenuşurile cu laptele călduţ, sarea şi zahărul brut, până ce acesta din urmă se topeşte. După ce a crescut drojdia, se face aluatul, adăugând peste făină restul ingredientelor: untul, uleiul, amestecul de lapte cu ouă şi zahăr, vanilia, coajă rasă de portocală, dacă vă place.

Din toate astea iese un aluat moale, pe care la carte scrie să-l frământaţi în jur de 45-60 de minute. Eu l-am frământat numai 30 de minute şi a ieşit excelent. Întâi observi că aluatul nu se mai lipeşte de degete şi continui frământarea până când începe să facă bule mici, care se sparg la suprafaţa aluatului, când îl întinzi. Acesta este momentul când îl laşi la crescut la un loc călduţ, fără curenţi de aer. La noi cel mai bine creşte în cuptor (uşa închisă, cuptorul rece).

După vreo oră-două, aluatul creşte suficient – a umple spaţiul până la marginea de sus a vasului. Împarţi aluatul în 4 părţi egale şi din fiecare întinzi o foaie de 1 cm grosime, pe care pui bucăţele de rahat, stafide şi nuca măcinată. Se face un sul şi se lasă deoparte, repetând procedeul cu cea de-a doua bucată de aluat.

Cele două suluri de aluat cu umplutură se împletesc ca în imagine şi se pun în tava de cozonac, la cea de-a doua creştere.

cozonac cu nucă şi rahat

foto: MDR

cozonac reţeta

cozonac cu nucă, stafide şi rahat reţeta uşoară

foto: MDR

Se repetă procedurile şi cu celelalte două bucăţi de aluat, în acest fel avem două forme de cozonac pline. După ce au crescut în tăvi, cozonacii se ung cu ou bătut şi se bagă la cuptorul bine încins, la 170 de grade Celsius, cu ventilator.

cozonaci cu nucă reţeta

foto: MDR

cozonaci la cuptor

foto: MDR

cozonac cu nucă reţeta de la mama

foto: MDR

Cred că depinde mult de specificul fiecărui cuptor, la mine s-au rumenit după numai 20 de minute, de aceea am mutat cozonacii cu o treaptă mai jos, ca să aibă timp să se coacă şi miezul – în jur dfe 45 de minute. Sunt gata când sunt rumeniţi peste tot, inclusiv părţile şi baza.

Lasă-i să se răcească bine înainte de a-i tăia felii, sau mai bine până a doua zi, pentru că se destramă atunci când sunt calzi sau foarte proaspeţi. Sunt absolut delicioşi ca desert sau seara, cu o cană de lapte cald.

foto: MDR /Toate fotografiile sunt facute de mine, cu telefonul. Nu stiu daca sunt la rezolutia ideală, dar macar se intelege care e treaba cu cozonacul cu nucă 🙂

Ce faci cu cele 3 albuşuri rămase de la cozonac? Un Chec simplu și delicios din albușuri și nucă!

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.