Crăciunul la căldură

DSCN7364Nu la căldura sobei, ci a celor 20 de grade la umbra pomului împodobit în centrul Dubaiului. Cornelia Crainic ne povestește despre Crăciunul la căldură (de afară și din inimile românilor), cum sunt sărbătorile de iarnă petrecute în deșertul Peninsulei Arabiei.

O dată pe an, chiar și în Emiratele Arabe Unite vine iarna. Asta înseamnă că temperatura scade vertiginos, de la 55-60 de grade Celsius cât avem pe timp de vară, la 20-25 sau chiar 15 grade seara și dimineața, în lunile de iarnă. Anotimpul „rece” se resimte mai ales în zori, iar doamnele își etalează în aceasta perioadă a anului cizmulițele și toaletele de vreme rece – cred că mai ales de dor… de zăpadă, ger și de iernile românești și europene. Și nu doar vestimentația se schimbă: de pe la mijlocul lui noiembrie sau chiar mai devreme, toată țara este în sărbătoare și se pregătește de Ziua Națională a Emiratelor Arabe Unite, care se celebrează în ziua de 2 Decembrie, evenimentul major al iernii emirateze.

De pe la începutul lunii noiembrie, străzile se umplu cu muncitori la aranjamentele și decorațiunile luminoase, iar vitrinele cu decorațiuni de Crăciun și unele speciale, dedicate Zilei Naționale. Steagurile EAU se reînnoiesc pe fiecare stâlp, iar palmierii primesc câte o decorațiune luminoasă. Anul acesta, Emiratele Arabe Unite au împlinit 44 de ani.

Cu o săptămână înainte de marea sărbătoare se aprind toate beculețele într-o lumină feerică. Decorațiunile de Ziua Națională și Crăciun se împletesc armonios cu arhitectura și relieful, dând Dubaiului aerul inconfundabil, cosmopolit, nemaiîntâlnit în altă parte. Palmierii plini de luminițe sunt parcă decupați din celebrele felicitări de Crăciun cu magii, iar dacă în cadru apare din întâmplare și vreo camilă, chiar te simți ca pe tărâmurile biblice din vremea nașterii lui Cristos.

Toată lumea așteaptă mica vacanță și cum noi românii suntem petrecăreți din fire, începem déjà pregătirile pentru Parada tuturor naționalitatilor de la Dubai, dedicată țării adoptive, dar și organizarea picnicurilor românești pentru Ziua Națională a României, ocazie cu care româncele își etalează măiestria în prepararea bucatelor tradiționale și frumusețea costumelor populare românești. Aici am văzut pentru prima dată în viață o mare dorință de identificare cu țara, din partea tuturor românilor. Portul popular, iile, fotele și chiar și opincunțele(!) originale sunt purtate cu mare mândrie. De fapt, totul se poate concentra foarte simplu în „dor de țară și de părinți”! Abia aici am realizat cu toții cine suntem și din ce neam ne tragem, astfel încât folosim orice sărbătoare, mai ales religioasă, ca pretext pentru a ne dovedi nouă și celorlalți că suntem români.

Ziua Națională a Romaniei, Postul și Ajunul Crăciunului, sosirea preotului din România la consulatul din Dubai pentru a celebra liturghia de Crăciun, colindele, serbările de Crăciun ale copiilor, primirea Moșului, decorarea bradului și a caselor – sunt momente frumoase și un pretext în plus să ne întâlnim, să ne îmbrăcăm în portul tradițional, să ne identificăm cu țara și cu tradițiile românilor de acasă.

Toata lumea aleargă cu listele de cadouri prin mall-uri, admiră decorațiunile de Crăciun din toate vitrine, face fotografii, selfie-uri și bineințeles socializează intens, online și pe facebook, schimbând fotografii cu Moș Crăciun, oameni de zăpadă, îngeri mesageri, brazi și decorațiuni care mai de care mai luminoase, mai sofisticate, mai excentrice sau dimpotrivă, clasice. Mergem la câte o serată cu shisha (hubly-bubly sau narghilea cum i se spune la noi acasă) și ceai marocan sau cafea turcească, în care punem la cale petrecerile din ajunul Crăciunului, micile croaziere în grupuri cu prietenii la Oceanul Indian sau excursiile safari în deșert, cinele cu colinde de Crăciun și serile de la consulatul general din Dubai, unde vin Moșul și Crăciunița aducând cadouri celor mici. Sau pur și simplu ne adunăm cu toții la câte un grătar, așteptând ultimul eveniment al anului: Revelionul.

De Revelion, cei mai curajoși pornesc spre Dubai de dimineață, ca să prindă locuri bune în Dubai Mall, de unde să admire spectacolul fântânilor arteziene și focurile de artificii de la miezul nopții. Alții preferă să stea acasă cu prietenii la masa tradițională dintre ani sau la un grătar în deșert ori la cina festivă într-unul din restaurantele din oraș, cu muzică și voie bună din plin.

Cum spune și celebrul colind american „It´s the most wonderful time of the year”, pentru noi chiar așa este. Suntem peste 6000 de români în această țară și unicul mod rapid de propagare a știrilor legate de evenimentele lunii decembrie este online. Facebook-ul pentru românii din EAU este telefonul fără fir prin care știm unde, când, cu cine și cum vom petrece sărbătorile, de unde mergem să cumpărăm decorațiunile de Crăciun pentru casa sau cine face cozonaci și bucate de Crăciun cu livrare la domiciliu, unde sunt spectacole cu colinde și cine cântă.

GROUP1

Târgul de Crăciun de aici are două forme de manifestare: una online și una tradițională. Pe cea de-a doua o găsești din plin în malluri, unde comercianții nu mai știu ce decorațiuni să expună și cum să te atragă să intri și să cumperi ceva cât de mic, oferă mici cadouri plimbăreților cumpărători pentru a le stârni interesul. Forfota mallurilor, și designul interior al acestora amintesc de „Lipscanii europeni” (cum obișnuiam să numesc străzile cu magazine pe unde te plimbi si faci cumpărături din marile orașe europene) și suplinesc oarecum atmosfera din România și Europa în această perioadă a anului. Singurele care ne lipsesc sunt piețele noastre românești și tarabele cu tradiționalii noștri cârnați afumați, șoriciul de porc și slăninuța proaspătă, mirosul brazilor naturali și zăpada cu ger.

Închei urându-vă Sărbători de Crăciun pline de bucurii și un An Nou 2016 mai bun decât cel care în curand se va sfârși!

Text și foto: Cornelia Crainic

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.